Máte
otázku?

Zmena trvalého bydliska a výpoveď


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Košice

Otázka: Zmena trvalého bydliska a výpoveď

Dobrý deň, v marci 2017 som oznámila zamestnávateľovi, že mením trvalé bydlisko a sťahujem sa 40 km od miesta výkonu práce. Medzi nami prebehla len ústna dohoda, ktorá bola akýmsi druhom výpovede formou dohody. Zamestnávateľ ma mal preložiť, avšak nenašlo sa žiadne voľné miesto. V dôsledku toho som si na vlastnú iniciatívu začala hľadať novú prácu, kam mám nastúpiť od 1. 8. 2017. Momentálne mám však problém, pretože môj súčasný zamestnávateľ mi nechce dať výpoveď a snaží sa mi namiesto toho ponúknuť iné pracovné miesto, ktoré už ale nechcem. Čo mám v takom prípade robiť? Nemám výpoveď a nie som ani vo výpovednej dobe.

Odpoveď: Zmena trvalého bydliska a výpoveď

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ Výpoveď dohodou Zákonník práce nepozná, pozná iba formu skončenia prac. pomeru dohodou alebo výpoveďou. K ukončeniu prac. pomeru môže dôjsť na základe písomnej dohody v zmysle ust. §  Zákonníka práce : Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom.  Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c). Jedno vyhotovenie dohody o skončení pracovného pomeru vydá zamestnávateľ zamestnancovi.

2./ V zmysle ust.§ 67  zákonníka práce môžete prac. pomer ukončiť výpoveďou bez uvedenia dôvodu. Výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak tento zákon neustanovuje inak. Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak.

3./ V zmysle sut. ZP "ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."

4./ Z ust. ZP nevyplýva povinnosť zamestnávateľa Vám zabezpečiť pracovné miesto v mieste nového trvalého bydliska. Odporúčame preto výpoveď - ak je jednomesačná výpovedná doba - ešte to k 01.08.2017 stihnete.

 

Trápi vás "Zmena trvalého bydliska a výpoveď" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zmena trvalého bydliska a výpoveď (Pracovné právo)

Dobrý deň, ráda by som požiadala o radu. Moja dcéra sa chystá na sťahovanie, a teda na zmenu adresy trvalého pobytu aj zamestnanie. Zatiaľ nevie, akou formou podať výpoveď svojmu súčasnému zamestnávateľovi. Dostala som informáciu, že ak sa mení trvalý pobyt, pracovný pomer môže byť ukončený okamžite. Je to pravda? Ďakujem.

Odpoveď: Zmena trvalého bydliska a výpoveď

(odpoveď odoslaná: 22.03.2022)

Dobrý deň,
nie. Ak sa mení bydlisko zamestnanca, nemôže okamžite skončiť pracovný pomer. V tomto prípade odporúčam pokúsiť sa dohodnúť na skončení pracovného pomeru k určitému dňu. Ak to nebude možné, dcéra bude musieť dať výpoveď a následne bude musieť počkať, kým uplynie výpovedná doba. Až potom jej zanikne pracovný pomer.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zmena trvalého bydliska a výpoveď (Pracovné právo)

Dobrý deň. Podal som výpoveď a chcel by som sa opýtať, či zmena trvalého bydliska ovplyvní túto výpoveď.

Odpoveď: Zmena trvalého bydliska a výpoveď

(odpoveď odoslaná: 26.06.2018)

Dobrý deň, výpoveď pracovnej zmluvy a zmena trvalého bydliska sú dva odlišné a na sebe nezávislé právne inštitúty. Ak ste dali výpoveď a v súčasnosti si potrebujete zmeniť trvalé bydlisko nič Vám v tom nebráni a touto zmenou žiadnym spôsobom nebude dotknutá Vaša výpoveď. Je potrebné si pri zmene trvalého pobytu a plynutí výpovednej doby dať pozor na tú skutočnosť, že zamestnávateľ Vám bude všetky písomnosti doručovať na poslednú známu adresu. V zmysle Zákonníka práce sa však za doručenú považuje aj tá zásielka, ktorá sa zamestnávateľovi vráti ako nedoručená. Tzn. že sa uplatní fikcia doručenia písomnosti, hoci Vy nebudete mať vedomosť o tejto písomnosti. Preto je vhodné, aby ste zamestnávateľovi oznámili novú adresu na doručovanie zásielok, aby ste v prípade doručovania akejkoľvek písomnosti mali vedomosť o jej obsahu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmena trvalého bydliska a výpoveď" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.