Máte
otázku?

Zmena platových podmienok pri zmene miesta z nadbytočnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trnava

Otázka: Zmena platových podmienok pri zmene miesta z nadbytočnosti

Dobrý deň, zamestnávateľ vo verejnej správe mi písomne oznámil, že ruší moje pracovné miesto a ponúkol mi iné vhodné voľné miesta. Môže mi, v prípade, že prijmem iné miesto, zmeniť platové podmienky smerom nadol a preradiť ma do nižšej platobnej triedy, alebo zmeniť výšku doteraz priznaného osobného príplatku? Ďakujem.

Odpoveď: Zmena platových podmienok pri zmene miesta z nadbytočnosti

Dobrý deň, áno môže. Váš zamestnávateľ si splnil svoju ponukovú povinnosť.

Predtým, ako príjmete iné miesto, tak si pri určení Vášho platu pozriete platovú triedu zmenenej pozície.

U Vášho zamestnávateľa je určite dostupná tabuľka stupnice platových tried jednotlivých pozícií u Vás, alebo si to môžete pozrieť priamo v Nariadení vlády SR č. 296/2022 Z. z. ktorým sa ustanovujú zvýšené stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.  

Podľa § 28 ods. 1 zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len "zákon"), "Nariadenie vlády ustanoví zvýšené stupnice platových taríf a termín ich účinnosti v nadväznosti na kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa dohodnutú na príslušný kalendárny rok. Ak sa zvýšenie platových taríf nedohodne v kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, rozsah ich zvýšenia a termín účinnosti sa ustanoví v zákone o štátnom rozpočte."

V prípade, že iné miesto príjmete, dáte najavo, že súhlasíte so všetkými podmienkami, ktoré sa vzťahujú na príslušnú pozíciu vrátane platu. 

Čo sa týka osobného príplatku, na ten nie je nárok priamo zo zákona. Ide o variabilnú zložku mzdy a preto aj zákon hovorí, že zamestnancovi ho "možno" (ale nemusí) priznať. 

Podľa § 10 ods. 1 zákona, zamestnancovi na ocenenie mimoriadnych osobných schopností, dosahovaných pracovných výsledkov alebo za vykonávanie práce nad rámec pracovných povinností možno priznať osobný príplatok až do sumy zodpovedajúcej ustanovenému limitu; to sa nevzťahuje na zamestnanca zamestnávateľa uvedeného v § 1 ods. 1 písm. g). Osobný príplatok sa určí pevnou sumou zaokrúhlenou na 50 eurocentov nahor.

Podľa § 10 ods. 3 zákona, "O priznaní osobného príplatku podľa odseku 1, jeho zvýšení, znížení alebo odobratí rozhoduje zamestnávateľ na základe písomného návrhu príslušného vedúceho zamestnanca."

Podľa § 10 ods. 5 zákona, "Zamestnávateľ je povinný vopred prerokovať so zástupcami zamestnancov návrh na zníženie alebo odobratie osobného príplatku."

V prípade, že by išlo o taký pokles či výraznú zmenu platu, s ktorou by ste Vy nesúhlasili, môžete sa so zamestnávateľom dohodnúť na ukončení Vášho pracovného pomeru dohodou s uvedením výpovedného dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, kedy by ste mali nárok na väčšie odstupné, ako v prípade keď by ste výpoveď podali Vy. Odstupné sa určuje podľa počtu odpracovaných rokov. 

Podľa § 63 ods. 1 písm. b) ZP, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu."

Podľa § 62 ods. 3 ZP, "Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, je najmenej a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov, b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov."   Podľa § 76 ods. 2 ZP, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky, b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov, c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov, d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov, e) päťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."

 

Trápi vás "Zmena platových podmienok pri zmene miesta z nadbytočnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmena platových podmienok pri zmene miesta z nadbytočnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Platnosť pracovnej zmluvy pri zmene sídla firmy

    Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne. ... 20.05.2023 - Zmena platových podmienok pri zmene miesta z nadbytočnosti · 20.05.2023 ...

  • Postup zamestnanca pri odchode do dôchdku

    Zamestnanec – ktorý splnil podmienky pre odchod do dôchodku tak má na výber z ... 20.05.2023 - Zmena platových podmienok pri zmene miesta z nadbytočnosti ...

  • Ako postupovať pri zmene pracovnej zmluvy?

    Ústne ma ubezpečil, že platové podmienky zostanú rovnaké, čomu neverím. ... Zákonník práce zakotvuje písomnú formu zmeny pracovnej zmluvy, ...

  • Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky?

    Dobrý deň, mám problém dostal som sa do platovej neschopnosti nedokážem splácať ... 20.05.2023 - Zmena platových podmienok pri zmene miesta z nadbytočnosti ...

  • Aká je výška odstupného?

    Dohodu o ukončení pracovného pomeru a odstupné vo výške 4, 5 platu alebo výpoveď ... 20.05.2023 - Zmena platových podmienok pri zmene miesta z nadbytočnosti ...

  • Patrí mi náhrada mzdy za sviatok?

    Zmena mzdových podmienok je zmenou pracovnej zmluvy a pre jej platnosť sa ... 20.05.2023 - Zmena platových podmienok pri zmene miesta z nadbytočnosti ...

  • Zmier

    1. 7. 2016 ... Napríklad pri sporových veciach je to všeobecný súd podľa miesta pobytu ... Zmena platových podmienok pri zmene miesta z nadbytočnosti ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.