Máte
otázku?

Skončenie/Zmena PP a odstupné


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Skončenie/Zmena PP a odstupné

Dobrý deň,
prosím o radu pre nasledovnú situáciu:
27. 10. 2022 mi telefonicky zamestnávateľ deklaroval rozhodnutie, že môj pracovný pomer chce prehodiť na inú svoju spoločnosť od 1. 11. 2022. Rozsah pracovného času, náplň a mzda sa nemali meniť. Nakoľko som súhlasila, dohodu o skončení PP podľa paragrafu 60 bez vyplatenia odstupného som podpísala s vedomím, že novú PZ tiež podpíšeme. Od 1. 11. Stále pracujem, neboli mi odobrané pracovné pomôcky, so zamestnávateľom sme ďalej komunikovali ohľadom pracovnej agendy, takisto mám potvrdenú informáciu, že personalistka k uvedenému dátumu riadne vykonala prehlásenie v poisťovniach a tiež na daňovom úrade, akoby môj PP pokračoval pod inou hlavičkou zamestnávateľa. Dnes mi zamestnávateľ deklaroval, že plánuje upraviť finančne ohodnotenie za vykonanú prácu, zatiaľ len rámcovo, nie konkrétne. Už teraz však viem, že daný model mi nebude vyhovovať. So zamestnávateľom mám o celej situácii ešte rokovať a chcem vyžadovať, aby za prebiehajúci 11 mesiac sme podpísali PZ za pôvodné podmienky. Zároveň ma zaujíma, či ešte môžem vybojovať odstupné, na ktoré by som mala nárok, keby som Dohodu o skončení PP podpísala s vedomím, že na ďalšom PP sa nedohodneme. Ocitla som sa v situácii, že de facto na papieri nie som zamestnaná, ale zároveň som ani z hore uvedených dôvodov sa neprihlasovala na úrade práce do evidencie uchádzačov. V sociálnej aj zdravotnej poisťovni som nahlásená ako zamestnanec. Prosím Vás o radu, ako ďalej postupovať, čím argumentovať, a či sa dá zachrániť odstupné. Pracovný PP trval od 22. 4. 2016 do 31. 10. 2022 Ďakujem.

Odpoveď: Skončenie/Zmena PP a odstupné

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame nasledovné :

1./ V otázke uvádzate, že ste skončili pracovný pomer formou dohody zrejme ku dňu 31.10.2022 a to bez vyplatenia odstupného, resp. v samotnej dohode o skončení prac. pomeru nie je uvedený žiadny dôvod skončenia pracovného pomeru. Pre prípadný nárok na odstupné je treba vedieť aké boli okolnosti podpísania dohody o skončení prac. pomeru a či na strane zamestnávateľa nešlo o skončenie prac. pomeru z org. dôvodov /org. zmena na strane zamestnávateľa/. Možnosť ako sa dostať k odstupnému je len dohoda so zamestnávateľom alebo podanie žaloby na súd o neplatnosť skončenia prac. pomeru podľa § 77 Zákonníka práce, kde žalobu na súd treba doručiť do 2 mesiacov odo dňa skončenia prac. pomeru dohodou. Nárok na odstupné pri dohode o skončení prac. pomeru z org. dôvodov by ste mali vo výške trojnásobku priemerného zárobku.

V tejto časti otázky resp. jej riešenia ohľadom odstupného odporúčam kontaktovať advokáta.

2./ Ďalej v otázke uvádzate, že pracujete už v inej spoločnosti pôvodného zamestnávateľa, s tým, že nemáte podpísanú pracovnú zmluvu. Do soc. a zdravotnej poisťovne Vás zamestnávateľ prihlásil. Je pravdou, že áno, pracovná zmluva uzatvorená ústne je platná, pretože zákonník práce nesankcionuje nedodržanie písomnej formy pracovnej zmluvy neplatnosťou. Dôležité však je, aby za Vás zamestnávateľ platil odvody do poisťovní. Podmienkou je dohodnúť sa na všetkých zákonných náležitostiach pracovnej zmluvy. Uvádzame tiež, že vzhľadom na okolnosť, že vznikol pracovný pomer fakticky, nie je možné teraz dodatočne dohodnúť skúšobnú dobu, ktorá v zmysle ust. § 45 Zákonníka práce musí dohodnutá v písomnej forme, inak je neplatná.

Uvádzame, že od 1.11.2022 platí novela ZP, kde podľa §  47a/ ZP platí :

"Informovanie o pracovných podmienkach a podmienkach zamestnávania (1) Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi písomnú informáciu o jeho pracovných podmienkach a podmienkach zamestnávania najmenej v rozsahu týchto údajov, ak ich neobsahuje pracovná zmluva: a) spôsob určovania miesta výkonu práce alebo určenie hlavného miesta výkonu práce, ak sú v pracovnej zmluve dohodnuté viaceré miesta výkonu práce, b) ustanovený týždenný pracovný čas, údaj o spôsobe a pravidlách rozvrhnutia pracovného času vrátane predpokladaných pracovných dní a vyrovnávacieho obdobia podľa § 86, § 87 a 87a, rozsah a čas poskytnutia prestávky v práci, nepretržitého denného odpočinku a nepretržitého odpočinku v týždni, pravidlá práce nadčas vrátane mzdového zvýhodnenia za prácu nadčas, c) výmera dovolenky alebo spôsob jej určenia, d) splatnosť mzdy a výplata mzdy vrátane výplatných termínov, e) pravidlá skončenia pracovného pomeru, dĺžka výpovednej doby alebo spôsob jej určenia, ak v čase poskytnutia informácie nie je známa, lehota na podanie žaloby o určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru, f) právo na odbornú prípravu poskytovanú zamestnávateľom, ak sa poskytuje, a jej rozsah. (2) Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi informáciu podľa odseku 1 a) do siedmich dní od vzniku pracovného pomeru, ak ide o údaje podľa odseku 1 písm. a), b) a d), b) do štyroch týždňov od vzniku pracovného pomeru, ak ide o údaje podľa odseku 1 písm. c), e) a f). (3) Ak predpokladaná dĺžka trvania pracovného pomeru je kratšia ako doba podľa odseku 2, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi informáciu podľa odseku 1 najneskôr do skončenia pracovného pomeru. (4) Zamestnávateľ môže údaje podľa odseku 1 poskytnúť vo forme odkazu na príslušné ustanovenie tohto zákona alebo osobitného predpisu alebo na príslušné ustanovenie kolektívnej zmluvy."   Odporúčam kontaktovať priamo zamestnávateľa a poukázať na vyššie uvedneé zák. ustanovenie ZP.

 

Trápi vás "Skončenie/Zmena PP a odstupné" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Skončenie/Zmena PP a odstupné" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Nárok na odstupné

    76 Zákonníka práce by Vám prináležalo len v prípade org. zmien na strane ... Nárok na odstupné v prípade skončenia PP z dôvodu uvedeného v ust. § § 63 ods.

  • Výpoveď, zdravotné dôvody

    Výpoveď je jeden zo spôsobov skončenia pracovného pomeru. ... iba o odstupnom, že mi neuznáva, lebo pri okamžitom skončení PP nevzniká zákonný nárok.

  • Skončenie pracovného pomeru na dobu určitú

    8. 2021, avšak momentálne som na materskej dovolenke. Ak sa mi zamestnávateľ neozve so skončením PP, znamená to aj pre mňa zmenu na dobu neurčitú ? Ďakujem.

  • Skončenie pracovného pomeru dohodou

    Zamestnávateľ môže, ale nemusí súhlasiť so skončením PP dohodou. ... podstate donútili podpísať dohodu o skončení pracovného pomeru bez nároku na odstupné.

  • Výpoveď počas PN dohodou

    Ak sa dohodnete na takomto dôvode skončenia pracovného pomeru, tak zamestnanec má nárok aj na odstupné, pokiaľ splní podmienku počtu odpracovaných rokov.

  • Výpoveď zo skráteného pracovného úväzku

    (2) Zamestnávateľ môže so zamestnancom dohodnúť zmenu ustanoveného ... Žiaľ, vzhľadom na spôsob skončenia pracovného pomeru nárok na odstupné Vám nevznikol.

  • Výpoveď v práci po ukončení rodičovskej dovolenky

    vznik nároku na odstupné je naviazaný na skončenie pracovného pomeru zo strany ... ako aj predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia či inej zmeny.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.