Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Vyplatenie odmeny po smrti zamestnanca


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Vyplatenie odmeny po smrti zamestnanca

Dobrý deň, Pracujem na obecnom úrade ako mzdová účtovníčka. Naša zamestnankyňa, ktorá u nás pôsobila ako knihovníčka v obecnej knižnici na základe Dohody o pracovnej činnosti, bohužiaľ zomrela. Jej posledná odmena bola uhradená na bankový účet, avšak boli sme informovaní, že je situácia komplikovanejšia, keďže banka vrátila transakciu späť z dôvodu blokácie účtu. V tejto súvislosti máme otázku: Musíme v tomto prípade kontaktovať notársky úrad, kde bude prebiehať dedičské konanie, aby bola aj jej posledná odmena zaradená do dedičstva? Alebo by sme mali postupovať iným spôsobom? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vyplatenie odmeny po smrti zamestnanca

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 35 Zákonníka práce :

"Smrť zamestnanca (1) Ak osobitný predpis neustanovuje inak, peňažné nároky zamestnanca jeho smrťou nezanikajú. Do štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku prechádzajú mzdové nároky z pracovného pomeru postupne priamo na jeho manžela, deti a rodičov, ak s ním žili v čase smrti v domácnosti. Predmetom dedičstva sa stávajú, ak týchto osôb niet." Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že splatnú mzdu do výšky 4 násobku  môžete vyplatiť priamo manželovi nebohej, ak ho niet, potom jej deťom Vašej zamestnankyne a ak ich niet, rodičom nebohej, ak s Vašou zamestnankyňou žili v spoločnej domácnosti. Ak týchto osôb nie, suma mzdy ide do dedičského konania.   Ak si vo veci nie ste istá, potom kontaktujte notára pre zistenie uvedených osôb /meno notára zistíte v informačnom centre okresného súdu podľa miesta trvalého bydliska poručiteľky v čase úmrtia. Zoznam súdov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.  

Trápi vás "Vyplatenie odmeny po smrti zamestnanca" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyplatenie odmeny po smrti zamestnanca (Dedičské právo)

Dobrý deň, po smrti zamestnanca majú jeho pozostalí nárok na vyplatenie mzdy za odpracované dni a zostatok dovolenky do dňa smrti. Však vo vašich odpovediach na online poradni čítam, že nárok možno predstavuje až do štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Existuje nejaký výpočet, ktorý určuje, do akého násobku sa tento nárok môže vyšplhať? Je to závislé na odpracovaných rokoch, alebo je to stanovené zákonom? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vyplatenie odmeny po smrti zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 08.01.2024)

Dobrý deň,
na všetky peňažné nároky zamestnanca, ktorý zomrel, majú jeho pozostalí nárok, do výšky štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Takže štvornásobok platu zomrelého zamestnanca je hranica na vyplatenie nárokov. Na čiastku prevyšujúcu štvornásobku platu, nemajú už nárok. Ak mal zamestnanec v čase jeho smrti priemernú mesačnú hrubú mzdu 900 Eur, tak štvornásobok je 3600 Eur. Do tejto výšky majú pozostalí nárok na výplatu, viac nie. 

Toto je postup upravený v § 35 ods. 1 Zákonníka práce. Ide teda o postup podľa zákona a nie, podľa odpracovaných rokov. 

Podľa § 35 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak osobitný predpis neustanovuje inak, peňažné nároky zamestnanca jeho smrťou nezanikajú. Do štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku prechádzajú mzdové nároky z pracovného pomeru postupne priamo na jeho manžela, deti a rodičov, ak s ním žili v čase smrti v domácnosti. Predmetom dedičstva sa stávajú, ak týchto osôb niet."

Z vyššie citovaného ustanovenia vyplýva, že ide o "mzdové nároky vyplývajúce z pracovného pomeru" a teda ide o také nároky, ktoré by zamestnávateľ vyplatil zamestnancovi pri normálnom skončení pracovného pomeru.

Zároveň je potrebné si všimnúť, že nároky prechádzajú "postupne", teda v prvom rade sa majú vyplatiť manželovi zosnulého zamestnanca. Potom, ak by zosnulý zamestnanec nemal manžela alebo manželku, tak potom deťom a keby nemal deti, tak potom rodičom, ak s ním žili v čase jeho smrti v domácnosti.  


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyplatenie odmeny po smrti zamestnanca" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Odchodné po úmrtí a vyplatenie dovolenky

    Dobrý deň, z pracovného pomeru mu môžu vyplývať rôzne nároky v závislosti od jeho konkrétnej situácie (nárok na mzdu, preplatenie dovolenky a iné). Na tieto ...

  • Kto platí náklady spojené s pohrebom?

    Zamestnanec pracoval 45 rokov u jedného zamestnávateľa. Po jeho smrti by mohol zamestnávateľ aspoň prispieť na pohreb prípadne vyplatiť vdove nejaké odmeny ...

  • Dedičské konanie

    Trovy exekučného konania ako aj odmenu exekútora bude musieť znášať ... štvrtý rok po smrti matky sa nerieši dedičstvo domu, kde ešte býva moja sestra.

  • Osobných bankrot po novom

    Z tejto sumy odpočíta náklady konkurzu (odmena správcu, výdavky správcu. ... na vyplatenie faktúr, ktoré mu vystavili jeho dodávatelia (veritelia).

  • Vymáhanie dlhu, ako mám ďalej postupovať ?

    (1) Zamestnávateľ môže zamestnanca vyslať na pracovnú cestu mimo obvodu obce pravidelného pracoviska ... Je nejaká lehota na vyplatenie mzdy po termíne?

  • Darovanie a dedičské právo

    Vzhľadom na tento prevod už byt v čase smrti Vašej matke nepatril jej, ... Sme ale štyria súrodenci a sestra nechce nikoho vyplatiť, lebo to chce zadarmo.

  • Vymáhanie dlžnej sumy

    Medzi nami sestrami bola dohoda, že nás vyplatí po 5000e, no chyba bola, ... Dobrý deň, po smrti otca som požičal urbáru otcove súkromné materiály ohľadom ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.