Máte
otázku?

Vecné bremeno a náklady na užívanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Vecné bremeno a náklady na užívanie

Dobrý deň, mám na vás otázku. Príbuzná má vo vlastníctve mojej nehnuteľnosti zapísané právo dožitia v katastri. Momentálne však býva už šiesty rok v sociálnom byte a do danej nehnuteľnosti neprispieva ani na nájomné, ani na energie, ani na bežné opravy. Chcela by som sa teda opýtať, ako to teda s mojimi právami ako majiteľkou nehnuteľnosti? Mám právo si požadovať doplatok za uplynulé roky nájomné a energie? Ďalej, v prípade, že by bola potreba zatepľovania alebo opravy strechy, má povinnosť sa nám na týchto opravách podieľať? A ak áno, má právo užívať dve izby plus spoločnú kúpeľňu, zatiaľ čo ja vlastním zvyšok nehnuteľnosti obsahujúci tiež dve izby a kúpeľňu. Je v tomto prípade povinná prispieť 50%? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vecné bremeno a náklady na užívanie

Dobrý deň,

podľa § 151n Občianskeho zákonníka, Pokiaľ sa účastníci nedohodli inak, je ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnený užívať cudziu vec, povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy; ak však vec užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania.

Všetko závisí od toho, ako ste sa dohodli. Ak ste sa predtým nedohodli, bude vymáhanie týchto platieb oveľa ťažšie. Okrem toho je potrebné brať do úvahy aj premlčaciu lehotu. Ak sa teda vlastník a oprávnená osoba nedohodnú iným spôsobom, je oprávnená osoba podieľať sa na nákladoch na zachovanie a opravy nehnuteľnosti. Rozsah sa pritom stanovuje podľa miery spoluužívania. Problém, ktorý tu vzniká je to, že v nehnuteľnosti reálne nebýva, a teda ju neužíva, avšak za použitia analógie je možné tento vzťah pripodobniť k nájomnému vzťahu. V prípadoch nájomného patrí prenajímateľovi právo na náhradu nákladov, resp. nájomné aj vtedy, ak má nájomca možnosť byt užívať (nemusí tam reálne bývať, avšak má napríklad kľúče a kedykoľvek môže začať v nehnuteľnosti bývať). Ak tento príklad prenesieme na Váš problém, podľa môjho názoru, by ste mali mať nárok žiadať od nej, aby sa podieľala jednak na nákladoch za opravu domu a jednak na platbách za energie a pod.

Trápi vás "Vecné bremeno a náklady na užívanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vecné bremeno a náklady na užívanie (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa prepisu bytu. Môj brat sa s našou matkou dohodol, že byt, v ktorom býva, prepíše na seba s bremenom, že tam môže naša matka bývať do konca svojho života. Vznikol však problém, keďže naša matka má finančné ťažkosti s platením bytu. Preto sa môj brat rozhodol prepísať byt na mňa ako jediného vlastníka, pričom by ostalo zachované bremeno, aby naša mama mohla zostať v byte. Chcela by som sa preto opýtať, či pri prepise z brata na mňa musí byť naša matka prítomná a či sa podmienky týkajúce sa bremena zmenia. V zmluve by totižto mali zostať zachované rovnaké podmienky, teda že naša mama môže v byte bývať doživotne. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vecné bremeno a náklady na užívanie

(odpoveď odoslaná: 02.10.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že brat je výlučným vlastníkom nehnuteľnosti na základe darovacej zmluvy, kde súčasne bolo dohodnuté vecné bremeno v prospech vašej matky spočívajúce v práve doživotného bývania.

AK brat ako výlučný vlastník chce vám nehnuteľnosť darovať alebo predať, potom k tomu nepotrebuje súhlas pôvodného vlastníka nehnuteľnosti - vašej matky. Zriadené vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania matky prechádza následne na nového vlastníka nehnuteľnosti, čo vyplýva z ust. § 151n/ ods. 2 Občianskeho zákonníka /citujeme/ :

"Vecné bremená spojené s vlastníctvom nehnuteľnosti prechádzajú s vlastníctvom veci na nadobúdateľa."

Vaša mama ako oprávnená z vecného bremena nebude účastníkom darovacej alebo kúpnej zmluvy, ktorú chcete uzavrieť s vašim bratom. Prechod vecného bremena na nového vlastníka bude uvedený v samotnej zmluve.

Na spísanie zmluvy či už darovacej alebo kúpnej môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu, aby zmluva bola právne perfektná. Návrh na vklad do katastra nehnuteľností je samozrejmosťou.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vecné bremeno a náklady na užívanie (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je môj manžel, ktorý má bezplatné a doživotné právo užívania nehnuteľnosti, ktorú vlastním, povinný platiť za energie. Nehnuteľnosť som nadobudla ako slobodná. Už tam nežijem, ale stále tam mám trvalý pobyt a sme ešte stále manželia. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vecné bremeno a náklady na užívanie

(odpoveď odoslaná: 19.02.2023)

Dobrý deň, samozrejme, právo doživotného bývania v nehnuteľnosti nezahŕňa v sebe oprávnenie užívať nehnuteľnosť bez hradenia si nákladov na energie spojených s jej užívaním. Toto je povinný si platiť sám. Vlastník len musí strpieť užívanie bezodplatne (netýka sa to platenia energií). 


Podotázka: Vecné bremeno a náklady na užívanie (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie. V Zmluve o zriadení vecného bremena je nasledujúci bod. Oprávnení z vecného bremena sú na základe práva zodpovedajúcemu vecnému bremenu oprávnení užívať nehnuteľnosti - rodinný dom a záhradu - a budú spoločne povinní znášať náklady na ich zachovanie a opravy. Čo sa rozumie pod slovom "náklady", prosím, uveďte príklad, ak je to možné. Ďakujem.

Odpoveď: Vecné bremeno a náklady na užívanie

(odpoveď odoslaná: 07.12.2022)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že nehnuteľnosť bola darovaná povinnému z vecného bremena ako obdarovanému. Pokiaľ je rozsah vecného bremena v zmluve o jeho zriadení konkretizovaný tak ako uvádzate v otázke, potom bežnými nákladmi na udržiavanie nehnuteľnosti  sú napr. maľovanie, oprava a výmena bežných vecí  / batérie, WC a pod./, výmena podláh a pod.  Do nákladov na zachovanie nehnuteľnosti nemožno počítať napr. zateplenie nehnuteľností, ktoré by bola povinná znášať aj osoba oprávnená z vecného bremena ako darca, keďže nehnuteľnosť obdarovaný nadobudol bezodplatne.

Vo veci platí ust. § 151n/ ods. 3 Obč. zákonníka :

"Pokiaľ sa účastníci nedohodli inak, je ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnený užívať cudziu vec, povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy; ak však vec užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania."


Trápi vás "Vecné bremeno a náklady na užívanie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vecné bremeno a náklady na užívanie (Občianske právo)

Dobrý deň,
rada by so Vám položila otázku ohľadne vecného bremena na byte.
Moja 90-ročná matka je po operácií zlomeniny krčku stehennej kosti v mojej opatere, pretože je dočasne neschopná samostatného pohybu a je odkázaná na celodennú pomoc. Navyše je tri roky po mozgovej príhode, ktorá zanechala stopy na jej mentálnom zdraví, vnímaní reality a s tým súvisiacich praktických otázok života.
Pred zlomeninou bývala v byte, ktorý počas života darovala svojej vnučke (dcére mojej sestry), s tým, že má právo dožitia v byte. K vnučke mala vždy mimoriadne silný vzťah a dúfala, že keď bude odkázaná na pomoc, vnučka bude s ňou bývať a postará sa o ňu v starobe. Vnučka sa však medzitým vydala, založila si vlastnú rodinu, má nehnuteľnosť spolu s manželom a o svoju babičku javila posledné roky záujem iba raz mesačne, keď si prišla od nej vybrať nájomné za byt. Elektrinu, plyn i telefón mama platila v byte ešte navyše samostatne. V súčasnosti po operácií mama potrebuje 24-hodinovú starostlivosť a nemôže byt sama v byte. Vnučka sa vyjadrila, že z daru jej nevyplývajú žiadne povinnosti, o babičku sa starať nemieni, ale nájomné jej ma babička platiť naďalej. Preto som prevzala starostlivosť o svoju mamu ja, vzala som ju do svojho bytu s tým, že som vnučku prosila, aby jej aspoň znížila a zreálnila nájomné, keďže jej byt je prázdny a nik ho nevyužíva. Nájomné, ktoré žiada tvorí tretinu maminho dôchodku. Ja som tiež už na dôchodku a náklady na mamu ako na ležiaceho pacienta a zvýšené náklady môjho bytu presahujú sumu, ktorá jej z dôchodku zostane. Vnučka však nechce zo svojich finančných nárokov zľaviť, nijako sa nemieni finančne podieľať na pomoci svojej babičke v chorobe. Naopak sa teší, že situáciu nezvládnem a budem nútená dať mamu do ústavu sociálnej starostlivosti. Tým by sa zrušilo vecné bremeno a byt by sa jej uvoľnil na podnikateľské zámery. Moja mama však dochovala doma svojho manžela i svoju matku a v svojom srdci počítala s tým, že sa jej dostane tiež takéhoto zaopatrenia v kruhu rodiny. Rada by som to mame poskytla vo svojom byte.
Moja otázka znie, ako by som mala postupovať, aby sa zrušilo vecné bremeno na vnučkinom byte bez toho, aby mama zomrela, alebo bola umiestnená do ústavnej starostlivosti. Mame zatiaľ nie je obmedzená svojprávnosť, ale prakticky jej spôsobilosť na právne úkony je od mozgovej príhody značne obmedzená. Už nie je predpoklad, že by sa zdravotný stav upravil tak, aby mohla niekedy sama bývať vo vnučkinom byte a tiež mentálny stav sa po operácií výrazne zhoršil a smeruje k tomu, že budem musieť pravdepodobne za ňu prevziať právnu zodpovednosť. K tomu som však ešte nerobila žiadne kroky. Prosím preto o radu, ako pomôcť mame, aby nemusela tretina jej dôchodku odchádzať na nájomné vnučkinho bytu, v ktorom nebýva a ani už nebude, a aby jej dôchodok ostal na jej vlastne potreby v závere života.
Ďakujem vopred za radu.

Odpoveď: Vecné bremeno a náklady na užívanie

(odpoveď odoslaná: 24.07.2022)

Dobrý deň, ďakujeme za prejavenú dôveru v položenej otázke.

Z otázky vyplýva, že vaša mama darovala byt svojej vnučke, pričom bolo dohodnuté právo vecného bremena v prospech vašej matky ako daru. Nepoznáme obsah vašej zmluvy pokiaľ ide o platenie nákaldov spojených s užívaním bytu vašou matkou, ale platí ust. § 151n/ ods. 3 Obč. zákonníka :

"Pokiaľ sa účastníci nedohodli inak, je ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnený užívať cudziu vec, povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy; ak však vec užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania."

V otázke uvádzate, že vaša mama býva spolu s vami a vy ako jej dcéra jej zabezpečujete všetku starostlivosť o mamu a znášate resp. sa podieľate na úhrade nákladov náklady s tým spojenými.  Naviac vnučka ako vlastník nehnuteľnosti a ako obdarovaná napriek tomu, že vaša mama v byte, ktorý darovala vnučke nebýva, vnučka naďalej k vašej mame resp. k vám domov chodí a žiada úhradu časti nájmu za byt, ktorý jej bol darovaný. Predpokladáme, že o tom nemáte žiadny doklad a peniaze sa jej platia v hotovosti, teda bez dokladu. Je pravdou, že z darovacej zmluvy vnučke nevyplýva povinnosť sa postarať o darcu v takom rozsahu ako uvádzate v otázke, ale sme názoru, že vyžadovanie platenia nájmu aj keď len čiastočne je v rozpore s ust. § 3 Obč. zákonníka o dobrých mravoch, keďže vaša mama už v darovanom byte nebýva zrejme už aj dlhšiu dobu /časové obdobie v otázke neuvádzate/. Je to skôr dôvod na to, aby vaša mama mohla žiadať od vnučky vrátenie daru - bytu v zmysle ust. §  630 Obč. zákonníka.

Pokiaľ by sa mala vnučka opätovne k vám dostaviť pre "nájomné", nič neuhradzujte.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta, aby ste sa dohodli na zrušení vecného bremena s vnučkou ako vlastníkom bytu, prípadne po posúdení konkrétnych okolností na vrátení daru vašej mame.


Podotázka: Vecné bremeno a náklady na užívanie (Občianske právo)

Dobrý deň,
otec s mamou získali dom na základe dohody so súrodencami, ktorých aj riadne vyplatili. Najmladšia otcova sestra spolu so starkou sa vzdali nároku na vyplatenie, pričom sa na ich mene zriadilo vecné bremeno s právom dožitia. Starká aj s tetou sa následne odsťahovali do bytu a dom viac neužívali. Po smrti starkej sa rodičia snažili zrušiť vecné bremeno tety. Ona však odmieta s nimi komunikovať a len listom im oznamuje, že podpíše len za finančnú odmenu (vyplatenie z domu), alebo mesačnú rentu do konca jej života. Nikdy si neuplatnila nárok na byvanie v dome a ani sa finančne nepodieľala na jeho udržiavaní. Odvtedy už uplynulo viac ako 20 rokov. Za tých 20 rokov má aj iné trvalé bydlisko. Je možné ju vypísať z listu vlastníctva? Prípadne je možné žiadať od nej finančné prostriedky za údržbu nehnuteľnosti za tých 20 rokov, kedy o ňu neprejavila záujem? (vecné bremeno bolo zriadené bezodplatne). Ďakujem. Martin

Odpoveď: Vecné bremeno a náklady na užívanie

(odpoveď odoslaná: 15.03.2022)

Dobrý deň, preštudovali sme si Vašu otázku.

Z otázky vyplýva, že Vaši rodičia sú vlastníkmi domu, v ktorom má zriadené vecné bremeno Vaša teta, ktoré spočíva v práve doživ.  bývania.Ďale uvádzate, že teta v uvedenom dome nebýva cca 20 rokov a na inej adrese má hlásený trtvalý pobyt, kde aj býva, je to teda jej obydlie. Teta je ochotná zrušiť vecné bremeno len za finančnú náhradu.

V otázke neuvádzate, z akého dôvodu chcete vecné bremeno vymazať z LV okrem dôvodov uvedených v otázke, či je to pre Vás napr. súrne/napr. rodičia chcú dom predať/. Uvádzame pre Vašu informáciu, že samotné vecné bremneo nie je prekážkou toho, aby rodičia dom nemohli predať alebo napr. darovať, keďže nepotrebujú jej súhlas na predaj alebo darovanie.

K samotnej požiadavke Vašej tety uvádzame, že táto nie je právne opodstatnená. Podľa ust. § 109 Obč. zákonníka platí, že "právo zodpovedajúce vecnému bremenu sa premlčí, ak sa desať rokov nevykonávalo."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že teta sa ani právnou cestou - cestou súdu domáhať toho, aby ste jej dom strístupnili a rovnako ani toho, aby ste jej vyplatili fin. sumu resp. platili rentu do konca jej života.

Fin. prostriedky od tety žiadať nemôžete, lebo v dome nebýva už 20 rokov.

Odporúčam kontaktovať advokáta za účelom doriešenia výmazu vecného bremena z LV /dohoda, prehlásenie oprávneného z vecného bremena, súd, dohoda/.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vecné bremeno a náklady na užívanie (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o pomoc pri riešení môjho problému. Svoju čiastku z bytu som darovala svojej dcére, pretože s ňou bývame spolu. Určitú čiastku z bytu však dedil aj môj syn, ktorý s nami nebýva. Chcela som na kataster podať vecné bremeno, avšak bolo mi to zamietnuté, pretože syn mi vecné bremeno odmieta podpísať. Som zúfalá a neviem, čo mám robiť, aby mi syn vecné bremeno podpísal. Ďakujem vám za pomoc. S pozdravom, Božena.

Odpoveď: Vecné bremeno a náklady na užívanie

(odpoveď odoslaná: 12.03.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že byt je v podielovom spoluvlastníctve Vašej dcéry a Vášho syna. Syn nesúhlasí so zriadením vecného bremena práva dožitia pre Vás ako matku.

Uvádzame, že kataster v tomto prípade postupoval správne v zmysle zákona, keďže na zriadenie vecného bremena práva dožitia je potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov. Uvádzame, že syna ani cestou súdu nemôžete donútiť k tomu, aby súhlasil so zriadením vecného bremena práva dožitia pre Vás.

Uvádzame však, že syn ako podiel. spoluvlastník Vás z bytu nemôže vyhodiť na ulicu a ani vysťahovať, lebo ide o Vaše obydlie, ktoré je chránené samotnou Ústavou SR. Škoda, že ste zriadenie vecného bremena neriešili v konkrétnom aktuálnom čase, kedy sa syn mal stať podiel. spoluvlastníkom. Usudzujeme, že podiel na byte nadobudol na základe dedičského konania. Aj v samotnom dedič. konaní je možné zriadiť vecné bremeno. Uvádzame pre Vašu informáciu, že syn by od Vás mohol žiadať platenie nájmu za užívanie alikvótnej časti bytu v rozsahu jeho spoluvlastníckeho podielu.

V prípade problémov kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.


Trápi vás "Vecné bremeno a náklady na užívanie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vecné bremeno a náklady na užívanie (Občianske právo)

Dobrý deň, Moja mama zdedila rodičovský dom, kde má doživotné právo užívania domu a pozemku jej brat. Problém je však v tom, že brat pije, nikdy nepracoval a prestal sa o dom a pozemok starať. Všetko zničil, vrátane domu. Už viac ako 15 rokov sa tam nezdržiava a nevieme, kde momentálne býva, pretože naša rodina ho pred nami tají. Má už okolo 70 rokov a údajne má nový občiansky preukaz, ale nevieme zistiť jeho adresu. Do jeho domu mu žiadna pošta nechodí. Mama by chcela dom predať, pretože už nemá zdravie na to, aby sa oň starala a udržiavala ho v akom-takom poriadku. Mohli by ste nám, prosím, poradiť, ako by sme ho mali kontaktovať alebo ako by sme mali postupovať v tejto situácii? Za odpoveď Vám vopred ďakujem. Peter

Odpoveď: Vecné bremeno a náklady na užívanie

(odpoveď odoslaná: 18.01.2022)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že možnosťou je obrátiť sa na obec písomne a požiadať o oznámenie miesta trvalého pobytu brata Vašej matky. Možnosťou je obrátiť sa priamo na Ministerstvo vnútra SR písomne a žiadosť odôvodniť presne tak ako uvádzate v otázke. Sme názoru, že keďže bratovi Vašej matky na túto adresu, kde je zriadené vecné bremeno v jeho prospech, už trvalé pobyt zrušil a prihásil  sa na pobyt na inej adrese. Pripájame aj link na poslanie žiadosti na zistenie miesta trvalého pobytu : https://www.minv.sk/?register-obyvatelov-sr.

V otázke uvádzate, že brat Vašej matky už na uvedenej adrese nebýva viac ako 15 rokov, potom v zmysle § 109 Obč. zákonníka platí, že ak sa vecné bremeno nevykonávalo 10 rokov, potom došlo k jeho premlčaniu a oprávený z vecného bremena sa nemôže domáhať užívania nehnuteľnosti spočívajúceho v práve doživotného užívania bývania.

Ak vychádzame z tohto zák. ustanovenia, dom a pozemok predať môžete, súhlas oprávneho pre predaj nehnuteľnosti nepotrebujete. Ide len o to, aby ste predali nehnuteľnosť právne nezaťaženú na LV vecným bremenom.

Odporúčam kontaktovať advokáta.


Podotázka: Vecné bremeno a náklady na užívanie (Občianske právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal. Som vlastníkom pozemku, ktorý bol predtým jeden celok a teraz je rozdelený na dve polovice. V mojej polovici je vyvedená odbočka z verejnej kanalizácie. Sused z druhej polovice chce sa napojiť na moju odbočku kanalizácie, respektíve na zbernú šachtu. Chcel by som sa opýtať, či by to v budúcnosti nemohlo spôsobiť nejaký problém. Sused zaplatí celé napojenie, vrátane zbernej šachty. Ďakujem veľmi pekne. Vladimír

Odpoveď: Vecné bremeno a náklady na užívanie

(odpoveď odoslaná: 29.09.2021)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že samotný pozemok je aj na listoch vlastníctve vedený ako dve samostatné parcely. Problém je v tom, že sused, ktorý chce zriadiť kanal. prípojku, jeho vetva kanal. prípojky by viedla cez Váš pozemok.

Ak je to tak, sme názoru, že vo veci je treba prihliadať na veľkosť pozemku, susedné pozemky, ako aj na to, že zriadením kanal. prípojky v podstate v budúcnosti budete sa musieť zdržať niektorých stav. činností na časti pozemku, kde bude viesť kanal. prípojky a teda bude pre Vás znamenať určité obmedzenie v užívaní Vášho pozemku. Otázkou je či kanal. prípojku nie je možné viesť aj cez iný pozemok, čo je však techn. otázka priamo v teréne.

Odporúčame vo veci podľa konkr. okolností prípadu uvažovať nad nasledovnými možnosťami :

1./ Zriadenie vecného bremena, kde Vy ako vlastník pozemku budete povinným z vecného bremena a sused bude vystupovať ako oprávnený z vecného bremena, pričom v zmluve na základe GP sa stanoví rozsah obmedzenia užívania pozemku z dôvodu existencie budúcej kanal. prípojky. Vecné bremeno by bolo zriadené za odplatu a zapísané do katastra nehnuteľností /vecné bremneo in rem/.

2./ Druhá možnosť je tá, že susedovi odpredáte konkrétnu časť pozemku, kde bude vedená kanal. prípojka za dohodnutú cenu. K tomuto právnemu kroku budete potrebovať geom. plán, ktorý bude podkladom pre vypracovanie kúpnej zmluvy. Náklady na vypracovanie GP a kúpnej zmluvy ba mal znášať sused.


Podotázka: Vecné bremeno a náklady na užívanie (Občianske právo)

Dobrý deň, developer nám predal stavebný pozemok v oblasti, kde sú už vybudované cesty a chodníky. Ich majiteľom je stále daný developer. S cieľom získať stavebné povolenie nám bol udelený bezplatný cezúčelný výmenný účinok - právo prechodu cez cestu a chodník. Po troch rokoch developer žiada, v súlade s paragrafom 151n, náš príspevok na údržbu cesty a chodníka, ako aj na čistenie "odlučovačov ropných látok", ktoré bol povinný vybudovať, pretože je investorom bytoviek postavených na jeho parcelách. Ďalšia suma je žiadaná za kosenie, avšak on kosí len svoje vlastné pozemky, kde plánuje budovať bytovky. Obyvatelia iných častí mesta taktiež využívajú danú cestu a chodníky, ale neprispievajú na ich údržbu, rovnako ako nakoľko cesty sú poškodzované developerom a jeho stavebnými mechanizmami. Náklady na údržbu nijak nesprávnil a neinformoval nás o nich vopred, tiež ich nevykonáva v takom rozsahu, ako tvrdí. Cesta obsahuje vodovod, ktorý tiež patrí developerovi. Náklady rozúčtoval len medzi domy a byty, nie medzi stavebné firmy alebo seba. Žiadosť v súlade s paragrafom 151n nám bolo zaslané 7. septembra 2020 za náklady v roku 2019. Prosím o informáciu, či to nemôže byť pokus o podvod. Prosím o informáciu, či je povinný doložiť k výzve faktúry a potvrdenie o úhrade ako dôkaz o vykonaní prác a porovnaní ceny. Rovnako chcem vedieť, či pri predaji pozemku nemal o tejto povinnosti nás informovať a či z daňového hľadiska nemalo byť vyúčtovanie za rok 2019 uskutočnené do 31. mája 2020. Ďakujem.

Odpoveď: Vecné bremeno a náklady na užívanie

(odpoveď odoslaná: 24.09.2020)

Dobrý deň,
nárok na náhradu nákladov spojených s udržiavaním nehnuteľnosti je občiansko-právny nárok podľa ustanovenia § 151n ods. 3 OZ. Toto nie je viazané účtovnými lehotami na uplatnenie, ale lehotou premlčacou. Tá je v tomto prípade 3 roky. Tzn. že by mohol aj spätne vyčísliť náklady na udržiavanie.

Ako každý iný nárok, ktorý sa uplatňuje v občianskoprávnych vzťahoch, je potrebné tento nárok riadne odôvodniť a preukázať. Rovnako sa nemôže jednať o fiktívne faktúry, ak tvrdíte že práce neboli riadne vykonané. Práce môže uplatniť iba na nehnuteľnosti, kde viazne vecné bremeno a nie aj za kosenie iných parciel. Zároveň je potrebné podotknúť, že priamo ustanovenie § 151n ods. 3 OZ upravuje, že aj vlastník znáša tieto náklady podľa miery užívania. Tieto náklady by mal vlastník nehnuteľnosti uplatňovať pomerne od všetkých, ktorí tam majú zriadené vecné bremeno.

Samozrejme, právna úprava platí iba v rozsahu, ktorý nie je upravený v zmluve o zriadení vecného bremena.


Trápi vás "Vecné bremeno a náklady na užívanie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vecné bremeno a náklady na užívanie (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či v prípade, keď je manžel vlastníkom domu po zosnulom otcovi a zároveň má starajúcu sa matku, môže zakázať vstup do domu súrodencom. Týmto krokom by chcel zabrániť situáciám, keď sa mu hrozí vrtaním zámkov a dochádza k poškodzovaniu domu zo strany detí súrodencov, ktoré tam chodia denne napriek manželovmu nesúhlasu. My, ako manželova rodina, v dome nežijeme, pretože nás jeho matka vyhodila. Napriek tomu sme nútení dom finančne zabezpečovať a celý sme ho prerobili. Je právne možné, aby nám právnik vystavil písomné potvrdenie o zákaze vstupu do domu pre súrodencov a ich rodinu? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Vecné bremeno a náklady na užívanie

(odpoveď odoslaná: 21.08.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že Váš manžel zdedil rodinný dom, pričom ostatných ustupujúcich dedičov vyplatil. Súčasne v dedičskom konaní, zrejme na základe závetu, bolo zriadené vecné bremeno v prospech jeho matky s právom doživotného užívania a bývania v RD. Vlastníkom RD ako celku celku je teda Váš manžel.

Jeho matka Vás nemôže z domu vyhodiť v tom smere, že by Vám tam zakázala bývať, na to nemá oprávnenie, keďže nie je vlastníkom RD. Vecné bremeno spočívajúce v práve doživ. užívania a bývania v nehnuteľnosti neznamená, že matka ako oprávnená z vecného bremena je oprávnená užívať celý RD sama a nemôže ho užívať aj jej vlastník.

Otázku užívania domu Vašim manželom s Vami ako manželkou je samozrejme možná; manžel nepotrebuje súhlas oprávnenej z vecného bremena, aby mohol v dome bývať.

Uvádzate, že ste celý dom financujete - neuvádzate konkrétnosti.

Podľa ust. § 151n/ ods. 3 Obč. zákonníka platí :

"Pokiaľ sa účastníci nedohodli inak, je ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnený užívať cudziu vec, povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy; ak však vec užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že ak ste sa nedohodli inak, matka je rovnako povinná znášať primerané náklady na zachovanie a opravu nehnuteľnosti. Zriadenie vecného bremena doživ. užívania a bývania neznamená, že matka je oprávnená v dome bývať zadarmo /voda, el. energia, plyn a pod/.

Ak by aj právnik napísal rodine manžela, svojim súrodencom, aby do domu nechodili, lebo si to nepraje, sme názoru, že právne je to nevykovateľné, ak súrodencov Vášho manžela a jeho deti matka vpustí do RD.

Riešením je teda upozorniť matku, aby do domu nepúšťala Vami uvedené osoby denno-denne, keďže dochádza k poškodzovaniu domu (akému, to rozpíšete v liste). Ak k náprave nedôjde, môžete podať návrh na zrušenie vecného bremena v súlade s ust.§ 151p/ Obč. zákonníka.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vecné bremeno a náklady na užívanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.