Máte
otázku?

Vyplatenie dedičského podielu žijúcim otcom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Vyplatenie dedičského podielu žijúcim otcom

Dobrý deň, Chcem sa spýtať, či je možné uskutočniť majetkové vyrovnanie aj v čase, keď ešte rodič žije. Nová žena nášho otca si s nami poradila a presvedčila otca, aby nás vyhodil a zrušil nám trvalé pobyty. Hneď po tom, ako krsnej mame plakal, že by naňho mala napísať nehnuteľnosť, aby sme mali niečo v prípade, že by sa mu niečo stalo. Avšak ani po niekoľkých rokoch náš vzťah nebol napravený a nebudem dovoliť, aby niekto cudzí dostal to, čo mu nepatrí. S pozdravom, Martin.

Odpoveď: Vyplatenie dedičského podielu žijúcim otcom

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že Váš otec sa znovu oženil a existujú obavy resp. rozpory ohľadom jeho majetku, ktoré nešpecifikujete.

Ak sú obavy v tom, že všetok majetok má nadobudnúť jeho nová manželka, uvádzame že v prípade úmrtia otca ste Vy deti jeho zákonnými dedičmi v zmysle ust. § 473 Obč. zákonníka :

"(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci."
 
Ako príklad uvádzame, že ak otec je výlučným vlastníkom nehnuteľnosti, ktorá teda nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva, táto v prípade úmrtia Vášho otca sa bude zo zákona dediť medzi jednotlivých dedičov v rovnakom pomere k celku.

Ak by ste chceli riešiť majetok otca za jeho života, otec môže tento majetok, ktorý je v jeho výlučnom vlastníctve prepísať na Vás na základe darovacej zmluvy. Súhlas zrejme v poradí druhej manželky na nakladanie svojim majetkom, ktorý je v jeho výlučnom vlastníctve otca, Váš otec nepotrebuje.

Riešením je tiež, keby otec spísal závet vo Váš prospech ako detí, kde by Vás ustanovil ako závetných - neopomenuteľných dedičov. Manželka v zmysle ust. obč. zákonníka nie je neopomenuteľným dedičom.

 

 

Trápi vás "Vyplatenie dedičského podielu žijúcim otcom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyplatenie dedičského podielu žijúcim otcom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

    ak tretí spoluvlastník nesúhlasí s vyplatením podielu v sume, ktorú mu ... 2016 jej zomrel otec a ona v dedičskom konaní získala 1/10 trojizbového bytu. ... všetci žijúci, z uvedeného vyplýva, že dom sa nepovažuje za nevysporiadaný.

  • Registrácia spolužitia ako druh a družka

    Napríklad pri dedení zo zákona v druhej dedičskej skupine dedia aj tí, ktorí žili s ... aby spísal závet vo Váš prospech a určil Vám ako závetnému dedičovi podiel na ... matka maloletých detí vyplatí prídavok na deti Vám a to aj spätne s uvedením ... Tzn. že kým bude mať Váš otec potomkov, osoba žijúca s ním v spoločnej ...

  • Vyporiadanie BSM dom s úverom

    Predaj domu, vyplatenie hypotéky a rozdelenie peňazí by nám ani jednému vlastne ... konania bude musieť každý z nás zaplatiť súdny poplatok 3 % z podielu BSM, čo pri ... predmetnej zmluvy Vám banka poskytne úver, z ktorého vyplatíte otca. ... zo zahraničia · 22.07.2021 - Vyplatenie dedičského podielu žijúcim otcom ...

  • Kto je dedičom, ak nemáme deti?

    Sme s partnerom obaja rozvedení, on je bezdetní so žijúcimi rodičmi a sestrou, ja mám plnoletú dcéru z prvého manželstva, žijúceho otca a 2 sestry. ... Ak ide o maloleté deti, musí sa im dostať aspoň toľko, koľko robí ich zákonný dedičský podiel. ... zo zahraničia · 22.07.2021 - Vyplatenie dedičského podielu žijúcim otcom ...

  • Vzdanie sa dedičstva v prospech druhého dediča

    Sestra sa po dedičskom konaní rozhodla, že svoju čiastku nechce vyplatiť, že mi to daruje. ... Dobrý deň, Váš otec ako dedič sa nemôže vzdať podielu na dedičstve vo Váš ... Dobrý deň, sme dvaja súrodenci a máme ešte žijúcich rodičov. Otec ...

  • Vrátenie dedičstva

    Ako deti svojho otca majú zákonný nárok na jeho dedičský podiel. ... z predmetnej nehnuteľnosti ich budete musieť vyplatiť (v závislosti od výšky ich podielov).

  • Manžel si berie úvery

    Tento úver slúžil na vyplatenie dedičského podielu po mojich rodičoch mojej sestre (čiže išlo o úver vyložene na moje záležitosti). Momentálne už dva roky s ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.