Máte
otázku?

Výpoveď kvôli chorobe


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Banská Bystrica

Otázka: Výpoveď kvôli chorobe

Dobrý večer, potreboval by som súrne poradiť. Dnes som nebol v práci z dôvodu hnačky, o čom som informoval aj na pracovisku v potravinarstve (Lidl), kde som zamestnaný. Všetko tam bolo v poriadku. Len celkovo sa necítim dobre, tak som im znova volal a oznámil, že zajtra idem k lekárovi a budem na PN. Potom mi volal môj nadriadený a povedal, že ak sa zajtra nedostavím do práce, čiže budem na PN, pošlú mi výpoveď poštou! Som tam zamestnaný už päť mesiacov bez akejkoľvek absencie. Potrebujem radu, ako mám postupovať.

Odpoveď: Výpoveď kvôli chorobe

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujeme zaujať nasledovný právny názor. 

Ak ste do práce nešli pre zdravotné problémy tohto charakteru, je to vzhľadom na oblasť práce (potravinárstvo) pochopiteľné. Je dôležité, že ste najskôr volali zamestnávateľovi a upovedomili ho o tom, inak by Vaša neúčasť v práci mohla považovať za neospravedlnenú absenciu v práci, čo je považované za hrubé porušenie pracovnej disciplíny a zamestnávateľ by s Vami mohol skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe.

Ak ste nasledujúci deň usúdili, že je potrebné ísť k lekárovi a oznámili ste to zamestnávateľovi, je to podľa mňa správny postup, aj keď vhodnejšie bolo ísť k lekárovi hneď v prvý deň. 

Uvádzate, že zamestnávateľ Vám tvrdil, že ak ďalší deň neprídete do práce, pošle Vám poštou výpoveď. V prvom rade si k tomu dovoľujem uviesť, že v zmysle § 13 ods. 3 Zákonníka práce Výkon práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov musí byť v súlade s dobrými mravmi. Nikto nesmie tieto práva a povinnosti zneužívať na škodu druhého účastníka pracovnoprávneho vzťahu alebo spoluzamestnancov. Nikto nesmie byť na pracovisku v súvislosti s výkonom pracovnoprávnych vzťahov prenasledovaný ani inak postihovaný za to, že podá na iného zamestnanca alebo zamestnávateľa sťažnosť, žalobu, návrh na začatie trestného stíhania alebo iné oznámenie o kriminalite alebo inej protispoločenskej činnosti .

Pokiaľ zamestnávateľ uviedol, že Vám pošle výpoveď, dovoľujem si uviesť, že to je jeho právo, avšak podľa Zákonníka práce, musí výpoveď spĺňať náležitosti podľa zákona a najmä to, že zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer len z dôvodov, ktoré uvádza Zákonník práce, inak je neplatná. Ustanovuje to § 61 ods. 2 Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov ustanovených v tomto zákone. Dôvod výpovede sa musí vo výpovedi skutkovo vymedziť tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, inak je výpoveď neplatná. Dôvod výpovede nemožno dodatočne meniť.

Tieto dôvody sú uvedené v § 63 ods. 1 Zákonníka práce:

(1) Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak

a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť

1. zrušuje alebo

2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,

b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu,

c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,

d) zamestnanec

1. nespĺňa predpoklady ustanovené právnymi predpismi na výkon dohodnutej práce,

2. prestal spĺňať požiadavky podľa § 42 ods. 2,

3. nespĺňa bez zavinenia zamestnávateľa požiadavky na riadny výkon dohodnutej práce určené zamestnávateľom vo vnútornom predpise alebo

4. neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil,

e) sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Podľa môjho názoru by vo Vašom prípade prichádzala do úvahy výpoveď podľa písm. e), avšak je diskutabilné, či vo Vašom prípade ide o hrubé porušenie pracovnej disciplíny

Ak by Vám zamestnávateľ doručil výpoveď máte možnosť sa brániť. Ak chcete aj naďalej u neho pracovať, je potrebné, aby ste mu písomne oznámili že trváte, aby Vás ďalej zamestnával. Vychádzať je potrebné z § 71 a nasl. Zákonníka práce:

Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď alebo ak s ním neplatne skončil pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru.

Následne môžete podať žalobu pre neplatnosť skončenia pracovného pomeru.

K Vašej otázke si dovoľujem uviesť aj právny názoru Krajského súdu v Banskej Bystrici:

V zmysle § 141 Zákonníka práce zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci za čas jeho pracovnej neschopnosti pre chorobu alebo úraz, prípadne počas vyšetrenia alebo ošetrenia v zdravotníckom zariadení, ktoré nebolo možné zabezpečiť mimo pracovného času zamestnanca. Pri existencii prekážok v zmysle ods. 1 zamestnanec nemusí žiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna, stačí, ak prekážku v práci preukáže a zamestnávateľ je povinný neprítomnosť zamestnanca v práci ospravedlniť. Jednou z najčastejších dôležitých osobných prekážok ja vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení. Z hľadiska citovaného ustanovenia treba mať na zreteli, že je potrebné prihliadať na skutočnosť, či ide o prekážku v práci v dôsledku pracovnej neschopnosti pre chorobu, alebo z dôvodu vyšetrenia alebo ošetrenia v zdravotníckom zariadení. Zákon predpokladá, že zamestnávateľ ospravedlní v týchto prípadoch zamestnanca.

Trápi vás "Výpoveď kvôli chorobe" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výpoveď kvôli chorobe (Pracovné právo)

Dobrý deň, nastúpila som do práce v októbri 2022 so skúšobnou dobou 3 mesiace. Dňa 13. 12. 2022 som dostala zápal pľúc a musela som odísť na PN, o čom som informovala firmu. Dnes, 21. 12. 2022, som obdržala list o skončení pracovného pomeru ku dňu 31. 12. 2022 podľa § 72 ZP. V zmluve mám napísané, že ak trpím nejakým ochorením, nemôžem nastúpiť do práce, aby som nešírila vírus na potraviny a kolegov v práci. Zároveň ma informovali, že majú finančnú náhradu za moje nezotrvanie v pracovnom pomeru počas skúšobnej doby. Avšak výpoveď mi dali oni, nie som to ja, kto dal výpoveď. Prosím o radu. Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď kvôli chorobe

(odpoveď odoslaná: 22.12.2022)

Dobrý deň, v zmysle ust. §  72 Zákonníka práce platí, že v skúšobnej dobe môže ukončiť pracovný pomer ako zamestnávateľ, tak aj zamestnanec. Nejedná sa však o výpoveď z pracovného pomeru v skúšobnej dobe, ale o oznámenie o skončení pracovného pomeru. Je samozrejmé, že v čase práceneschopnosti nemôžete chodiť do práce na pracovisko, kde sa pracuje s potravinami, upozornenie zo strany zamestnávateľa je pochopiteľné z hľadiska ochrany zdravia.

Okolnosť tá, že ste PN z dôvodu zápalu pľúc nie je podstatná z hľadiska toho, že by zamestnávateľ mohol od Vás vymáhať náhradu škody za nedodržanie toho, že ste v skúšobnej dobe nemohli pracovať z dôvodu PN. Uvádzame, že ak by Vás zamestnávateľ následne kontaktoval a požadoval náhradu škody za nezotrvanie v práci v skúšobnej dobe nič neuhradzujte, lebo na to nie je právny dôvod a kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výpoveď kvôli chorobe (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám ešte doplňujúcu otázku. Ak by mi zamestnávateľ udelil absenciu za deň, keď som v práci nebol, napriek telefonickému ospravedlneniu, mal by som v prípade súdneho sporu o neplatnosť výpovede šancu tento spor vyhrať? V prípade potreby by som podal námietku proti platnosti výpovede. Ďakujem za odpoveď a prajem príjemný deň.

Odpoveď: Výpoveď kvôli chorobe

(odpoveď odoslaná: 17.10.2017)

Dobrý deň,

úspešnosť v súdnom spore sa nikdy nedá s určitosťou predpokladať. Rozhodnutie súdu totiž záleží na všetkých okolnostiach, tvrdeniach a najmä dôkazoch sporových strán. Ak niečo bude strana sporu tvrdiť, musí to aj preukázať a ak to nepreukáže, potom jej hrozí neúspech v spore. Ak by Vám niekto vedel dosvedčiť, že ste skutočne volali zamestnávateľovi s cieľom ospravedlniť neúčasť, bolo by to pre Vás výhodné. Avšak, ako som uviedol rozhodnutie a úspech v spore záleží od mnohých skutočností, ktoré je lepšie prebrať osobne.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď kvôli chorobe" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.