POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zaplatila som zhotoviteľovi zálohu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Zaplatila som zhotoviteľovi zálohu

Zaplatila som občianskemu združeniu, ktoré je zhotoviteľom, už dve zálohy na výrobu a realizáciu záhradnej chatky. Oni však neustále meškajú s dodávkou materiálu a stále ma naťahujú. Navyše, skončila im doba určená na ukončenie montáže, z čoho im začali plynúť úroky z omeškania. Neviem, čo mám robiť. Mám odstúpiť od zmluvy? Ide o veľa peňazí a neviem, ako ich vymôžem späť. Prosím Vás, poraďte mi, čo by bolo najlepšie urobiť. Ďakujem.

Odpoveď: Zaplatila som zhotoviteľovi zálohu

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujeme zaujať nasledovný právny názor. 

V prvom rade je potrebné uviesť, že aj občianske združenie je subjektom práv a povinností, ktorý je spôsobilý brať na seba vlastným konaním práva a povinnosti, teda vstupovať do právnych vzťahov. Občianske združenie je právnickou osobou. Táto skutočnosť vyplýva z ustanovenia § 18 Občianskeho zákonníka, v zmysle ktorého 

(1) Spôsobilosť mať práva a povinnosti majú aj právnické osoby.

(2) Právnickými osobami sú:

a) združenia fyzických alebo právnických osôb,

b) účelové združenia majetku,

c) jednotky územnej samosprávy,

d) iné subjekty, o ktorých to ustanovuje zákon.

 

K právnej povahe záväzkového vzťahu:

Podľa Vami uvádzaných informácií došlo medzi Vami k uzavretiu zmluvy o dielo, podľa ustanovenia § 631 a nasl. Občianskeho zákonníka. Podľa tohto ustanovenia Zmluvou o dielo zaväzuje sa objednávateľovi ten, komu bolo dielo zadané (zhotoviteľ diela), že ho za dojednanú cenu vykoná na svoje nebezpečenstvo.

Podľa § 633 OZ Zhotoviteľ je povinný dielo vykonať podľa zmluvy, riadne a v dohodnutom čase. Ak je na vykonanie diela ustanovená záväzná technická norma, musí vykonanie zodpovedať tejto norme.

Vzhľadom k tomu, že nedošlo k zhotoveniu diela, môžete postupovať podľa ustanovenia § 642 a nasl. OZ. 

§ 642

(1) Až do zhotovenia diela môže objednávateľ od zmluvy odstúpiť; je však povinný zaplatiť zhotoviteľovi sumu, ktorá pripadá na práce už vykonané, pokiaľ zhotoviteľ nemôže ich výsledok použiť inak, a nahradiť mu účelne vynaložené náklady.

(2) Objednávateľ je oprávnený odstúpiť od zmluvy aj vtedy, ak je zrejmé, že dielo nebude včas hotové alebo nebude vykonané riadne, a ak zhotoviteľ neurobí nápravu ani v poskytnutej primeranej lehote.

Ako vyplýva z tohto zákonného ustanovenia, môžete od zmluvy o dielo odstúpiť. Odstúpením od zmluvy zaniká od počiatku a zmluvné strany sú povinné vrátiť si to, čo si navzájom plnili.Ak by už zhotovil objednávateľ nejaké práce a ich výsledok nemôže použiť inak, vznikne Vám povinnosť zaplatiť mu účelne vynaložené náklady. Tieto náklady by bolo možné odpočítať z už zaplatenej zálohy. Ak by však nevykonal žiadne práce, alebo ak ich síce vykonal, mali by ste nárok na vrátenie záloh v plnej výške.

Trestnoprávne následky 

Za určitých okolností, by bolo možné konanie zhotoviteľa, ak by sa preukázal jeho úmysel, postihnúť aj v rámci trestného práva. Podľa § 221 Trestného zákona Kto na škodu cudzieho majetku seba alebo iného obohatí tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky. Aby sa jednalo o podvod, musel by sa preukázať úmysel zhotoviteľa už na začiatku, teda už pri uzatváraní zmluvy by musel vedieť, že peniaze síce od Vás vezme, ale dielo nezhotoví. To by však bolo predmetom dokazovania v trestnom konaní. Podľa určitých právnych názorov sa môže jednať aj o spreneveru, podľa § 213 Trestného zákona Kto si prisvojí cudziu vec, ktorá mu bola zverená, a spôsobí tak na cudzom majetku škodu malú, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky. Na takýto výklad však nie súd jednoznačné právne názory, nakoľko zverená záloha sa stáva predmetom vlastníctva zhotoviteľa, a preto by sa už nejednalo o cudziu vec.  Takýto právny názor zastal aj Krajský súd v Bratislave, podľa ktorého: "Pred­da­vok (zá­lo­ha) pos­kyt­nu­tá ob­jed­ná­va­te­ľom zho­to­vi­te­ľo­vi, kto­rým sa „pred­plá­ca“ dop­re­du ce­na di­ela sa prev­za­tím stá­va vlas­tníc­tvom zho­to­vi­te­ľa, te­da pre­chá­dza ako prí­jem do ma­jet­ku zho­to­vi­te­ľa, kto­rý ho pre­to mô­že pou­žiť v rám­ci aj iných svo­jich pod­ni­ka­teľ­ských ak­ti­vít. Pe­nia­ze pos­kyt­nu­té ako pred­da­vok (zá­lo­ha) na úh­ra­du ce­ny di­ela pre­to nie sú pre zho­to­vi­te­ľa cu­dzou ve­cou, z čo­ho vy­plý­va, že aj keď di­elo ne­vy­ho­to­vil a pos­kyt­nu­tý pred­da­vok (zá­lo­hu) ani nev­rá­til, ne­mô­že sa do­pus­tiť tres­tné­ho či­nu spre­ne­ve­ry pod­ľa § 213 Tr. zák.."

Záleží na Vás, či sa domnievate, že došlo k spáchaniu trestného činu alebo nie a či podáte trestné oznámenie. Orgány činné v trestnom konaní by vec prešetrili a rozhodli by o ďalšom postupe. Vzhľadom na to, že trestné právo by sa malo použiť ako posledná možnosť, odporúčam pokúsiť sa riešiť túto vec civilnou cestou, podaním žaloby na zaplatenie sumy.

Odstúpenie od zmluvy a podanie žaloby

Vzhľadom na Vami popisované skutočnosti, by som Vám odporúčal zaslať zhotoviteľovi písomné odstúpenie od zmluvy, v ktorom ho zároveň vyzvete na vrátenie zálohy. Je vhodné určiť mu aj lehotu na jej vrátenie. Ak peniaze vo Vami určenej lehote nevráti, môžete sa obrátiť na súd s podaním žaloby. V žalobe bude potrebné označiť sporové strany, ktorému súdu žalobu adresujete, opísať rozhodujúce skutočnosti a tieto podložiť dôkazmi. Veľmi dôležitou náležitosťou žaloby je tzv. žalobný návrh, teda uvedenie toho, ako chcete, aby súd rozhodol. Žalobu aj s prílohami je potrebné na súd podať v dvoch vyhotoveniach.

Trápi vás "Zaplatila som zhotoviteľovi zálohu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zaplatila som zhotoviteľovi zálohu (Občianske právo)

Aká je pravdepodobnosť uplatnenia práva a získania dlžných peňazí v takýchto prípadoch? Nie som totiž prvá, ktorému dlží. Dokonca má aj dlžoby k ľuďom, ktorí pre neho pracujú a sú živnostníci. Rada by som sa tiež opýtala na poplatky spojené s podaním návrhu na súd a súdne náklady. Kto tieto náklady nesie, navrhovateľ alebo dlžník? Veľmi pekne vám ďakujem.

Odpoveď: Zaplatila som zhotoviteľovi zálohu

(odpoveď odoslaná: 07.08.2017)

Dobrý deň,

pravdepodobnosť vymoženia nemožno paušálne určiť. To, že dlží peniaze aj iným subjektom ešte samo o sebe neznamená, že nedisponuje dostatočnými financiami na vyplatenie svojich dlhov. 

Pokiaľ ide o poplatky spojené so žalobou, žalobca je povinný pri podaní návrhu zaplatiť súdny poplatok vo výške 6 % zo žalovanej sumy. V súdnom konaní však môžete žiadať nielen samotnú dlžnú sumu s úrokom z omeškania, ale aj náhradu trov konania, spočívajúce v zaplatenom súdnom poplatku, či odmene Vášho právneho zástupcu (ak si ho zvolíte). Postup si môžete prečítať na našej stránke https://ficek.sk/vymahanie-pohladavok-dlhov.html.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zaplatila som zhotoviteľovi zálohu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.