POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zmluvná pokuta z omeškania - kúpa nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Zmluvná pokuta z omeškania - kúpa nehnuteľnosti

Dobrý deň, prosím Vás o rýchlu radu ohľadom kúpnej zmluvy na byt v bytovom dome. Developer v priebehu finalizácie projektu požiadal o zmenu stavby pred dokončením, pretože realizoval ďalšiu dostavbu objektu. Stavebné povolenie na túto zmenu stavby sa predlhovalo kvôli odvolaniam jedného z účastníkov konania. Tým sa predĺžila aj celková dostavba bytovky. V súčasnosti je objekt a samotný byt riadne skolaudovaný (dostavba samotná ešte nie je dokončená a preto bola vyňatá z kolaudácie). Kúpna zmluva, resp. zmluva o budúcej kúpnej zmluve, obsahuje pokuty z omeškania developera. Sú tu "klasické" výnimky ako zásahy vyššej moci, administratívne prietahy, ktoré developer nemohol ovplyvniť a pod. Developer sa odvoláva na tieto výnimky, ja ako kupujúci však stojím za tým, že prietahy sú problémom developera a že ak mi nedokáže, že sa jednalo o také skutočnosti, ktoré nemohol ovplyvniť alebo predpokladať pri podpise kúpnej zmluvy, je povinný vyplatiť zmluvnú pokutu z omeškania. V kúpnej zmluve je síce formulácia, že kupujúci súhlasí s prípadnou súčasnou dostavbou objektu, termíny však zostávajú platné. Mohli by ste mi prosím, na základe takoto zbežného prečítania, napísať svoju radu a názor, kto je v práve? Veľká vďaka za odpoveď. Taktiež by ma zaujímalo, ako by prebiehalo zastupovanie/vymáhanie v tejto veci Vašou advokátskou kanceláriou a koľko by Vás to približne stálo? Ďakujem pekne za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Zmluvná pokuta z omeškania - kúpa nehnuteľnosti

Dobrý deň, zmluvná pokuta za omeškanie developera musí vyplývať priamo zo zmluvy. Podľa toho, čo ste napísali ešte nie je možné na 100 % povedať, že ste v práve. Museli by sme vidieť celú zmluvu a podľa toho posúdiť, či máte nárok na zmluvnú pokutu. 

Neviem, či Vám niekto zmluvu pred tým, ako ste ju podpisovali pozeral a či sa zaoberal aj týmto problémom a formuláciou v zmluve. Obyčajne sa snažiad developeri, aby tieto "problémy" boli pokryté priamo v zmluve. 

Do súdneho sporu by sme išli iba v prípade, ak by boli Vaše šance na úspech vysoké.

Trápi vás "Zmluvná pokuta z omeškania - kúpa nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zmluvná pokuta z omeškania - kúpa nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím Vás o radu: moja mama, ktorá má 73 rokov, plánovala predať rodičovský dom. No kupujúci nestihol vybaviť úver v dohodnutom termíne, ktorý uplynul 15. augusta 2021. Vzhľadom na stúpajúce ceny nehnuteľností si mama predaj rozmyslela a dom nepredala. Dnes jej zavolali z realitnej kancelárie a vyhriakli sa na ňu, že má zaplatiť poplatok vo výške 2000 eur, pretože porušila zmluvu. Ich argumentácia spočíva v tom, že predávala dom, ktorý bol v pôdoryse zapísaný ako "koncový" (stavaný dozadu), ale skutočný stav domu bol "v tvare L", pretože v dávnej minulosti tam bola dostavaná izba do ulice. Kupujúci samozrejme dom videli, realitná maklérka im ho bola ukázať a rezervačnú zmluvu pripravila ona. Prosím Vás, majú právo vymáhať od mojej mamy tento poplatok? Ak už po ňom žiadajú, nemali by o to požiadať písomne? Akú možnosť má moja mama brániť sa tomuto psychickému nátlaku? Martin

Odpoveď: Zmluvná pokuta z omeškania - kúpa nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 29.09.2021)

Dobrý deň, z otázky usudzujeme, že zmluva s RK bola podpísaná s tým, že ak záujemca o nehnuteľnosť nezabezpečí financovanie kúpi nehnuteľnosti prostredníctvom hypotek. úveru, potom platí, že účastníci od zmluvy odstúpili. Ak záujemca o kúpu nehnuteľnosti úver nevybavil, a RK chce od budúceho predávajúceho vymáhať pokutu 2000 €, na toto nemá právny dôvod, keďže Vaša mama zmluvu s RK neporušila.

Nepoznáme obsah zmluvy s RK, ale podstatné z hľadiska práva a ochrany spotrebiteľa, je to kde bola zmluva s RK podpísaná, či v priestoroch RK alebo mimo priestorov RK, teda napr. u matky doma, pri prehliadke nehnuteľnosti a podobne. Len poznamenávame, že ak zmluva s RK bola podpísaná mimo jej prevádzkových priestorov, potom  v zmysle ust. zákonov na ochranu spotrebiteľa bola RK mamu povinná poučiť o jej právach, ako aj o povinnostiach RK,  čo je cca 22 práv a povinností.

Ak RK kontaktovala mamu telefonicky s požiadavkou na úhradu 2000 €, nech uvedenú sumu v žiadnom prípade neuhradzuje. Podstatné je v tomto prípade samotné posúdenie zmluvy s RK, či táto spĺňa náležitosti podľa Obč. zákonníka, ako aj splnenie poučovacích povinností zo strany RK v zmysle zákonov na ochranu spotrebiteľa.

Naše odporúčanie je také, aby matka RK nepodpisovala žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach, žiadne zmenu alebo dodatok zmluvy s RK. Ak by matku RK opätovne kontaktovala s výzvou k úhrade 2000 €, treba im oznámiť, aby s ňou komunikovali výlučne písomne. Súčasne odporúčam nechať zmluvu s RK nechať skontrolovať advokátovi, ktorý po jej posúdení oznámi právne stanovisko. Sumu 2000 € neuhradzovať.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zmluvná pokuta z omeškania - kúpa nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, aká je najlepšia forma ochrany pri dohode o mesačnom vyplácaní z bytu, na ktorej sme sa zhodli s bratom. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zmluvná pokuta z omeškania - kúpa nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 18.10.2020)

Dobrý deň,
nevieme, či sme pochopili správne Vami položenú otázku.

Zrejme chcete predať nehnuteľnosť svojmu bratovi, avšak vzhľadom na okolnosť, že nemá dostatok fin. prostriedkov na úhradu kúpnej ceny naraz, bude Vám platiť kúpnu cenu v splátkach.

Ak je to tak, odporúčame vypracovanie zmluvy o budúcej zmluvy a to s tým, že po úhrade celej kúpnej ceny bude vypracovaná riadna kúpna zmluva. V zmluve je možné dojednať sankcie za porušenie ustanovení zmluvy každou zmluvnou stranou v závislosti od konkrétnych okolností prípadu (napr. zml. pokuta, odstúpenie od zmluvy).

Odporúčame kontaktovať advokáta za účelom vypracovania zmluvy a nespoliehať sa na rôzne formuláre zmlúv z internetu; budete mať tak právnu istotu, že zmluva je právne perfektná.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmluvná pokuta z omeškania - kúpa nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.