Máte
otázku?

Vrátenie dedičstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Košice

Otázka: Vrátenie dedičstva

Dobrý deň, chcel by som sa informovať, ako mám postupovať. Moji rodičia mi darovali dom s podmienkou, že v ňom môžu dožiť. Medzitým som si kúpil ďalšiu nehnuteľnosť a to sa im nepáči. Požadovali, aby som darovaciu zmluvu zrušil. Neskôr som sa dozvedel, že dom chcú darovať synovi mojej sestry. Rád by som sa poradil ako postupovať, aby moje deti neboli v konečnom dôsledku vydedené.

 

Odpoveď: Vrátenie dedičstva

Darovacou zmluvou darca niečo bezplatne prenecháva alebo sľubuje obdarovanému a ten dar alebo sľub prijíma. Darovacia zmluva musí byť písomná, ak je predmetom daru nehnuteľnosť, a pri hnuteľnej veci, ak nedôjde k odovzdaniu a prevzatiu veci pri darovaní. Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým h r u b o    p o r u š u j e    d o b r é      m r a v y .

Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Obč. zákonník ani iný zákon nedefinuje pojem dobrých mravov, preto sa musí vychádzať z judikatúry a  z uznávaných pravidiel správania v spoločnosti, ktoré tvoria základ fundamentálneho hodnotového poriadku. Bližšie resp. podrobné pojednanie o dobrých mravoch pojednávame na tomto linku : 

http://ficek.sk/pravna-poradna/dobre-mravy-16

Čo Vám poradiť : Môžete a nemusíte s uvedeným návrhom súhlasiť.  Pokaľ Vaše správanie sa voči darcom nenapĺňa intenzitu   hrubého porušenia dobrých mravov súd návrh zamietne.
Pre budúcnosť treba vedieť /prepáčte, aj keď ste sa na uvedené nepýtal/ : V prípade dedičského konania sa Vám na Váš dedičský podiel započítava hodnota uvedeného daru - rodinného domu, .t. j. : ak predmetom dedičského konania budú aktíva Vy ako dedič budete menej dediť /§  484 Obč. zák./. 

Pokiaľ sa jedná o Vaše deti v zmysle ust. § 469  Obč. zák.  poručiteľ  môže vydediť p o t o m k a /t.j. len potom, ak

a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch, b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať, c)

bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,

d) trvalo vedie neusporiadaný život.

Aby   prípadné vydadenie sa vzťahovalo aj na Vaše deti muselo by to byť uvedené v listine o vydedení, pre ktorú listunu platia primerane ustanovenia o závete /alografný,  holografný,  forma notár. zápisnice/ a potom možnosť  súdneho napadnutia neplatnosti vydedenia. Dôvody vydedenia musia byť uvedené, nestačí odkaz na ustanovenia zákona.

Ak by ste mal v budúcnosti problém ohľadom uvedeného problému môžete sa obrátiť na našu AK.

 

 

Trápi vás "Vrátenie dedičstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vrátenie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, rodičia počas svojho života darovali svoje dve deti nehnuteľnosťou. V darovacej zmluve však nie sú uvedené žiadne podmienky používania tohto daru. Vznikla situácia, v ktorej jeden z obdarovaných súrodencov, svojou nezodpovednosťou, poškodil predmetnú darovanú nehnuteľnosť. Chcel by som sa spýtať, či má jeden z rodičov-darcov (druhý rodič už zomrel) právo žiadať o vrátenie daru od obdarovaných napriek tomu, že v darovacej zmluve neuvádzajú žiadne podmienky.

Odpoveď: Vrátenie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 11.08.2021)

Dobrý deň,
v otázke neuvádzate aká škoda vznikla na nehnuteľnosti nezodpovednosťou obdarovaného. V tomto prípade spoluvlastníci majú nárok, aby škodu odstránil a vec uviedol do pôvodného stavu na vlastné náklady a to ak je to možné a účelné a ak o to poškodený požiada /§ 442 Obč. zákonníka/.

Darcovia v zmysle ust. §  630 Obč. zákonníka by sa mohli domáhať vrátenia daru len v prípade, že darca sa správa k ním, alebo príslušníkom rodiny darcu tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Sme názoru, že ak došlo k poškodeniu nehnuteľnosti zo strany obdarovaného nie je to dôvod na vrátenie daru v zmysle cit. ustanovenia § 630 Obč. zákonníka.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vrátenie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Pred dvadsiatimi rokmi po smrti nášho otca sme zdedili dom štyria súrodenci, pričom naša mama tam má zriadené vecné bremeno. Avšak môj brat medzičasom zomrel a jeho dve deti majú podiel na dome. Lenže bezmála dvadsať rokov neprejavili žiadny záujem o starú mamu, ktorá to veľmi ťažko znáša. Preto by som sa chcela opýtať, či môže požiadať o vrátenie jej časti dedičstva späť od bratových detí. Za odpoveď vám veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 18.05.2021)

Dobrý deň,
o vrátenie dedičského podielu (dedičstva) nie je možné požiadať. Ako deti svojho otca majú zákonný nárok na jeho dedičský podiel. O ten ich nie je možné pripraviť, a ani žiadať v súčasnosti späť. Ak ich nebudete chcieť mať na liste vlastníctva, z predmetnej nehnuteľnosti ich budete musieť vyplatiť (v závislosti od výšky ich podielov).


Podotázka: Vrátenie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Priala som dedičstvo za môjho neplnoletého syna po jeho zosnulom otcovi. Syn zdedil 1/6 domu a hromadu dlhov. Je možné toto dedičstvo vrátiť? Otcovia syna majú dve sestry a matku, ktorá momentálne žije v tom dome. Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 30.03.2021)

Dobrý deň,
ak ste prijali dedičstvo za syna, tak to ešte musí schváliť súd. Ak to ešte neschválil, tak môžete povedať na súde dôvody, prečo nechcete, aby súd schválil to prijatie dedičstva.

Ak to už súd schválil, tak sa to nedá vrátiť späť. Potom by bolo potrebné požiadať spoluvlastníkov o zrušenie a vysporiadanie spoluvlastníctva. 


Trápi vás "Vrátenie dedičstva" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vrátenie dedičstva (Dedičské právo)

Mama prenajímala niektoré pozemky, jej pošta však chodí k bratovi, takže teraz predlžuje prenájmy zrejme on. Je možné, aby pozemky prenajaté bratom boli darované mne, ak mama chce na mňa prepísať pozemky? Je to riešené darovacou zmluvou? Je lepšie dostať pozemky na základe darovacej zmluvy, alebo sa spíše závet? Ako je to s poplatkami a daňami za pozemky?

Odpoveď: Vrátenie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 21.11.2018)

Táto odpoveď sa vzťahuje iba na prevody vlastníctva podľa Občianskeho zákonníka.

V prípade, že Vaša matka stále vlastní predmetné pozemky, môže Vám Vaša matka darovať pozemky darovacou zmluvou. Darovacia zmluva musí byť pri darovaní nehnuteľností vždy písomná. Pri darovaní neplatíte žiadne dane ani poplatky. Jediný poplatok, ktorý je potrebné zaplatiť je poplatok pri návrhu na vklad do katastra nehnuteľností. 

Pozemky by Vám Vaša matka mohla prenechať aj závetom. V prípade závetu, však nadobudnete dedičstvo až smrťou poručiteľa (Vašej matky), kdežto pri darovacej zmluve sa stávate vlastníkom pozemku povolením vkladu na kataster nehnuteľností a následným zápisom. V prípade závetu by však muselo dôjsť k vydedeniu Vášho brata ako neopomenuteľného dediča. Podľa ustanovení OZ: "Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona." v prípade, že by závet tomuto ustanoveniu odporoval, bol v tejto časti neplatný.

Ani v jednom prípade neplatíte poplatky ani dane z nadobudnutého majetku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vrátenie dedičstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.