Máte
otázku?

Vodičské oprávnenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Košice

Otázka: Vodičské oprávnenie

Dobrý deň, riadil som motorové vozidlo, pri ktorej jazde som dostal pokutu, ktorú som na mieste nedokázal uhradiť. Policajti mi preto odobrali vodičský preukaz s tým, že pokutu môžem uhradiť do 15 dní. Náhodou som odcestoval do zahraničia a pokutu som neuhradil. Následne som dostal list od okresného riaditeľstva policajného zboru, kde sa uvádza rozhodnutie o zadržaní môjho vodičského preukazu, s tým, že mi nebude vrátený pred konečným rozhodnutím. Znamená to, že aj keď pokutu uhradím, nebude mi vrátený môj vodičský preukaz? Voči tomuto rozhodnutiu sa môžem odvolať do 15 dní. Ďakujem za pochopenie.

Odpoveď: Vodičské oprávnenie

 


Dobrý večer, 
ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne : 

K položenej otázke poznamenávame, že neuvádzate za aký konkrétny priestupok Vám bola uložená bloková pokuta.

1./ Základná právna úprava úprava predmetnej problematiky je upravená v ust. cestného zákona č. 8/2009 Z.z.  o cestnej premávke :

Podľa § 70 cit. zákonas o cestnej premávke platí :
" Policajt je oprávnený zadržať vodičský preukaz vydaný orgánom SR alebo orgánom iného štátu, ak
a) možno uložiť trest alebo sankciu zákazu činnosti spočívajúcu v zákaze vedenia motorového vozidla,
b) má vodič súdom uložené ochranné liečenie alebo súdom alebo iným príslušným orgánom uložený zákaz viesť motorové vozidlo,
c) orgán PZ rozhodol o preskúšaní odbornej spôsobilosti, preskúmaní zdravotnej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla alebo o preskúmaní psychickej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla,
d) je vodičský preukaz neplatný,
e) vodič vedie motorové vozidlo, na ktorého vedenie je jeho vodičský preukaz neplatný podľa § 100a alebo § 106a.


Za uvedených podmienok možno zadržať aj medzinárodný vodičský preukaz vydaný orgánom iného štátu.
Za podmienok uvedených v odseku 1 písm. a) je policajt oprávnený zadržať vodičský preukaz až do právoplatného skončenia veci.
Policajt bezodkladne vydá o zadržaní vodičského preukazu potvrdenie a najneskôr v nasledujúci pracovný deň po zadržaní vodičského preukazu zašle vodičský preukaz orgánu Policajného zboru príslušnému podľa miesta, kde bol vodičský preukaz zadržaný. V potvrdení môže policajt povoliť ďalšiu jazdu s vozidlom najviac na 15 dní, ak takou jazdou nebude ohrozená bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky; povolenie platí len na území SR.

Policajt je oprávnený postupovať podľa odseku 1 písm. a) aj vtedy, ak vodič nepredložil policajtovi ku kontrole vodičský preukaz, o čom mu bezodkladne vydá potvrdenie o jeho zadržaní. Vydaním potvrdenia sa považuje vodičský preukaz za zadržaný, aj keď tento nebol policajtovi na mieste predložený. Ustanovenia odsekov 2 až 4 a 6 až 8 sa použijú primerane.
Orgán, ktorý koná vo veci súvisiacej so zadržaním vodičského preukazu, je povinný v každom štádiu konania skúmať odôvodnenosť zadržania vodičského preukazu z hľadiska bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Ak dôvody zadržania nie sú alebo pominuli, musí byť vodičský preukaz vodičovi bezodkladne vrátený.

Orgán PZ zboru bez ďalšieho konania vydá do 15 dní odo dňa zadržania vodičského preukazu rozhodnutie o zadržaní vodičského preukazu. Rozhodnutie o zadržaní vodičského preukazu zadržaného podľa odseku 1 písm. a) sa nevydáva, ak v lehote do 15 dní od zadržania vodičského preukazu už bolo právoplatne rozhodnuté o uložení trestu zákazu činnosti spočívajúceho v zákaze vedenia motorového vozidla alebo sankcie zákazu činnosti spočívajúcej v zákaze vedenia motorového vozidla a príslušný orgán sa o tom dozvedel. Rozhodnutie o zadržaní vodičského preukazu zadržaného podľa odseku 1 písm. b) až e) sa nevydáva."

 

Podľa ust. § 71 zákona o cestných komunikáciach platí :
"(1) Policajt je oprávnený zadržať vodičský preukaz okrem dôvodov podľa § 70 ods. 1 aj vtedy, ak vodič motorového vozidla, ktorému je v blokovom konaní za priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, za priestupok spáchaný nezaplatením úhrady diaľničnej známky za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, za priestupok spáchaný na úseku výberu mýta, za priestupok spáchaný na úseku cestnej dopravy alebo za priestupok spáchaný porušením predpisov na úseku organizácie pracovného času v doprave  uložená pokuta, je ochotný ju zaplatiť, ale nemôže tak urobiť na mieste.

4) Ak páchateľ priestupku preukázateľne zaplatil uloženú blokovú pokutu v lehote podľa odseku 2, zadržaný vodičský preukaz sa mu bezodkladne vráti po tom, čo sa orgán Policajného zboru o zaplatení pokuty dozvedel. Páchateľ priestupku je na účely prevzatia zadržaného vodičského preukazu povinný dostaviť sa na orgán PZ . Ak ide o cudzinca, ktorý nemá pobyt na území SR, orgán PZ zašle vodičský preukaz štátu jeho pobytu.
5) Ak páchateľ priestupku nezaplatil uloženú blokovú pokutu v lehote podľa odseku 2, orgán PZ bez ďalšieho konania vydá do 30 dní od uplynutia tejto lehoty rozhodnutie o zadržaní vodičského preukazu a postúpi vec na výkon rozhodnutia. Zadržaný vodičský preukaz sa vráti jeho držiteľovi až po výkone rozhodnutia."

Podľa ust. § § 141 zákona o cestnej premávke platí : 
"(1) Ak v tomto zákone nie je ustanovené inak, na konanie podľa tohto zákona sa vzťahuje všeobecný predpis o správnom konaní.
(5) Odvolanie nemá odkladný účinok proti rozhodnutiu o
a) zadržaní vodičského preukazu podľa § 70 ods. 7 a § 71 ods. 5 až 7, atď
b) odobratí vodičského oprávnenia,

c) obmedzení vodičského oprávnenia,

d) zrušení vodičského oprávnenia,

e) preskúmaní zdravotnej spôsobilosti,

f) preskúmaní psychickej spôsobilosti,

g) preskúšaní odbornej spôsobilosti,

h) povinnosti podrobiť sa doškoľovaciemu kurzu.

 

 

Na základe uvedeného máme za to, že pokiaľ Vám pokuta bola uložená v blokovom konaní podľa ust. § 71 odst. 1 a ods. 5 zákona o cestnej premávke (viď vyššie), po preukázaní uhradenia pokuty  Vám bude vodičské oprávnenie vrátené.

 

Trápi vás "Vodičské oprávnenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vodičské oprávnenie (Nezaradené)

Dobrý deň, chcem sa spýtať: Ak mám zákaz šoférovať auto, môžem jazdiť na bicykli? Ďakujem, Mário.

Odpoveď: Vodičské oprávnenie

(odpoveď odoslaná: 07.07.2022)

Dobrý deň,
položili ste celkom vtipnú otázku.

Na jazdu bicyklom nepotrebujete vodičské oprávnenie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vodičské oprávnenie (Nezaradené)

Dobrý deň, potrebujem radu. Dňa 3. 6. 2018 bol môjmu priateľovi odobratý vodičský preukaz za jazdu pod vplyvom alkoholu. Keďže si bol istý, že pred jazdou ani deň predtým nepil, požiadal o odber krvi, aby mohol dokázať, že nepil. Polícia ho preto odviedla na odber do nemocnice. Sestrička mu vystavila žiadanku, ktorú podpísal. Avšak, napriek tomu, že do dnešného dňa mu výsledky neprišli, dostal len žiadanku a faktúry na zaplatenie vyšetrenia. Zistil tiež, že sestrička do žiadanky napísala aj zistenie drog v krvi, hoci on požiadal výhradne len o zistenie alkoholu. Bolo mu potom vystavené platobné výmeru vo výške 54 € za zistenie drog v krvi a 35 € za zistenie alkoholu. Do laboratória sme už niekoľkokrát volali - najprv tvrdili, že výsledky poslali, neskôr že to postúpili ekonómovi, ktorý mal dovolenku. Už je to takmer mesiac a stále nemáme k dispozícii jeho výsledky, aby mohol dokázať, že nepil a mohli mu byť vrátené vodičské oprávnenia. Potrebujeme radu, ako postupovať ďalej. Ďakujeme za pomoc a očakávame Vašu odpoveď.

Odpoveď: Vodičské oprávnenie

(odpoveď odoslaná: 27.06.2018)

Dobrý deň, ak mu odobrali vodičský preukaz je voči nemu vedené konanie. On ako účastník konania má právo nahliadnuť do spisu. Na dokumentoch, ktoré dostal od polície je uvedené aj číslo konania. Stačí teda ísť na políciu a žiadať nahliadnuť do jeho spisu. Toto právo mu nemôžu odmietnuť. Tam zistí, aký je stav a zistí tiež aj to, čo zistili z vyšetrenia. Takto sa dozviete v akom stave to je. Ak nemal alkohol v krvi a ani drogy, potom nie je možné, aby bol obvinený z priestupku alebo dokonca trestného činu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vodičské oprávnenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.