Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Vznik dlhu pred manželstvom a BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Košice

Otázka: Vznik dlhu pred manželstvom a BSM

Dobrý deň, rada by som sa informovala. Môj manžel si zobral pôžičku, keď bol ešte slobodný. Túto pôžičku však neplatil a teraz, približne po 10 rokoch, mu prišla exekúcia na čiastku bytu, ktorú zdedil po svojej mame. Teraz by som chcela vedieť, či môžem aj ja mať nejaký problém s exekúciou, keďže sme už manželia. A je možné, že exekútor zoberie celý byt, aj keď je môj manžel len spolumajiteľom bytu? Ďakujem.

Odpoveď: Vznik dlhu pred manželstvom a BSM

Dobrý deň, ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne : 

 

ROZBOR OTÁZKY A PRÁVNA ÚPRAVA


Najprv trochu právnej teórie v súvislosti s problematikou úhrady dlhu jedného z manželov vzniklého pred a po uzatvorení manželstva.


V zmysle ust. § 143 a nasl. Obč. zákonníka (ďalej iba "OZ) platí :
V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

Veci v bezpodielovom spoluvlastníctve užívajú obaja manželia spoločne; spoločne uhradzujú aj náklady vynaložené na veci alebo spojené s ich užívaním a udržiavaním.
Bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov. V ostatných veciach je potrebný súhlas oboch manželov; inak je právny úkon neplatný.  Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločných vecí sú oprávnení a povinní obaja manželia spoločne a nerozdielne.


V otázke píšete, že dlh manžela vznikol pred uzatvorením manželstva a teraz po cca  10 rokov začalo exekučné konanie. 

Pre Vás je dôležité vedieť poznať ust. § 147  OZ :  
"Pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. To neplatí, ak ide o pohľadávku veriteľa jedného z manželov, ktorí sa dohodli podľa ustanovení § 143a, pokiaľ táto pohľadávka vznikla pri používaní majetku, ktorý nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov."

 

Z uvedeného vyplýva, že  pohľadávka veriteľa  Vášho manžela nemôže byť uspokojená z majetku patriaceho do Vášho BSM. To je aj názor súdnej praxe v obdobných veciach. Treba vedieť, že   uzavretím manželstva nemôže byť zmarené uspokojenie pohľadávky veriteľa v exekučnom konaní a že uzavretím manželstva sa dlžník nezbavuje povinnosti uloženej exekučným titulom. 


Nakoľko píšete, že polovica bytu patrí do výlučného vlastníctva Vášho manžela, táto môže byť predmetom exekúcie. Otázkou je výška dlhú (o výške dlhu sa nezmieňujete)  a aj to, aký je  právny režim druhej polovice bytu, a či v predmetnom byte máte trvalý pobyt.

Tu len poznamenávame, že v prípade exekúcie  na podiel Vášho manžela na uvedenom byte je možné exekúcii zabrániť tým spôsobom, že spoluvlastník bytu najneskoršie do začiatku dražby zloží u exekútora v hotovosti alebo šekom na účet exekútora sumu vo výške podielu, ktorý sa má vydražiť. Ak jeden zo spoluvlastníkov zloží túto sumu na účet exekútora, považuje sa za vydražiteľa podielu.

 


 

ODPORÚČANIE A ZÁVER  

Podľa Vami položenej otázky je potrebné riešiť ďalej uvedené a zachovať aj postup :


1./ Zistite presne kedy došlo k splatnosti samotnej pohľadávky veriteľa, ktorá  je predmetom exekučného konania, či manželovi bol doručený exekučný titul  (rozsudok, platobný rozkaz) a  a či spĺňa všetky náležitosti zákona vrátane toho, či pohľadávka veriteľa nie je premlčaná.


2./ Zistite presne kedy bol doručený návrh na vykonanie exekúcie na súd, nakoľko je možné, že už uplynula zákonná lehota a potom treba vzniesť námietku premlčania v exekučnom konaní.  

Podľa ust. OZ platí, že "ak  bolo právo priznané právoplatným rozhodnutím súdu alebo iného orgánu, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď sa malo podľa rozhodnutia plniť. Ak právo dlžník písomne uznal čo do dôvodu i výšky, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď k uznaniu došlo; ak bola však v uznaní uvedená lehota na plnenie, plynie premlčacia doba od uplynutia tejto lehoty. Úroky a opakujúce sa plnenia sa premlčujú v troch rokoch; ak však ide o práva právoplatne priznané alebo písomne uznané, platí táto premlčacia doba, len pokiaľ ide o úroky a opakujúce sa plnenia, zročnosť ktorých nastala po právoplatnosti rozhodnutia alebo po uznaní."

 

3./  Nepíšete, aká je výška pohľadávky v exekučnom konaní. 

Podľa exek. poriadku platí, že  "ak ide o vykonanie exekúcie na vymoženie peňažnej pohľadávky, ktorá bez príslušenstva ku dňu doručenia návrhu na vykonanie exekúcie neprevyšuje 2 000 eur, nemožno exekúciu vykonať predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný hlásený trvalý pobyt alebo prechodný pobyt podľa osobitného predpisu; právo zriadiť exekučné záložné právo na nehnuteľnosť tým nie je dotknuté."


4./ Byt ako predmet exekúcie : V otázke píšte, že podiel manžela na nehnuteľnosti je 1/2 k celku.  Nakoľko sa jedná o výlučné vlastníctvo manžela, tento podiel môže byť predmetom exekúcie. Otázkou však je výška vymáhanej pohľadávky a trvalý pobyt v nehnuteľnosti.


5./ Keďže pohľadávka Vášho manžela vznikla pred uzatvorením manželstva, táto v exekučnom konaní nemôže byť  uspokojená z majetku patriaceho do BSM. Ak by k tomu došlo Vy ako manželka by ste musela podať na súd tzv. vylučovaciu žalobu. Predmetom výkonu rozhodnutia môže byť len majetok výlučne patriaci Vášmu manželovi.


6./ Za tohto stavu určite odporúčame konzultáciu  s advokátom, aby písomné podklady  a doklady posúdil po právnej stránke.

Môžete sa obrátiť aj na našu advokátsku kanceláriu za účelom posúdenia dokladov.

Postup v prípade Vašej požiadavky na ďalšiu konzultáciu je uvedený na úvodnej stránke  JUDr. FICEKA.

 

Dúfame, že sme Vám pomohli.

Trápi vás "Vznik dlhu pred manželstvom a BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vznik dlhu pred manželstvom a BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.