Máte
otázku?

Aká je šanca, že mi bude dieťa zverené?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Aká je šanca, že mi bude dieťa zverené?

Dobrý deň. Mám 26 rokov a mám 5 ročnú dcérku s mojou ex priateľkou, ktorá ma 24 rokov. Mala je momentálne umňa už dlhšiu dobu nieže matka by ju nechcela ona nechce ísť späť k matke. Súdom je zverená do osobnej starostlivosti matky. Môj styk z malou niej e určený. Je to po vzájomnej dohode. Tento mesiac bude ďalšie pojednávanie ohľadom výživného. Chcel by som do vtedy podať návrh na súd na zverenie dieťaťa do starostlivosti otca čiže mňa. Mala nemá u matky priaznivé podmienky na zdravý vývoj dieťaťa, pretože bývajú v starom Valkovom dome u babky, ktorý je napadnutý vlhkosťou a pliesňou a zariadenie domu je nevyhovujúce pre dnešné obdobie. Dom je v pôvodnom stave z vonku aj z vnútra od kedy bol postavený a zariadený. A to prebehlo v roku 1940. Tak si viete predstaviť. Ďalej tam mala nemá ani vlastnou izbu dokonca ani jej matka tam nemá vlastnú izbu žijú v kuchyni. Teraz už ani kúrenie v dome nefunguje veď už odkrutilo svoje roky a blíži sa zima. Na nové nemajú. A ta babka mojej ex robí malej zle, bije ju, nadáva jej do cigánskych deti a vykrikuje jej, že ma ísť bývať na ulicu, že pôjde pod most. Toto rozprava 5 ročnému dieťaťu. A pravidelne každodenné. A ešte k tomu nadáva pred ňou vulgárne na moju osobu jednoducho hnus. Mala sa už veľmi zajakava psychicky bola na tom dosť zle, keď som ju odtiaľ vzal. Teraz je to už lepšie ale ta reč je na tej istej úrovni ako bola. Ja bývam momentálne z rodicmi obaja pracujú. Bývame v dvojizbovom byte na sídlisku kde mame s malou vlastnú izbu a malá tu ma priestor na všetky detské aktivity. No jednoducho jej tu nič nechýba má sa tu dobre a hlavne je, že sa usmieva. Je v čistom. Teplá strava. A nikto na ňu nekričí, nik jej nenadáva a hlavne ju nikto nebije. Už boli u nás aj kolízne opatrovníčky a boli spokojné, že je malá v pohode. Rozprávali sa s ňou. Ona sama povedala, že nechce s mamou bývať, že s mamou jej nie je dobre. Poraďte mi prosím Vás ako mám začať a ako postupovať, aby som to vyhral. Viem, že to bude ťažký boj, ale bude stát za to. Nečakám, že to pôjde ľahko lebo naše slovenské súdy vidia len matky ako najlepšiu voľbu pre dieťa čo sa týka starostlivosti a otcov hneď odpisujú. Ja tam malú naspäť nevrátim už si dosť toho prežila. Som si istý, že prvý súd prehrám len kôli tomu, že som otec a nie matka. Ale pôjdem ďalej a znova a znova veď ide o dobro dieťa. Ďakujem Vám vopred za rady a držte mi palce.

Odpoveď: Aká je šanca, že mi bude dieťa zverené?

Dobrý deň. 

ďakujeme za položenie Vašej otázky a zasielame Vám nasledovné stanovisko:

 

v súlade s ust. § 26 zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine (ďalej len „Zákon o rodine“) platí, že ak sa zmenia pomery, súd môže aj bez návrhu zmeniť rozhodnutie o výkone rodičovských práv a povinností alebo dohodu o výkone rodičovských práv a povinností.

 

V tejto súvislosti Vám odporúčame v rámci prebiehajúceho pojednávania o výživnom podať návrh na súd v súlade s ust. § 111 písm. b) zákona č. 161/2015 Z. z. Civilného mimosporového poriadku (ďalej len „CMP“), v ktorom navrhnete súdu, aby maloletá bola zverená do Vašej osobnej starostlivosti. Návrh na zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti môžete podať už v rámci tohto prebiehajúeho konania. 

 

Zmenu v osobnej starostlivosti o Vašu dcéru je potrebné riadne odôvodniť práve nevhodnosťou sociálnych a bytových pomerov, v ktorých sa nachádza matka, nevhodným správaním starej matky, ktoré je zrejme pre maloletú frustrujúce, nakoľko sa zajakáva, čo má negatívny vplyv na fyzický a psychický vývoj Vašej maloletej dcéry.

 

Samotný návrh musí byť riadne zdôvodnený, podložený vecnými argumentmi, vychádzajúci z nevyhnutnosti zmeny zverenia maloletej do Vašej osobnej starostivosti sledujúci prvoradý záujem maloletej. Uvedené by bolo vhodné podložiť aj svedeckými výpoveďami. V konaní odporúčame navrhnúť vykonanie znaleckého posudku, pričom sa znalec vyjadrí, či je v záujme maloletej, aby bola zverená do Vašej osobnej starostlivosti. Znalecký posudok Vám môže byť v tomto konaní veľmi nápomocný, najmä ak matka maloletej nebude súhlasiť so zverejním maloletej do Vašej osobnej starostlivosti. 

 

V konaní Vám môže účinne pomôcť aj kolízny opatrovník maloletej dcéry, ktorý ju zastupuje v súdnom konaní o výživnom.

 

Funkcia kolízneho opatrovníka spočíva v ochrane práv a právom chránených záujmov dieťaťa v konaní pred súdom vo veci samej týkajúcej sa starostlivosti súdu o maloletých, alebo v schválení právneho úkonu za maloletého.

 

Ako uvádzate vo svojej otázke, kolízny opatrovník zisťoval bytové pomery u Vás, úroveň Vašej starostlivosti o maloletú ako aj dôvody, pre ktoré sa maloletá odmieta vrátiť k matke. Predpokladáme, že všetky zistenia kolízneho opatrovníka budú súčasťou jeho písomnej správy predloženej súdu v konaní o výživnom.

 

Stanovisko kolízneho opatrovníka a jeho odporúčania podané v prvoradom záujme Vašej dcéry Vám môžu vo výraznej miere pomôcť pri zmene rozsudku o zverení Vašej dcéry do Vašej osobnej starostlivosti.

 

Z Vami popísaného skutkového stavu veci je zrejmé, že je v záujme maloletej, aby bola zverená do Vašej osobnej starostlivosti.

 

Odporúčame však, aby ste celú záležitosť prekonzultovali ešte pred samotným pojednávaním s kolíznym opatrovníkom. Taktiež Vám odporúčame  podať  návrh na zverenie dieťaťa do Vašej osobnej starostlivosti prostredníctvom zvoleného advokáta, ktorý Vás bude zastupovať v súdnom konaní. Advokát pozná procesný postup, ako aj konanie na súde a môže Vám byť v celom konaní veľmi nápomocný.

 

Ak nemáte finančné prostriedky na advokáta máte právo obrátiť sa na Centrum právnej pomoci, ktoré Vám môže po splnení podmienok určiť advokáta v tomto konaní a bude Vás zastupovať bezplatne. 

 

Neodkladné opatrenie vo veciach ochrany maloletých

Ak by ste chceli riešiť celú záležitosť ihneď, máte právo podať aj návrh na neodkladné opatrenie.

Podľa uvedeného ustanovenia platí, že ak sa ocitne maloletý bez akejkoľvek starostlivosti alebo ak je jeho život, zdravie a priaznivý vývoj vážne ohrozený alebo narušený, súd neodkladným opatrením nariadi, aby bol maloletý dočasne zverený do starostlivosti fyzickej osoby, alebo právnickej osoby, ktorú v uznesení určí.

O návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia rozhodne súd v súlade s § 365 ods. 2 CMP najneskôr do 24 hodín od doručenia návrhu. V tejto lehote súd uznesenie vyhotoví.

 

Uznesenie o nariadení neodkladného opatrenia je podľa ust. § 365 ods. 3 CMP vykonateľné vyhlásením; ak sa nevyhlasuje, je vykonateľné, len čo bolo vyhotovené.

 

V konaní o nariadenie neodkladného opatrenia netreba ustanovovať maloletému procesného opatrovníka.

 

Uznesenie o nariadení neodkladného opatrenia sa v súlade s ust. § 365 ods. 5 CMP doručuje účastníkom až pri uskutočnení jeho výkonu. Účastníkom, ktorí neboli prítomní pri výkone uznesenia, doručí súd uznesenie spolu so zápisnicou o priebehu výkonu dodatočne.

 

Záujem maloletého dieťaťa

V súvislosti s Vašimi obavami, že súd zverí dieťa matke už len z titulu, že je jeho matka, si dovoľujeme uviesť nasledovné.

V súlade s čl. 5 Zákona o rodine platí, že prvoradým hľadiskom pri rozhodovaní vo všetkých veciach, ktoré sa týkajú maloletého, je záujem maloletého dieťaťa.

 

Pri určovaní a posudzovaní záujmu maloletého dieťaťa sa zohľadňuje najmä

- úroveň starostlivosti o dieťa,

- bezpečie dieťaťa, ako aj bezpečie a stabilita prostredia, v ktorom sa dieťa zdržiava,

- ochrana dôstojnosti, ako aj duševného, telesného a citového vývinu dieťaťa,

- okolnosti, ktoré súvisia so zdravotným stavom dieťaťa alebo so zdravotným postihnutím dieťaťa,

- ohrozenie vývinu dieťaťa zásahmi do jeho dôstojnosti a ohrozenie vývinu dieťaťa zásahmi do duševnej, telesnej a citovej integrity osoby, ktorá je dieťaťu blízkou osobou,

- podmienky na zachovanie identity dieťaťa a na rozvoj schopností a vlôh dieťaťa,

- názor dieťaťa a jeho možné vystavenie konfliktu lojality a následnému pocitu viny,

- podmienky na vytváranie a rozvoj vzťahových väzieb s obidvomi rodičmi, súrodencami a s inými blízkymi osobami,

- využitie možných prostriedkov na zachovanie rodinného prostredia dieťaťa, ak sa zvažuje zásah do rodičovských práv a povinností.

 

Z uvedeného vyplýva, že ak súdu preukážete, že podmienky pre život dieťaťa sú u Vás lepšie ako u matky dieťaťa vrátane skutočnosti, že dieťa sa pri matke a starej mame začalo zajakávať a pri Vás sa jej stav začína postupne zlepšovať, je veľmi dôvodné predpokladať, že v konaní budete úspešný a dieťa bude zverené do Vašej osobnej starostlivosti.

 

V tom prípade súd zaviaže matku dieťaťa prispievať na dcéru určitou sumou v rámci jej majetkových pomerov.

 

Na záver nám dovoľte odporučiť Vám, aby ste v konaní zvážili možnosť právneho zastúpenia advokátom, ktorý Vám pomôže účinnejšie sa brániť a spoločne s Vami vypracuje podania so všetkými potrebnými náležitosťami a príslušnými odôvodneniami. Po rozhovore s kolíznym opatrovníkom zvážte aj pribratie znalca do konania. 

 

 

 

Trápi vás "Aká je šanca, že mi bude dieťa zverené?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aká je šanca, že mi bude dieťa zverené?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.