Máte
otázku?

Zrušenie náhradného voľna


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Zrušenie náhradného voľna

Dobrý deň, dohodol som sa so zamestnávateľom na čerpaní náhradného voľna. Koľko dní dopredu mi musí zamestnávateľ oznámiť zrušenie náhradného voľna? Platí mi aj náhrada za škodu, ktorá mi vznikla? (napr. objednaný lístok na koncert)

Odpoveď: Zrušenie náhradného voľna

Dobrý deň,
Zákonník práce nestanovuje pre zamestnávateľa žiadnu lehotu, v ktorej musí zamestnávateľ dať zamestnancovi vedieť, že mu ruší náhradné voľno. Ak by ste mu povedali, že na ten čas náhradného voľna idete na koncert, ktorý sa koná len v určitú hodinu, určite by Vám to náhradné voľno nezrušil. 

Náhradné voľno slúži ako kompenzácia za prácu nadčas. Práca nadčas sa kompenzuje buď mzdovým zvýhodnením alebo týmto náhradným voľnom. Ak si ho nevyčerpáte teraz, tak si ho vyčerpáte inokedy.

 

Podľa Zákonníka práce platí, že "Zamestnávateľ môže so zamestnancom dohodnúť čerpanie náhradného voľna za prácu nadčas. Zamestnancovi patrí náhradné voľno v rozsahu, v ktorom práca nadčas trvala; v tom prípade zamestnancovi mzdové zvýhodnenie podľa odseku 1 nepatrí."

Podľa § 121 ods. 3 Zákonníka práce, "Náhradné voľno zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi v dohodnutom termíne. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodnú na termíne čerpania náhradného voľna za prácu nadčas, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi náhradné voľno najneskôr do uplynutia štyroch kalendárnych mesiacov nasledujúcich po mesiaci, v ktorom bola práca nadčas vykonaná. V kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve možno výnimočne dohodnúť, že dosiahnutá mzda za prácu nadčas sa zúčtuje až za čas čerpania náhradného voľna za prácu nadčas."

Trápi vás "Zrušenie náhradného voľna" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zrušenie náhradného voľna" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.