POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zrušenie predbežného opatrenia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Zrušenie predbežného opatrenia

Prosím o odpoveď. Ide o vydané predbežné opatrenie pre deväťročné dieťa, aby sa pravidelne stretávalo v nepárny týždeň v sobotu od 9:00 hod do 17:00 hod so svojím otcom, a to bez prítomnosti matky. Nepriamočiare je, že otec, hoci je občanom SR, je pôvodom Palestínčan, narodený v Egypte. Jeho rodičia žijú v Arabských Emirátoch a on sa pravdepodobne tamtiež zdržiava, avšak občas pobýva aj v Anglicku. Nepôsobí v Európskej únii ako pracujúci, na úrade práce nie je evidovaný, nedisponuje žiadnym bankovým účtom v SR a pravdepodobne ani v EÚ, avšak má tu trvalý pobyt ako bezdomovec. Riadne pojednávanie vo veci stretnutia maloletého s otcom a určenie výživného bolo naplánované na 9. 11. 2015. V deň pojednávania však otec podal na sudcu námietku na zaujatosť. Približne päť dní pred týmto obdobím bolo vydané vyššie uvedené predbežné opatrenie. Moja otázka znie, ako zákonne zamedziť tomu, aby otec neuniesol dieťa (vyhododil sa, že je schopný do troch hodín odísť zo SR aj s dieťaťom). Môžem ako matka podať ďalšie predbežné opatrenie, aby vydané predbežné opatrenie bolo súdom zrušené? Dieťa sa otca bojí. Potrebujem zabrániť únose dieťaťa. Akým spôsobom mám postupovať, aby dieťa nemuselo byť v budúcu sobotu samé s otcom? Odvolanie voči predbežnému opatreniu bolo podané v zákonnej lehote, ale rozhodovanie bude trvať a ja potrebujem zabrániť tomu, aby dieťa nebolo unesené. Bola som ochotná zabezpečiť mu stretnutie za mojej prítomnosti, avšak on to odmieta. Samozrejem, vôbec neplatí ani výživné. Prosím, poraďte mi. Ďakujem.

Odpoveď: Zrušenie predbežného opatrenia

Dobrý deň, únosu dieťaťa zabránite tak, že dieťa otcovi nedáte alebo budete trvať na svojej prítomnosti a odvoláte sa proti rozhodnutiu okresného súdu o nariadení predbežného opatrenia. Odvolanie však musí byť kvalifikovane napísané, aby odvolací súd predbežné opatrenie zrušil. Inak Vám odklad nepomôže. 

Pokiaľ dieťa nedáte otcovi, hoci bolo nariadené predbežné opatrenie, potom to ešte nie je trestný čin. Trestným činom sa to stáva až vtedy, ak sa minul účinkom aj nútený výkon rozhodnutia. Môže Vám hroziť pokuta 200 eur za nezrealizovaný styk. Ak Vám to však stojí za to, tak do toho choďte. 

Ak by však už bol aj výkon rozhodnutia blížil ku koncu, tak odporúčam potom mu dieťa už dávať, inak riskujete trestné stíhanie.

Trápi vás "Zrušenie predbežného opatrenia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zrušenie predbežného opatrenia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.