Máte
otázku?

Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM

So svojím manželom žijeme v oddelených domácnostiach už pol roka. Mali sme dve autá - jedno si nechal on a druhé som si nechala ja pre seba a nášho neplnoletého syna. On nedávno predal svoje auto a chce mať moje. Ponúkla som mu za to peniaze, ale odmietol, tvrdiac, že by som si mala kúpiť nové. Teraz sa preto chcem opýtať, ak si teda kúpim nové auto, môžem si ho prepísať na svoje meno a môžem ho zaplatiť zo svojho účtu? Tým, že sme vždy mali oddelené účty, predpokladám, že je to možné. Ako to však je, keďže ešte stále formálne sme manželia, môže si pri rozvode manžel nárokovať toto nové auto?

Odpoveď: Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM

Dobrý deň,

hoci, ako uvádzate, ste mali vždy s manželom oddelené bankové účty, pre posúdenie otázky, či by auto zakúpené ešte počas manželstva z prostriedkov na tomto účte patrili do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (a z tohto dôvodu by bolo aj predmetom vyporiadania BSM po prípadnom zániku manželstva), je rozhodujúca skutočnosť, z akého zdroja máte dané finančné prostriedky na svojom účte.

Ak Vaše BSM nebolo počas manželstva zrušené a finančné prostriedky na Vašom účte predstavujú napr. príjmy a úspory z pracovného alebo iného obdobného pomeru, vyplatené príjmy zo sociálneho poistenia, výhry z lotérií, príjmy z podnikateľskej činnosti, v takomto prípade je úplne irelevantné, že sú vedené na Vašom osobnom samostatnom účte a vec zakúpená z týchto prostriedkov bude patriť do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Rovnako z hľadiska právnej úpravy bezpodielového spoluvlastníctva by nebolo ani rozhodujúce, že ako výlučný vlastník a drťiteľ vozidla by ste boli uvedená len Vy, keďže súd by pri rozhodovaní o tom, či vec patrí do bezpodielového spoluvlastníctva vychádzal z už uvedených, zákonných kritérií. Do bezpodielového spoluvlastníctva manželov totiž patrí podľa § 143 Občianskeho zákonníka všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majektku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

Ak by ale auto napr. zakúpili Vaši rodičia, stali by sa jeho vlastníkmi a následne ho darovacou zmluvou previedli na Vás, v takomto prípade by bolo auto vo Vašom výlučnom vlastníctve a nepatrilo by do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, keďže ako sme uviedli, podľa § 143 Občianskeho zákonníka nepatria do bezpodielového spoluvlastníctva okrem iného aj veci získané darom.

Trápi vás "Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Ak by môj manžel vyhral v lotérii nejakú sumu peňazí, mám ako jeho manželka nárok na polovicu, alebo je to na dohode medzi nami? Tvrdí totiž, že nemám nárok vôbec. Rovnako by ma zaujímalo, či v prípade, že si manžel vzal pôžičku v banke 1200 eur na auto (posledná splátka bude v januári 2024) a neskôr sa rozhodne ho predať, mám ako jeho manželka nárok na polovicu sumy?

Odpoveď: Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM

(odpoveď odoslaná: 26.03.2023)

Dobrý deň,
mali by ste nárok aj na výhru v lotérii, tak aj na výťažok z predaja auta (aj keď bolo kúpene z peňazí na jeho účte). Vyplýva to z ustanovenia § 143 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

Z vyššie uvedeného je teda jednoznačné, že všetko, čo jeden z manželov nadobudne počas trvania manželstva (všetky jeho príjmy) patria do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a teda je to aj Váš majetok, na ktorého úžitky máte aj vy nárok.

Nie je dôležité na koho účte (manžela alebo manželky) sú finančné prostriedky, iba ak by to boli peniaze získané pred manželstvom. 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, či, ak som v rozvodovom konaní a kúpila som si auto nie za svoje peniaze, ale dostala som ich od svojich rodičov a auto zapíšem na seba, pôjde to do BSM. Ďakujem.

Odpoveď: Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM

(odpoveď odoslaná: 26.10.2020)

Dobrý deň,
ak ste ho kúpili len za dané peniaze, potom nepatrí do BSM. Mali by ste mať o tom dôkaz. V prípade potreby by mohli vypovedať rodičia. Ideálne je mať písomnú darovaciu zmluvu.


Podotázka: Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Manžel si bez môjho vedomia a súhlasu kúpil auto v hodnote 9 000 € a je to už druhýkrát, že tak postupuje. Minulý rok si totiž rovnako aj bez môjho dovolenia vzal hypotéku v sume 12 000 €. Neviete, na koho by som sa mala obrátiť? Nechce sa mi žiť zadlžená a ešte aj bez môjho vedomia. Nechápem, prečo by som mala doplácať na niečo, čo som vlastne ani ja nechcela. Navyše mi vyhráža, že v prípade rozvodu budem musieť vyplácať jeho dlhy a platiť na polovicu.

Odpoveď: Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM

(odpoveď odoslaná: 13.06.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

1./ V zásade najjednoduchším riešením by bolo podať na súd návrh na zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva v zmysle ust. § 148 ods. 2 Obč. zákonníka :

"Zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť i za trvania manželstva."

V rozpore s dobrými mravmi je nehospodárne nakladanie s majetkom v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov a nakoľko aj vyplatená mzda patrí do BSM, súd takúto okolnosť považuje za konanie v rozpore s dobrými mravmi.

Ak by súd návrhu vyhovel, v súlade s ust. Obč. zákonníka dôjde k vyporiadaniu bezpodielového spoluvlastníctva.

 

2./ Pre prípad, že Váš manžel podniká môžete podať návrh na súd na zrušenie BSM z dôvodu podnikania  podľa ust. § 148 a/ Obč. zákonníka : 

"(1) Na použitie majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov potrebuje podnikateľ pri začatí podnikania súhlas druhého manžela. Na ďalšie právne úkony súvisiace s podnikaním už súhlas druhého manžela nepotrebuje.

(2) Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich."

 

Odporúčame kontaktovať advokáta.


Trápi vás "Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM" a chcete pomôcť?

Podotázka: Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Môj manžel sa pred piatimi mesiacmi odstahoval z nášho spoločného bydliska a momentálne sme v rozvodovom konaní. Manžel je podnikateľ a z našeho spoločného úveru vo výške 25 000 eur si zakúpil firemné auto (staré 5 rokov), ktoré teraz bez môjho vedomia predal. Chcela by som vedieť, ako mám postupovať, ak si chcem uplatniť nárok na vyplatenie, a či vôbec mám nárok. Ďakujem.

Odpoveď: Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM

(odpoveď odoslaná: 27.12.2016)

Dobrý deň, ak si počas manželstva manžel kúpil auto na firmu, teda použil spoločné peniaze na kúpu vozidla pre tretí subjekt (obchodnú spoločnosť), potom vám ako manželom, vznikla voči spoločnosti pohľadávka, ktorá sa bude vysporiadať. Predpokladám, že v účtovníctve má túto položku zaúčtovanú ako pôžička. Pri pôžičke je dôležitá tiež jej splatnosť a z toho plynúce prípadné premlčanie pohľadávky.

Budete mať nárok v rámci vysporiadania BSM, ale nebude to nárok na motorové vozidlo.


Podotázka: Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM (Spoluvlastníctvo)

Auto som teda kúpila a zapísala som ho na starkého. Peniaze na auto som vybrala z mojej vkladnej knižky, ktorú som si založila ešte ako slobodná a vo väčšej miere som do nej sporila aj počas slobodného stavu. Budem musieť na súde dokazovať, ako som tieto peniaze použila? Rovnako aj môj manžel, s ktorým už nežijeme spoločne, si napríklad kúpil štvorkolku (bez papierov). Mám právo na túto štvorkolku? Budeme musieť na súde vysvetľovať, na čo sme minuli peniaze, keď sme nežili spoločne? Ďakujem.

Odpoveď: Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM

(odpoveď odoslaná: 20.09.2016)

Dobrý deň, ak ste na kúpu motorového vozidla použili peniaze, ktoré ste mali ešte pred sobášom, tak toto nie je predmetom BSM. Pokiaľ si manžel kúpil hnuteľnú vec počas manželstva z peňazí zarobených počas manželstva, tak táto hnuteľná vec bude patriť do BSM. Ak ste si sporili na vkladnej knižke aj počas trvania manželstva, tak peniaze nasporené práve počas trvania manželstva budú predmetom vysporiadania BSM (ak ešte existujú). Ak ste ich minuli, tak túto sumu budete musieť navrátiť do BSM respektíve sa Vám táto skutočnosť zohľadní pri vysporiadaní.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Auto zakúpené jedným z manželov z prostriedkov na svojom účte ako súčasť BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.