Máte
otázku?

Výživné po ukončení školy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Výživné po ukončení školy

Dobrý deň. Mám 18 rokov a pred pár týždňami som ukončila strednú školu. Môj otec mi platí výživné, ale už skoro dva týždne mešká s alimentami. Rada by som sa opýtala, či mi je ešte povinný platiť, keďže na škole nám hovorili, že sme až do konca augusta evidovaní ako študenti. Zatiaľ som nikde nepracujúca a nie som ani nahlásená na úrade práce. Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Výživné po ukončení školy

Dobrý deň, povinnosť platiť výživné voči deťom sa nekončí ukončením štúdia na strednej škole, ani nahlásením sa na úrade práce. Rodič je povinný platiť výživné kým nie je dieťa schopné sa samé živiť (samozrejme to nemôžete zneužívať a byť pasívna v otázke osamostatnenia sa). V prípade, že má vyživovaciu povinnosť uloženú súdnym rozhodnutím je možné z jeho strany podať návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti voči Vám. V konaní musí Váš otec preukázať, že ste schopná sa sama živiť (napr. že ste zamestnaná, podnikáte, brigádujete a popritom si hľadáte práca na TPP...). Existuje aj možnosť uzavrieť s Vašim otcom dohodu o zrušení vyživovacej povinnosti (ak netrváte na tom, aby Vám platil výživné), ktorú však následne musí súd schváliť, aby bola vykonateľná.

Považujem za dôležité ešte podotknúť trestnoprávnu stránku konania Vášho otca. V zmysle Trestného zákona, kto najmenej 3 mesiace v období 2 rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na 2 roky. V prípade, že by Váš otec odmietal plniť svoju vyživovaciu povinnosť dlhšie než 3 mesiace, môžete na neho podať i trestné oznámenie.

Trápi vás "Výživné po ukončení školy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výživné po ukončení školy (Občianske právo)

Dobrý deň, môj syn ukončil strednú školu a následne sa zaregistroval na úrade práce. Je aktívnym športovcom, avšak v dôsledku úrazu, konkrétne roztrhnutia krížneho kolenného väzu, čaká na ďalšiu kontrolu a pravdepodobne aj na operáciu. Túto situáciu sme nahlásili aj na úrade práce, kde je evidovaný. Rád by som sa opýtal, či ako otec som povinný naďalej platiť výživné, kým sa syn nevylieči? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výživné po ukončení školy

(odpoveď odoslaná: 22.09.2021)

Dobrý deň,

áno, otec je povinný naďalej plniť si svoju vyživovaciu povinnosť, pretože tá trvá do času, kým dieťa nie je schopné samo sa živiť. Tento okamih nie je zákonom striktne vymedzený (napr. ukončením školy, dosiahnutím plnoletosti a pod.), preto aj po ukončení vysokej školy, pokiaľ syn nie je schopný vlastnou prácou sa živiť, je povinný rodič povinný plniť si svoju vyživovaciu povinnosť. Ak je syn aktívny športovec, teda výkon športovej činnosti je jeho zamestnaním, z ktorého je schopný sám sa živiť, potom akonáhle začne syn vykonávať túto športovú činnosť po svojom uzdravení, otec nebude povinný platiť výživné na syna. Bude totiž splnený zákonný predpoklad na to, aby došlo k zániku tejto vyživovacej povinnosti.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výživné po ukončení školy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.