Máte
otázku?

Vrátenie zálohy pri nevykonaní diela


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Trenčín

Otázka: Vrátenie zálohy pri nevykonaní diela

Dobrý deň, objednala som si prácu - základovú dosku na záhrade (pod drevenú chatku). Uzavreli sme dohodu s firmou, v ktorej sa objednávateľ zaväzuje zaplatiť zálohu. Zaplatila som 1 600€ ako zálohu, ale v dôsledku vybavovania stavebného povolenia sa celý proces posunul o pár mesiacov. Keď som firmu požiadala o začatie prác, pán podnikateľ cez SMS požadoval ďalších 700€, avšak len vtedy sa rozhodne začať. S tým som nesúhlasila, pretože dohodnutá záloha bola pripísaná na jeho účet. Nerozumiem, prečo si vyžaduje peniaze, keď ešte ani nezačal. Odpovedal, že chce mať istotu, že opäť neposuniem termín, a že keď mu pošlem aspoň 500€, začne ihneď pracovať. Nesúhlasila som, a cez SMS som mu poslala výzvu na začatie práce vo vyhradenom termíne v mesiaci júli, inak odstúpim od dohody a budem žiadať vrátenie peňazí. Pán sa odvtedy neprejavil, nezdvíha telefón, ani nereaguje na správy. Mám potvrdenie o prevode 1 600€ a podpísanú dohodu. Plánujem písomne doručiť oznam o odstúpení od dohody a požiadavku na vrátenie zálohy. Neviem, aké by mali byť moje ďalšie kroky, obávam sa, že peniaze už neuvidím. Môžem požiadať o vrátenie zálohy, aj keď sama odstupujem od dohody? Je to trestný čin podvodu alebo sprenevery?

Odpoveď: Vrátenie zálohy pri nevykonaní diela

Dobrý deň. Predpokladám, že orgány činné v trestnom konaní by túto vec neposúdili ako trestný čin podvodu, či sprenevery. Danú vec je preto na mieste riešiť civilnou cestou. V podstate totiž ide o nedodržanie zmluvného záväzku. Ak od zmluvy odstúpite, nie je to prekážka toho, aby ste od zhotoviteľa požadovali vrátenie zálohy za dielo, ktoré ani nezačal vykonávať. Pokiaľ sa Vám nepodarí získať zaplatenú zálohu späť mimosúdnou cestou (na základe Vami spomenutej výzvy), môžete podať žalobu na súd.

Trápi vás "Vrátenie zálohy pri nevykonaní diela" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vrátenie zálohy pri nevykonaní diela (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Rada by som sa poradila, ako mám postupovať v prípade, že som si objednala zasklenie terasy od určitej firmy. V auguste uplynie rok od objednania a zaplatila som už zálohu vo výške 3600 €. Firma sa stále vyhovára na rôzne dôvody, nedá sa im dovolať, komunikácia prebieha jedine prostredníctvom SMS. Na základe recenzií sa zdá, že táto firma oklamala už viac ľudí. Ak však volám z iného mobilu, riaditeľ firmy sa ozve. Potrebujem vedieť, ako mám postupovať, aby mi bola vrátená záloha alebo aby bola uskutočnená objednaná práca. Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie zálohy pri nevykonaní diela

(odpoveď odoslaná: 31.07.2022)

Dobrý deň, zrejme ide o prípad, ktorý bol vo včerajšom vydaní komerčnej televízie, kde spomínali mnoho prípadov oklamaných zákazníkov v súvislosti s nevykonaním diela, pričom firma zobrala zálohy, prípadne spotrebitelia ako objednávatelia vyplatili cenu diela vopred.
Riešením je len odstúpenie od zmluvy o dielo z dôvodu jeho nevykonania v lehote podľa zmluvy o dielo v zmysle ust. § 642 Obč. zákonníka, pričom súčasne požiadajte o vrátenie ceny za dielo vo vami stanovenej lehote. Ak k vráteniu nedôjde, riešením je len podanie trestného oznámenia s uplatnením práva na náhradu škody vám ako poškodenej v súlade s ust. Trestného poriadku.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vrátenie zálohy pri nevykonaní diela (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám písomnú zmluvu o dielo týkajúcu sa elektroinštalačných prác. Prvá etapa prebehla v poriadku. V zmluve je uvedený termín kompletného dokončenia diela, zhotoviteľ však priebežne požadoval zálohy na kompletáciu zásuviek, svietidiel a revíznych správ, hoci dielo nie je dokončené. Je to známy, ktorý sa ani ústne, ani písomne nevyjadruje na tému, kedy dielo dokončí. Lehoty uplynuli a on nekomunikuje. Všetky ostatné práce stoja a vznikajú mi škody. Problém je, že žije v podnájme mimo Slovenska a trvalé bydlisko, ktoré je uvedené v zmluve, roky neobýva. Nemám kam poslať doporučenú výzvu. Je možná komunikácia prostredníctvom emailu, Messengeru, alebo SMS? Prosím o radu, ako mám postupovať, aby mi vrátil peniaze. Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie zálohy pri nevykonaní diela

(odpoveď odoslaná: 05.06.2019)

Dobrý deň, je treba vyzvať zhotoviteľa diela k jeho dokončeniu v primeranej lehote podľa stavu jeho rozostavanosti.

V prípade prípade, že nedôjde k začatiu prác, resp. už ste lehotu na ukončenie diela poskytli, potom treba písomne odstúpiť od zmluvy o dielo a žiadam vyúčtovanie nespotrebovanej zálohy.

Výzvu môžete poslať aj do zahraničia a súčasne aj emailom.

Zistite tiež či daná osoba má oprávnenie na podnikanie a prípadne nahláste toto "podnikanie" na Slov. obchodnú inšpekciu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vrátenie zálohy pri nevykonaní diela" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.