POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Vyživovacia povinnosť detí k rodičom2


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Vyživovacia povinnosť detí k rodičom2

Prosím Vás o vysvetlenie zásad výživovacej povinnosti detí voči rodičom. Chcel by som vedieť, či táto povinnosť zahŕňa len prispievanie na výživu, v prípade potreby aj lieky, alebo je zahrnutá aj celková starostlivosť, teda opatrovanie. Zaujímalo by ma, kto túto povinnosť prideľuje alebo rozdeľuje, keďže nás je viac súrodencov, a kedy rodič vlastne má nárok na výživovú povinnosť. V mojom prípade nejde o finančnú pomoc - matka poberá dôchodok a nepotrebuje finančnú podporu, ale potrebuje opatrovanie... Ďakujem.

Odpoveď: Vyživovacia povinnosť detí k rodičom2

Dobrý deň, vyživovacia povinnosť detí voči rodičom vzniká iba v prípade, keď to ich rodičia potrebujú. Vyživovacia povinnosť vzniká v rozsahu zabezpečenia primeranej výživy. Ak je viacero detí, tak vyživovacia povinnosť sa medzi nich delí v takom pomere, ktorý zodpovedá schopnosti, možnosti a majetkovým pomerom dieťaťa k schopnostiam, možnostiam a majetkovým pomerom ostatných detí. Tzn. že sa skúmajú pomery detí a následne sa vytvorí pomer v akom sa budú všetci podieľať na primeranej výžive rodičov. Vyživovacia povinnosť však neznamená povinnosť opatrovania. Na zabezpečenie opatrovania starých osôb je viacero možností a ich použitie vždy záleží od konkrétnych možností a schopností opatrovanej osoby a tiež rodinných príslušníkov.

Trápi vás "Vyživovacia povinnosť detí k rodičom2" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyživovacia povinnosť detí k rodičom2 (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa mojej povinnosti voči rodičovi, ktorý si počas trvania manželstva rodičov aj počas spolužitia v spoločnej domácnosti neplnil svoju vyživovaciu povinnosť. Nijakým spôsobom neprispieval k mojej výchove, vzdelaniu ani materiálnemu zabezpečeniu. Nebol zamestnaný a žil na úkor iných. Po rozvode rodičov sa naše väzby úplne pretrhli. Viac ako 15 rokov sme neboli v kontakte. Dozvedela som sa, že sa jeho zdravotný stav zhoršil. Chcela by som vedieť, či mám zákonnú povinnosť starať sa o takého rodiča alebo sa akýmkoľvek spôsobom podieľať na jeho starostlivosti. Vopred vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vyživovacia povinnosť detí k rodičom2

(odpoveď odoslaná: 14.06.2018)

Dobrý deň, vzťahy z minulosti alebo správanie rodiča voči Vám v minulosti žiadnym spôsobom neovplyvňuje Vašu prípadnú vyživovaciu povinnosť voči Vášmu otcovi podľa ustanovenia § 66 a 67 Zákona o rodine. Ak by však správanie Vášho otca v minulosti a súčasná situácia vytvorili taký stav, že priznanie výživného pre Vášho otca z Vašej strany by bolo v rozpore s dobrými mravmi, súd by nemohol túto vyživovaciu povinnosť priznať pre rozpor s ustanovením § 75 ods. 2 Zákona o rodine. Žiadne zákonné ustanovenie Vám nepredpisuje povinnosť osobne sa starať o Vášho otca. Jediná povinnosť, ktorá Vám voči nemu môže vzniknúť je vyššie spomínaná vyživovacia povinnosť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyživovacia povinnosť detí k rodičom2" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.