Máte
otázku?

Vymazanie spoludlžníka úveru na základe súhlasu oboch dlžníkov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Vymazanie spoludlžníka úveru na základe súhlasu oboch dlžníkov

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné vymazať meno spoludlžníka z úveru na bývanie, pokiaľ by s tým súhlasili obaja - dlžník aj spoludlžník. Úver je riadne splácaný. Narazila by som na nejaké problémy v stavebnej sporiteľni?

Odpoveď: Vymazanie spoludlžníka úveru na základe súhlasu oboch dlžníkov

Dobrý deň, k Vašej otázke uvádzame nasledovné stanovisko vyjadrujúce náš právny názor:

 

Zmluva o úvere je dvojstranným právnym vzťahom, kde na jednej strane vystupuje ako zmluvná strana veriteľ a na druhej strane vystupuje ako zmluvná strana dlžník. Na každej zmluvnej strane môže súčasne vystupovať viacero účastníkov. Vo Vašom prípade vystupuje viac účastníkov na strane dlžníka, ktorí sú v pozícii dlžníka a spoludlžníka.

 

Na to, aby nastala zmena vo Vašom právnom vzťahu s veriteľom - stavebnou sporiteľňou spočívajúca vo vypustení spoludlžníka z predmetného právneho vzťahu, je nutná zmena zmluvy o úvere. Zmluva o úvere môže byť zmenená len v prípade, ak so zmenou súhlasia obidve zmluvné strany - teda dlžník (prípadne viacerí dlžníci, ak na strane dlžníka vystupuje viac účastníkov) aj veriteľ. Žiadna zo zmluvných strán nie je povinná súhlasiť s návrhom zmeny zmluvy navrhnutej druhou zmluvnou stranou.

 

Z uvedeného teda vyplýva, že môžete požiadať veriteľa - stavebnú sporiteľňu o Vami uvádzanú zmenu spočívajúcu v zúžení učastníkov na strane dlžníka (o vypustenie spoludlžníka), avšak závisí výlučne na vôli veriteľa či tento Váš návrh akceptuje a uzatvorí s Vami dodatok k zmluve o úvere, v dôsledku ktorého by nastala uvedená zmena vo Vašom právnom vzťahu alebo či tento návrh neakceptuje. Kritériá, ktorými sa bude veriteľ riadiť, závisia výlučne od jeho vôle. 

Trápi vás "Vymazanie spoludlžníka úveru na základe súhlasu oboch dlžníkov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vymazanie spoludlžníka úveru na základe súhlasu oboch dlžníkov (Občianske právo)

Dobrý deň. Som rozvedená od bývalého manžela už 5 rokov a nevysporiadali sme BSM. Spolu sme v minulosti vzali úver na byt, z ktorého som odišla ešte pred rozvodom. Úver momentálne platí a byt užíva len on. Ja som momentálne na materskej dovolenke. Rada by som vedela, či môžeme požiadať banku o zrušenie môjho spoluvlastníctva úveru, keďže úver platí len on a má dostatočný príjem. Oboje s tým súhlasíme, ale nevieme, či je to možné z hľadiska banky. Rada by som si vzala nový úver, ale predošlý, ktorý mám s ex-manželom, mi to momentálne neumožňuje. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Vymazanie spoludlžníka úveru na základe súhlasu oboch dlžníkov

(odpoveď odoslaná: 09.02.2020)

Dobrý deň, 
z otázky vyplýva, že za trvania manželstva ste nadobudli byt, ktorý patrí do BSM. Pokiaľ od rozvodu do 3 rokov nebolo BSM vyporiadané dohodou, resp. nebol podaný návrh na súd, potom v zmysle ust. § 149 Obč. zákonníka platí, že byt je v podielovom spoluvlastníctve oboch bývalých manželov v pomere  1/2 k celku.
Banka ako finančná inštitúcia nemôže vyporiadať Vaše podielové spoluvlastníctvo. Odporúčame Vám spoločne s bývalým manželom kontaktovať banku za účelom vyporiadania úveru, aby jediným dlžníkom sa stal bývalý manžel a spísať dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva.

Samotné spísanie dohody o zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva nie je pre banku záväzné a preto najprv odporúčame kontaktovať banku.
 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymazanie spoludlžníka úveru na základe súhlasu oboch dlžníkov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.