Máte
otázku?

Výživné na dcéru


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trenčín

Otázka: Výživné na dcéru

Dobrý deň, potrebujem sa s niekim poradiť ako postupovať. Cca 3 roky dozadu som mala súd s bývalým priateľom ohľadom výživného na dcéru - dali mi 70 eur. Lenže on platí ako sa mu chce - 2 mesiace nezaplatí na tretí mesiac zaplatí tie 2 čo dlžil a potom zas nič. Keď mu volám kde mám výživné tak len povie citujem "" nuž nemám""". Keď mu volám, že potrebujem niečo dcére zaplatiť tak ma ignoruje nezdviha mi telefón vyhráža sa mi, že sak si ma daj na súd a budem platiť ešte menej. Našiel si priateľku, ktorá ma 2 dcéry a im dáva všetko aj telefón kúpil jej dcére ale vlastnej ani nezavola ani na meniny ani na narodeniny ani na vianoce úplne ju ignoruje, a keď mu poviem nech sa začne zaujmat o dcéru tak povedal, že nemá čas. Aj som mu hovorila, že nech sa jej zriekne a bude mať pokoj a oni povedal, že ak vrátim všetky peniaze čo do nej dal potom mi podpise papier. Chcela som dať zvýšenie výživného, keď že dcéra bude mať v septembri už 8 rokov chodí do školy. Okrem nej mám ďalšie 2 deti, ktoré by mali v septembri nastúpiť do škôlky môj prijem je 285 eur materská a môj manžel je živnostník a zarobí cca 800 eur, keď odrátame socialku a zdravotku ostáva mu cc 600 eur. Naklady na nájomné máme 420 eur, dcérina strava a družina v škole je mesačne 28 eur na kruzky nechodí. Na od maličká silné dioptrie, teraz 4. 5 ideme na alergológiu prvý krát lebo doktorka ma podozrenie na astmatickú alergiu. Prosím Vás poraďte mi čo mám robiť ako mám robiť. Ja sa tomu moc nevyznam a neviem čo všetko sa môže v takejto situácii. A ešte otec dcéry robí len na dohodu a len minimum mu ide oficiálne a zbytok bokom ale všetko ma vyplácané na ruku alebo terajšej priateľky na účet on svoj účet nemá kvoli exekuckam. Ale ja viem aj sa chválil, že zarobí cca 1100 eur mesačne ale nemám to ako dokázať. A on ma trvalé bydlisko len nitrianske sučany žiadna ulica je len na obecnom úrade ale žije s priatelkou v Považskej Bystrici. Ďakujem moc ak bude niekto mi pomôcť

Odpoveď: Výživné na dcéru

Dobrý deň,

návrh na zvýšenie vyživovacej povinnosti môžete podať v prípade, ak sa zmenili pomery od času, kedy súd o výživnom rozhodoval naposledy. Zmena pomerov môže síce spočívať aj v tom, že dieťa začne navštevovať základnú školu, s čím sú spojené zvýšené výdavky na dieťa. Avšak z tohto dôvodu dôjde k zmene pomerov až vtedy, keď dieťa naozaj začne základnú školu navštevovať. Nie je možné z týchto dôvodov žiadať o zvýšenie výživného ešte pred tým s odôvodnením, že od septembra sa zvýšia výdavky na maloletú. Ak sa však od posledného rozhodovania súdu o výživnom zmenil napr. zdravotný stav maloletej (na taký, ktorý si vyžaduje zvýšené náklady napr. na lieky, zdravotné pomôcky a pod.), toto môže byť už teraz dôvodom na zmenu rozhodnutia o výživnom.

Čo sa týka stanovenia výšky výživného, je potrebné uviesť, že súd vychádza zo skutočností v súdnom konaní preukázaných. Ak nebude preukázané, že otec má také príjmy, v dôsledku ktorých je schopný platiť aj vyššie výživné, súd mu vyživovaciu povinnosť nezvýši. Bolo by preto potrebné pokúsiť sa získať dôkazné prostriedky - napr. kolegov otca maloletej alebo jeho priateľov, pred ktorými sa chválil o tom, že jeho skutočné príjmy sú vyššie, ktorí by vo svojich výpovediach pred súdom vedeli potvrdiť, že súdu predkladané príjmy otca maloletej nie sú pravdivé a úplné.

K samotnému návrhu na zvýšenie vyživovacej povinnosti možno uviesť, že návrh musí obsahovať Vaše identifikačné údaje, identifikačné údaje otca maloletej (meno, priezvisko, bydisko, dátum narodenia), rovnako aj identifikačné údaje Vašej dcéry. Návrh sa podáva na ten okresný súd, v obvode ktorého má maloleté dieťa bydlisko. Ďalej v návrhu na začatie tohto konania musíte uviesť čoho sa domáhate - zvýšenia výživného, opísať v čom spočíva zmena pomerov od posledného rozhodovania súdu o výživnom a aké výživné od zmeny pomerov navrhujete. Rovnako bude potrebné v návrhu opísať v čom konkrétne spočívajú zvýšené výdavky na dieťa a preukázať ich - napr. účtenkami z lekárne na lieky maloletej, za vyhotovenie nových okuliarov, jedlo, stravu a pod. Rovnako v návrhu môžete uviesť, že od posledného rozhodovania o výživnom sa zvýšili aj príjmy otca maloletej (najlepšie by bolo ak by ste to vedeli nejakými dôkazmi aj preukázať - či už listinnými, alebo výpoveďami svedkov a pod.).

Trápi vás "Výživné na dcéru" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výživné na dcéru (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Ak by som chcel posielať výživné dcére na účet, ktorá má za sebou prvý rok na vysokej škole a je jej 20 rokov, a tiež strávi 50 % času u mňa počas posledného roka, potrebujem nové rozhodnutie súdu?

Odpoveď: Výživné na dcéru

(odpoveď odoslaná: 14.07.2021)

Dobrý deň,

pokiaľ ste mali vyživovaciu povinnosť učenú už súdnym rozhodnutím, týmto rozhodnutím ste viazaný aj po nadobudnutí plnoletosti dieťaťa, pokiaľ naďalej trvajú okolností, za ktorých bolo výživné stanovené. V tomto prípade bude súd rozhodovať iba na základe návrhu. Návrh na zmenu výživného môžete podať aj Vy, pokiaľ sa okolnosti za ktoré bolo výživné určené súdny rozhodnutím, zmenili. V návrhu opíšte zmeny, o ktoré odôvodňujete nižšie výživné. Dokonca platí, že ak dôjde k zníženiu výživného za uplynulé obdobie, je plnoleté dieťa povinné zaplatené preplatky vrátiť.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výživné na dcéru" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.