Máte
otázku?

Výpoveď kvôli šikane


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Trnava

Otázka: Výpoveď kvôli šikane

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Pracujem v súkromnej škôlke nepretržite 12 rokov a moja šéfka začala na mne vyvíjať psychický nátlak, ktorý hraničí so šikanou. Bohužiaľ, nemám hmotné dôkazy, avšak nie som jediná, už zopár kolegýň takto odišlo. Toto prostredie ma totálne vyčerpáva a začínam mať zdravotné problémy. Preto som sa rozhodla, že to už pre mňa nestojí za to a chcela by som podať výpoveď. Najlepšie by bolo podať okamžitú výpoveď, bez výpovednej lehoty, a chcela by som to doručiť doporučenou poštou, pretože sa s ňou už viac nechcem stretávať. Chcela by som podať výpoveď k 31.12.2017. Existuje nejaký takýto postup, alebo musím bežne postupovať s výpovednou lehotou? Mám potom nárok na podporu, ak podám okamžitú výpoveď ja? Srdečne ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď kvôli šikane

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujem zaujať nasledovný právny názor.

Jedným zo spôsobov skončenia pracovného pomeru je výpoveď. Výpoveď je upravená v ustanovení § 61 a nasl. Zákonníka práce.

Výpoveď musí byť písomná a doručená, na to aby bola platná a vyvolala právne účinky. Podstata výpovede spočíva v tom, že pracovný pomer ako taký nekončí doručení výpovede, ale až uplynutím výpovednej doby. 

Výpoveď môže podať aj zamestnanec, a to podľa § 67 Zákonník práce Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu.

Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak.

Podľa ustanovenia § 2 a 3 Zákonníka práce:

(2) Výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak tento zákon neustanovuje inak.

(3) Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, je najmenej

a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov,

b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.

Zamestnanec má rovnako právo skončiť pracovný pomer aj okamžitým skončení pracovného pomeru:

§ 69 Zákonníka práce

(1) Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak

a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,

b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,

c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.

(2) Mladistvý zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer aj vtedy, ak nemôže vykonávať prácu bez ohrozenia svojej morálky.

(3) Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.

(4) Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

§ 70  Zákonníka práce

Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnávateľ aj zamestnanec urobiť písomne, musia v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musia ho v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť.

Šikana, resp. tzv. bossing je určite nežiadúcim fenoménom. Podľa § 13 ods. 3 Zákonníka práce

Výkon práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov musí byť v súlade s dobrými mravmi. Nikto nesmie tieto práva a povinnosti zneužívať na škodu druhého účastníka pracovnoprávneho vzťahu alebo spoluzamestnancov. Nikto nesmie byť na pracovisku v súvislosti s výkonom pracovnoprávnych vzťahov prenasledovaný ani inak postihovaný za to, že podá na iného zamestnanca alebo zamestnávateľa sťažnosť, žalobu, návrh na začatie trestného stíhania alebo iné oznámenie o kriminalite alebo inej protispoločenskej činnosti .

 

Podľa § 47 ods. 3 Zákonníka práce 

Zamestnávateľ nesmie posudzovať ako nesplnenie povinnosti, ak zamestnanec odmietne vykonať prácu alebo splniť pokyn, ktoré

a) sú v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi alebo s dobrými mravmi,

b) bezprostredne a vážne ohrozujú život alebo zdravie zamestnanca alebo iných osôb.

Zhrnutie

Ak by ste sa rozhodli skončiť pracovný pomer tak, že zamestnávateľovi zašlete oznámenie, že ukončujete pracovný pomer s okamžitou platnosťou, pričom by neboli splnené podmienky na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca podľa § 69 a 70 Zákonníka práce, bolo by takéto skončenie pracovného pomeru neplatné a zamestnávateľ by sa mohol domáhať na súde určenia toho, že ste pracovný pomer skončili neplatne. Podľa § 78 Zákonníka práce:

§ 78

(1) Ak dal zamestnanec neplatnú výpoveď alebo ak skončil neplatne pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a zamestnávateľ mu oznámil, že trvá na tom, aby naďalej vykonával prácu, jeho pracovný pomer sa nekončí.

(2) Ak nevykonával zamestnanec prácu v súvislosti s neplatným skončením pracovného pomeru, môže od neho zamestnávateľ požadovať náhradu škody, ktorá mu tým vznikla, odo dňa, keď oznámil zamestnancovi, že trvá na ďalšom vykonávaní práce.

(3) Ak skončil zamestnanec pracovný pomer neplatne a zamestnávateľ netrvá na tom, aby zamestnanec u neho naďalej pracoval, platí, ak sa zamestnávateľ so zamestnancom písomne nedohodne inak, že pracovný pomer sa skončil dohodou, ak

a) bola daná neplatná výpoveď, uplynutím výpovednej doby,

b) bol pracovný pomer neplatne skončený okamžite, dňom, keď mal pracovný pomer skončiť,

c) bol pracovný pomer neplatne skončený v skúšobnej dobe, dňom, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

(4) Zamestnávateľ nemôže voči zamestnancovi uplatňovať náhradu škody v prípadoch ustanovených v odseku 3.

Ak chcete ukončiť pracovný pomer, odporúčam sa dohodnúť na skončení pracovného pomeru, alebo podať výpoveď. Výpoveď môžete a nemusíte odôvodniť. Samotná šikana však nie je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru.

Trápi vás "Výpoveď kvôli šikane" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výpoveď kvôli šikane (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám v práci istý problém, a to je, že zo strany nadriadeného začali urážky, ktoré som dlhšie prehliadala. Už sa to nedalo vydržať, tak som sa rázne ozvala a odvtedy mi v práci robia napriek. Týka sa to dochádzky, neschválené voľno a podobne. Chcela by som sa opýtať, z akého dôvodu by som mohla podať výpoveď. Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď kvôli šikane

(odpoveď odoslaná: 23.05.2023)

Dobrý deň,
výpoveď môžete ako zamestnanec dať aj bez uvedenia dôvodu, a to v zmysle ust. § 67 Zákonníka práce:

Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu.

Ak by ste uvedenú situáciu chceli riešiť, ak je možné podať, tak máte právo podať zamestnávateľovi sťažnosť, prípadne podnet inšpektorátu práce. Podľa ust. § 13 Zákonníka práce:

(7) Zamestnanec má právo podať zamestnávateľovi sťažnosť v súvislosti s porušením zásady rovnakého zaobchádzania podľa odsekov 1 a 2, nedodržaním podmienok podľa odsekov 3 až 6 a porušením práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávneho vzťahu; zamestnávateľ je povinný na sťažnosť zamestnanca bez zbytočného odkladu písomne odpovedať, vykonať nápravu, upustiť od takého konania a odstrániť jeho následky.   (8) Zamestnanec nesmie byť v pracovnoprávnom vzťahu prenasledovaný ani inak postihovaný za to, že podá na iného zamestnanca alebo na zamestnávateľa sťažnosť, podnet na príslušnom orgáne inšpekcie práce, žalobu, návrh na začatie trestného stíhania alebo iné oznámenie o kriminalite alebo inej protispoločenskej činnosti, nezachová mlčanlivosť o svojich pracovných podmienkach vrátane mzdových podmienok a o podmienkach zamestnávania alebo že si uplatňuje práva a právom chránené záujmy vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výpoveď kvôli šikane (Pracovné právo)

Mám problém s prednostom nešpecifikovaného Miestneho úradu v Bratislave. Vyvíja na mňa psychický nátlak, snaží sa mi nanútiť výpoveď na dohodu, vyhráža sa napomenutiami a tvrdí, že som nespolupracujúci pracovník, navyše mi hovorí rôzne nepravdy. Takýto prístup vyvíja za zatvorenými dvermi. Napriek tomu si plním pracovné úlohy takmer vždy na 100%. S priamym nadriadeným nemám žiadny problém. Nikdy som nedostal žiadne ústne ani písomné napomenutie. Nejedná sa o izolovaný prípad. Jeden zamestnanec tiež pod tlakom podpísal výpoveď a ďalší sa zdajú byť na rade. Namiesto dlhodobých zamestnancov obsazuje pozície novými ľuďmi. Nemám žiadneho priameho svedka, ktorý by vypovedal na súde. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako mám postupovať v takomto prípade? Práca ma teší, ale na úrade je zlá atmosféra, čo mi sťažuje chodenie do práce.
Ďakujem. M.

Odpoveď: Výpoveď kvôli šikane

(odpoveď odoslaná: 03.08.2019)

Dobrý deň,
začneme kúskom právnej teórie.
Podľa § 17 zákona o obecnom zriadení platí :
"§ 17 Prednosta obecného úradu
(1) Ak je v obci zriadená funkcia prednostu obecného úradu, obecný úrad vedie a jeho prácu organizuje prednosta. Prednostu vymenúva a odvoláva starosta.
(2) Prednosta obecného úradu je zamestnancom obce, ktorý zodpovedá za svoju činnosť starostovi. Spolu s ním podpisuje zápisnice zo zasadnutí obecného zastupiteľstva.
(3) Prednosta obecného úradu sa zúčastňuje zasadnutí obecného zastupiteľstva a obecnej rady s hlasom poradným."

Rovnako na stránke obce sa nachádza organizačný a pracovný poriadok obce, z ktorých vypláva postup obce ako pri prijímaní zamestnancov, tak aj pri skončení prac. pomeru, z ktorého citujeme, že "ak dáva MČ výpoveď alebo chce okamžite skončiť pracovný pomer, personálny referát spoločne  s vedúcim príslušného oddelenia prerokuje návrh so zástupcami zamestnancov, ktorí sú povinní  výpoveď prerokovať do 10 dní. Ak tak neučinia, má sa za to, že k prerokovaniu došlo."

Z pohľadu tohto prac. poriadku sme nenašli informáciu o tom, že by v kompetencii prednostu úradu bolo prerokúvanie skončenia prac. pomeru a s tým súvisiace otázky. Oprávnenia a kompetencie prednostu prísl. MČ Bratislava nájdete tiež na stránke predmetnej obce.
Z uvedených oprávnení vyplýva, že prednosta úradu riadi príslušných vedúcich zamestnancov jednotlivých oddelení. Toto uvádzame z dôvodu, že v otázke píšete, že máte svojho nadriadeného, ktorý takto podlieha riadiacim oprávneniam prednostu, ale Vy priamo nepodliehate prednostovi úradu. 

V otázke uvádzate, že si plníte svoje prac. povinnosti, nadriadený nemá k Vašej práci žiadne námietky. 

Vy ako zamestnanec nie ste povinný súhlasiť so skončením prac. pomeru dohodou a ani na takúto ústnu ponuku prednostu nijako reagovať ani slovne ani písomne. 

Môžete túto osobu prednostu požiadať, aby Vám svoje návrhy predložila v písomnej forme v rámci svojej kompetencie.

Ak by predsa len došlo k výpovedi alebo okamžitému skončeniu prac. pomeru, ku ktorým môže dôjsť len z dôvodov uvedených v ust. § 63 a 68  Zákonníka práce, možnosťou pre Vás je podať žalobu o neplatnosť skončenia prac. pomeru podľa ust. §  77 Zákonníka práce :

"Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť."

Odporúčame vychádzať z organizačného a pracovného poriadku obce, ktorý máte zverejnený na stránke Vašej obce, prípadne kontaktovať Vášho nadriadeného, či ste vôbec povinný s prednostom úradu jednať pokiaľ to z predpisov obce nijako nevyplýva.

Ak je takýchto zamestnancov ako Vy viac bolo by vhodné kontaktovať spoločne starostu Vašej obce spoločne zamestnanci písomne.
 


 


Podotázka: Výpoveď kvôli šikane (Pracovné právo)

Dobrý deň, prosím poraďte mi, ako sa brániť. Moja šéfka ma nemá rada od začiatku, keď som nastúpila do zamestnania, a dáva to najavo tým, že ma ohovára pred kolegyňami. Ohováranie dosiahlo takú mieru, že kvôli nej nedostanem zvýšenie platu po zaškolení, pretože sa neustále sťažovala na mňa nadriadenému, ktorý si teraz o mne vytvoril značne skreslený a nepravdivý obraz. Jasne sa to odráža aj na výške mojich odmien. Kolegyne mi povedali, že na mňa nemá dobré slovo, ohovára ma na pracovnej aj na súkromnej úrovni. Z jej strany to podľa mňa už ide o bossing. Nie som jediná, kto má s ňou problém. Ku mne sa správa najhoršie, ale ani ostatné kolegyne to s ňou nemajú ľahké. Z pozície vedúcej si na podriadených dovoľuje príliš veľa, zvyšuje na nás hlas a osočuje aj iné kolegyne. Vždy si vytypuje niekoho, komu znepríjemňuje život. Už sa to nedá vydržať a je len otázkou času, kedy niekomu prasknú nervy. Situácia na našom oddelení je ako časovaná bomba. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výpoveď kvôli šikane

(odpoveď odoslaná: 08.12.2018)

Dobrý deň,

termínmi mobing a bossing sme sa zaoberali už v našej poradni; tieto termíny označujú rôzne formy šikanovania zamestnancov na pracovisku, pričom pri mobingu ide o šikanovanie v rámci pracovníkov na rovnakej alebo obdobnej pracovnej pozícii a pri bossingu ide o šikanovanie podriadeného pracovníka nadriadeným. 

Základný právny rámec ochrany predstavuje ZZP, ktorý stanovuje právo právo fyzických osôb na prácu v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania pre oblasť pracovnoprávnych vzťahov.
Platí podľa ust. § 13 ZP platí .
" (1) Zamestnávateľ je v pracovnoprávnych vzťahoch povinný zaobchádzať so zamestnancami v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania ustanovenou pre oblasť pracovnoprávnych vzťahov osobitným zákonom o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov (antidiskriminačný zákon). 
(2) V pracovnoprávnych vzťahoch sa zakazuje diskriminácia zamestnancov z dôvodu pohlavia, manželského stavu a rodinného stavu, sexuálnej orientácie, rasy, farby pleti, jazyka, veku, nepriaznivého zdravotného stavu alebo zdravotného postihnutia, genetických vlastností, viery, náboženstva, politického alebo iného zmýšľania, odborovej činnosti, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, majetku, rodu alebo iného postavenia alebo z dôvodu oznámenia kriminality alebo inej protispoločenskej činnosti . 
(3) Výkon práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov musí byť v súlade s dobrými mravmi. Nikto nesmie tieto práva a povinnosti zneužívať na škodu druhého účastníka pracovnoprávneho vzťahu alebo spoluzamestnancov. Nikto nesmie byť na pracovisku v súvislosti s výkonom pracovnoprávnych vzťahov prenasledovaný ani inak postihovaný za to, že podá na iného zamestnanca alebo zamestnávateľa sťažnosť, žalobu, návrh na začatie trestného stíhania alebo iné oznámenie o kriminalite alebo inej protispoločenskej činnosti . 
(4) Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania. 

(5) Zamestnanec má právo podať zamestnávateľovi sťažnosť v súvislosti s porušením zásady rovnakého zaobchádzania podľa odsekov 1 a 2 a nedodržaním podmienok podľa odsekov 3 a 4; zamestnávateľ je povinný na sťažnosť zamestnanca bez zbytočného odkladu odpovedať, vykonať nápravu, upustiť od takého konania a odstrániť jeho následky. 
(6) Zamestnanec, ktorý sa domnieva, že jeho práva alebo právom chránené záujmy boli dotknuté nedodržaním zásady rovnakého zaobchádzania alebo nedodržaním podmienok podľa odseku 3, môže sa obrátiť na súd a domáhať sa právnej ochrany ustanovenej osobitným zákonom o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov (antidiskriminačný zákon)." 

 

V otázke uvádzate, že sa jedná o problém s nadriadenou, ktorý má v podstate celé oddelenie a to v rôznej forme a aj intenzite.

Vo veci môžete postupovať tak, že každá z Vás podá sťažnosť u zamestnávateľa, pričom je možná aj adresná spoločná sťažnosť Vás všetkých na nadriadenú, ktorých sa predmetný problém na oddelení týka s pravdivým opísaním konkrétnych situácií a foriem šikanovania a nerovnakého zaobchádzania s tým, že súčasne o prehodnotenie hodnotenia zamestnancov vzhľadom na pracovnoprávne nároky /odmeňovanie/.

Za podanie sťažnosti nemôžete byť postihnuté.
Povinnosťou zamestnávateľa je na sťažnosť zamestnanca  odpovedať bez zbytočného odkladu, vykonať nápravu a odstrániť následky takéhoto konania.

Svojej ochrany sa môžete domáhať aj na súde, aj podaním oznámenia o spáchaní priestupku proti pravidlám občianskeho spolunažívania prípadne aj trestným oznámením.
 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď kvôli šikane" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.