Máte
otázku?

Výmaz otca z rodného listu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Výmaz otca z rodného listu

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: Keď chcem vymazať mena biologického otca môjho dieťaťa z rodného listu, je to možné, aj keď tento otec dieťaťa od jeho narodenia nejaví žiaden záujem? Mám priateľa, ktorý má záujem dieťa osvojiť. Je potrebné, aby sme boli manželia, aby mohlo dôjsť k osvojeniu? Je nevyhnutné, aby biologický otec bol prítomný pri jeho výmaz z rodného listu, alebo mu stačí poslať dokumenty poštou? Ďakujem.

Odpoveď: Výmaz otca z rodného listu

Dobrý deň,

vymazať otca z rodného listu na základe toho, že o dieťa nejaví záujem nie je možné. Vymazať otca z rodného listu je možné len v prípade ak dôjde k zapretiu otcovstva, čo vo Vašom prípade neprichádza do úvahy, keďže tvrdíte, že je biologickým otcom. Výmaz by ste mohli docieliť tak, ako ste uvádzali, teda osvojením. Osvojením by došlo aj k zmene zápisu pri otcovi dieťaťa. Podľa ustálenej rozhodovacej praxe súdov však osvojenie dieťaťa priateľom matky (mužom, ktorý nie je jej manžel), nie je možné. Osvojiť by si ho mohol až keď by bol Váš manžel. Vtedy by išlo o zjednodušenú formu osvojenia.

Trápi vás "Výmaz otca z rodného listu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výmaz otca z rodného listu (Rodinné právo)

Je v tomto procese nevyhnutné mať biologického otca? Alebo je dostatočné, ak mu pošleme návrh a súhlas s podpisom poštou? Ďakujem.

Odpoveď: Výmaz otca z rodného listu

(odpoveď odoslaná: 10.05.2017)

Dobrý deň,

podľa § 144 ods. 1 Civilného mimosporového poriadku Účastníkmi konania o osvojenie sú osvojované dieťa, jeho rodičia, prípadne poručník, osvojiteľ a jeho manžel.,

Súhlas otca nie je potrebný v prípade podľa § 102 ods.1 písm. a) ZR Na osvojenie nie je potrebný súhlas rodičov osvojovaného maloletého dieťaťa ani súhlas maloletého rodiča maloletého dieťaťa, ak počas najmenej šiestich mesiacov neprejavovali skutočný záujem o maloleté dieťa najmä tým, že ho nenavštevovali, neplnili si pravidelne a dobrovoľne vyživovaciu povinnosť k maloletému dieťaťu a nevynaložili úsilie upraviť si svoje rodinné a sociálne pomery tak, aby mohli osobne vykonávať starostlivosť o maloleté dieťa, ak im v prejavení záujmu nebránila závažná prekážka,

V takom prípade by súhlas s osovjením nedával otec, ale opatrovník. 

V podstate, po podaní návrhu na osvojenie sa začne celá procedúra, kde sa budú skúmať všetky okolnosti (aj vyššie uvedené) a podľa toho, súd zvolí postup.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výmaz otca z rodného listu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.