Máte
otázku?

Výpoveď počas materskej dovolenky z organizačných dôvodov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Výpoveď počas materskej dovolenky z organizačných dôvodov

Dobrý deň, naša zamestnankyňa je momentálne na rodičovskej dovolenke, ktorá by jej mala končiť 10. júla 2023. Od 3. júla 2023 však prechádza na druhú materskú dovolenku. Ako zamestnávateľ sa teraz nachádzame v situácii, kedy rušíme časť pracoviska, kde pracovala. Dochádza k reorganizácii práce a mení sa organizačná štruktúra, čo vedie k znižovaniu počtu zamestnancov. Nová organizačná štruktúra je platná od 19. apríla 2023 a účinná bude od 1. augusta 2023. Je schválená zriaďovateľom, rozhodnutie o organizačnej zmene bolo vydane a oznámenie zamestnancom o tejto zmene bolo rovnako poskytnuté. Táto zamestnankyňa bola u nás zamestnaná viac ako 5 rokov. Je so situáciou oboznámená a súhlasí s rozviazaním pracovného pomeru. Potrebujeme poradiť, akým spôsobom by sme mali postupovať - cez výpoveď alebo dohodu. Podľa informácií, ktoré máme, by mal jej pracovný pomer skončiť k 31. júlu 2023, aby sa jej obnovilo nemocenské poistenie. Na vašej expertíze teda stojí otázka, či ukončiť jej pracovný pomer dohodou alebo výpoveďou. Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď počas materskej dovolenky z organizačných dôvodov

Dobrý deň, v čase účinnosti novej organizačnej štruktúry 01.08.2023 bude zamestnankyňa na materskej dovolenke (od 03.07.2023) a zamestnankyňa nesmie dostať výpoveď počas materskej dovolenky podľa § 64 ods. 1 písm. d) Zákonníka práce.

Zamestnankyňa má nárok, aby počas materskej dovolenky bola evidovaná ako zamestnaná, a následne po jej návrate jej zamestnávateľ ponúkol iné, pre ňu vhodné miesto. 

Ak by zamestnávateľ dal zamestnankyni výpoveď, porušil by ustanovenia Zákonníka práce v časti zákazu výpovede v ochrannej lehote a zároveň aj svoju ponukovú povinnosť po návrate z materskej dovolenky pred eventuálnym ukončením pracovného pomeru.  

Podľa § 64 ods. 1 písm. d) ZP, zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, v dobe od oznámenia predpokladaného dňa nástupu na otcovskú dovolenku podľa § 166 ods. 3 zamestnancom, najskôr však šesť týždňov predchádzajúcich očakávanému dňu pôrodu, do skončenia otcovskej dovolenky, v dobe keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky.

Na vysvetlenie čo ste písali, že § 63 ods. 1 písm. a) a b) sa nevzťahuje zákaz výpovede v ochrannej lehote, nie je celkom správne, keďže to platí len na § 63 ods. 1 písm. a) ZP.

Podľa § 64 ods. 3 ZP, zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi a) z dôvodov ustanovených 1. v § 63 ods. 1 písm. a) prvom bode, 2. v § 63 ods. 1 písm. a) druhom bode v dobe, keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky, v dobe od oznámenia predpokladaného dňa nástupu na otcovskú dovolenku podľa § 166 ods. 3 zamestnancom, najskôr však šesť týždňov predchádzajúcich očakávanému dňu pôrodu, do dňa, ktorý predchádza dňu nástupu na otcovskú dovolenku, a v dobe, keď je zamestnanec pracujúci v noci uznaný na základe lekárskeho posudku dočasne nespôsobilým na nočnú prácu,

Jedine by bolo možné ukončiť pomer so zamestnankyňou dohodou, avšak ide o postup, ktorý je pre ňu skôr nevýhodný, keďže bude na materskej dovolenke. Zamestnankyňa bude na materskej dovolenke, bez zamestnania, a ešte si bude musieť sama platiť odvody. 

Trápi vás "Výpoveď počas materskej dovolenky z organizačných dôvodov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď počas materskej dovolenky z organizačných dôvodov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Výpoveď počas materskej dovolenky

    počas materskej a rodičovskej dovolenky zamestnanca nie je možné ukončiť pracovný pomer výpoveďou, a to ani z organizačných dôvodov (t.j. keď sa ...

  • Výpoveď v práci po ukončení rodičovskej dovolenky

    Ak s ňou súhlasiť nebudete a máte za to, že nie je daný dôvod výpovede, potom môžete do ... Chcela by som sa spýtať, keď mi po skončení materskej dovolenky ...

  • Nárok na odstupné

    Pri výpovedi zo strany zamestnávateľa z organizačných dôvodov by ste mali nárok ... "(1) Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky ...

  • Aká je výpovedná doba a výška odstupného?

    Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z tohto dôvodu je ... bol skončený výpoveďou zo strany zamestnávateľa z organizačných dôvodov v zmysle ...

  • Čerpanie dovolenky vo výpovedi

    Pôvodnú výpoveď som si dala z organizačných dôvodov, pretože sa prechádza z 8 na 12 hodinovú ... Od júla som pn a od októbra na materskej dovolenke.

  • Môže ma zamestnávateľ prepustiť?

    1 písm. a) a e), t.j. danie výpovede z dôvodu, že sa zamestnávateľ alebo ... na materskej dovolenke a o zamestnanca na rodičovskej dovolenke (§ 166 ods.

  • Preplatenie dovolenky po rodičovskej dovolenke

    1 písm b) a z organizačných dôvodov. ... o jednu dvanástinu, ak v tomto kalendárnom roku nepracoval z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.