Máte
otázku?

Zastavené trestné stíhanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Zastavené trestné stíhanie

Dobrý deň, ako poškodená som podala trestné oznámenie a bolo tiež začaté trestné stíhanie v prípade prečinu "krádeže" podľa § 212 ods. 1, ods. 3 písm. a) Trestného zákona a pre prečin "neoprávnený zásah do práva k domu, bytu alebo nebytovému priestoru" podľa § 218 ods. 1 Trestného zákona. Vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie uznesením a okresná prokurátorka zamietla moju sťažnosť proti tomuto rozhodnutiu. Teraz údajne už nie je možné podať podnet na krajskú prokuratúru na preskúmanie zákonnosti. Existuje nejaký iný spôsob, ako sa domáhať spravodlivosti - napríklad sťažnosť na Generálnu prokuratúru alebo ústavnú sťažnosť? Ak áno, zastupujete klientov v takýchto prípadoch? Ďakujem.

Odpoveď: Zastavené trestné stíhanie

Dobrý deň

podať mimoriadny opravný prostriedok - zrušenie právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní je možné, ak bolo vznesené obvinenie. 

Generálny prokurátor môže zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta ak takým rozhodnutím alebo v  konaní, ktoré mu predchádzalo bol porušený zákon. Návrh môže podať aj poškodený v neprospech obvineného a to do 3 mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia. Daný inštitút je upravený § 363 a nasl. zák. č. 301/2005 Z. z. Trestný zákon. 

 

Ak však nebolo vznesené obvinenie, ďalším opravným prostriedkom by bolo podanie ústavnej sťažnosti.

Trápi vás "Zastavené trestné stíhanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zastavené trestné stíhanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.