Máte
otázku?

Zákaz výpovede pri PN zamestnanca na DoPČ


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Banská Bystrica

Otázka: Zákaz výpovede pri PN zamestnanca na DoPČ

Výpoveď zamestnancovi na DoPČ sme odoslali doporučene s doručenkou dňa 01. 08. 2017. Následne dňa 02. 08. 2017 bola zásielka doručovaná Slovak Post, ale nebola prevzatá. Po uložení na pošte si ju zamestnanec prevzal dňa 07. 08. 2017. Medzitým nám bolo dňa 04. 08. 2017 doručené doporučené Potvrdenie o začatí pracovnej neschopnosti zamestnanca od 03. 08. 2017. Prosím o informáciu, či sa pri pracovnom pomere na DoPČ uplatňuje zákaz výpovede počas pracovnej neschopnosti alebo môžeme počítať 15-dňovú výpovednú lehotu od dňa prevzatia, čiže 07. 08. 2017. Pracovný pomer by sa teda ukončil dňa 21. 08. 2017. Ďakujem, D.

Odpoveď: Zákaz výpovede pri PN zamestnanca na DoPČ

Dobrý deň. Na Vašu otázku uvádame nasledovné:

Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru

V súlade s § 223 ods. 1 zákona č. 311/2001 Z. z., Zákonník práce (ďalej len Zákonník práce“) môže zamestnávateľ na plnenie svojich úloh alebo na zabezpečenie svojich potrieb výnimočne uzatvárať s fyzickými osobami dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohodu o vykonaní práce, dohodu o pracovnej činnosti a dohodu o brigádnickej práci študentov), ak ide o prácu, ktorá je vymedzená výsledkom (dohoda o vykonaní práce) alebo ak ide o príležitostnú činnosť vymedzenú druhom práce (dohoda o pracovnej činnosti, dohoda o brigádnickej práci študentov).

 

Dohoda o pracovnej činnosti

Podľa § 228a ods. 1 Zákonníka práce platí, že na základe dohody o pracovnej činnosti možno vykonávať pracovnú činnosť v rozsahu najviac 10 hodín týždenne.

 

Následne § 228a ods. 2 ustanovuje, že dohodu o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný uzatvoriť písomne, inak je neplatná.

 

V dohode o pracovnej činnosti musí byť uvedená dohodnutá práca, dohodnutá odmena za vykonanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa dohoda uzatvára. Jedno vyhotovenie dohody o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi.

 

Spôsob skončenia dohody o pracovnej čnnosti upravuje § 228a ods. 3 Zákonníka práce a síce dohoda o pracovnej činnosti sa uzatvára na určitú dobu, najviac na 12 mesiacov.

 

V dohode možno dohodnúť spôsob jej skončenia. Okamžité skončenie dohody možno dohodnúť len na prípady, v ktorých možno okamžite skončiť pracovný pomer.

 

Ak spôsob skončenia nevyplýva priamo z uzatvorenej dohody, možno ju skončiť dohodou účastníkov k dohodnutému dňu a jednostranne len výpoveďou bez uvedenia dôvodu s 15-dennou výpovednou dobou, ktorá sa začína dňom, v ktorom sa písomná výpoveď doručila.

 

Zákonník práce v ust. § 223 ods. 2 stanovuje, že na pracovnoprávny vzťah založený dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa vzťahujú ustanovenia prvej časti, § 85 ods. 1 a 2, § 90 ods. 10, § 91 až 95, § 98, § 119 ods. 1 a šiestej časti.

 

Pracovný čas zamestnancov, ktorí vykonávajú prácu na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, v priebehu 24 hodín nesmie presiahnuť 12 hodín a u mladistvého zamestnanca v priebehu 24 hodín nesmie presiahnuť 8 hodín.

 

Zamestnancom, ktorí vykonávajú prácu na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, nemožno nariadiť ani s nimi dohodnúť pracovnú pohotovosť a prácu nadčas.

 

Ak ide o dôvody neprítomnosti zamestnanca v práci uvedené v § 141 ods. 1 a ods. 2 písm. a) až g), ktoré zasiahli do času, na ktorý zamestnávateľ určil výkon práce, zamestnávateľ je povinný ospravedlniť túto neprítomnosť zamestnanca v práci. Za tento čas zamestnancovi náhrada odmeny nepatrí.

 

Na splatnosť odmeny, výplatu odmeny a zrážky z odmeny sa primerane uplatnia ustanovenia § 129 až 132.

 

Výpoveď

Problematiku skončenia procovného pomeru výpoveďou upravuje Zákonník práce v § 61 – 67.

 

Zákaz výpovede bližšie špecifikuje § 64 ods. 1 Zákonníka práce a síce zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to

- v dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok, a v dobe od podania návrhu na ústavné ošetrovanie alebo od nástupu na kúpeľnú liečbu až do dňa ich skončenia,

 

- pri povolaní na výkon mimoriadnej služby v období krízovej situácie odo dňa, keď bol zamestnanec povolaný na výkon mimoriadnej služby doručením povolávacieho rozkazu alebo keď bol na výkon mimoriadnej služby povolaný mobilizačnou výzvou alebo mobilizačným oznámením, alebo ak bol zamestnancovi výkon mimoriadnej služby nariadený, až do uplynutia dvoch týždňov po jeho prepustení z tejto služby; to platí rovnako v prípade výkonu alternatívnej služby podľa osobitného predpisu,

 

-v dobe, keď je zamestnanec uvoľnený na výkon dobrovoľnej vojenskej prípravy, na pravidelné cvičenie alebo na plnenie úloh ozbrojených síl Slovenskej republiky (ďalej len „ozbrojené sily“) podľa osobitného predpisu,

 

- v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky,

 

- v dobe, keď je zamestnanec dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie,

 

- v dobe, keď je zamestnanec pracujúci v noci uznaný na základe lekárskeho posudku dočasne nespôsobilým na nočnú prácu.

 

Následne § 64 ods 2 Zákonníka práce stanovuje, že ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

 

Ust. § 64 ods. 3 Zákonníka práce upravuje situácie, kedy zákaz výpovede neplatí.

 

Na základe uvedených ustanovení Zákonníka práce ako aj po analýze ďalších jeho ustanovení konštatujeme, že zákaz výpovede sa vzťahuje len na zamestnanie v pracovnom pomere, t.j. na zamestnancov vykonávajúcich prácu na základe pracovnej zmluvy.

 

Zamestnanci vykonávajúci práce na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru nie sú chránení pred výpoveďou v súvislosti s tehotenstvom, materstvom, rodičovstvom alebo dočasnou práceneschopnosťou.

 

Z uvedeného vyplýva, že výpovedná lehota Vášmu zamestnancovi začala plynúť pri prevzatí výpovede, t. j. 7.8.2017.

Trápi vás "Zákaz výpovede pri PN zamestnanca na DoPČ" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zákaz výpovede pri PN zamestnanca na DoPČ" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.