POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Úver po rozvode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Nitra

Otázka: Úver po rozvode

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Počas manželstva sme si s bývalým manželom zobrali spotrebný úver, ktorý je však zaznamenaný iba na moje meno. Úver som splácala počas celého manželstva sama a aj po rozvode ho stále riadne splácam. Za peniaze z tohto úveru sme začali stavať základovú dosku na dom, ktorý sme však nedostavali. Pozemok je zaznamenaný na oboch z nás a on teraz požaduje 5000 eur. Bývalý manžel mi pripísal na účet suma 10 000 eur, avšak vie iba o 5000 eur, ktoré sme použili na dom. S ostatnými 5000 eur som si kúpila auto. Môj bývalý manžel o tom nevie a teraz si od mňa pýta polovicu hodnoty auta. Keď žiadam od neho polovicu úveru, tvrdí, že mi nemusí nič dať, pretože úver je písaný iba na mňa. Ako by som mala pokračovať? Je možné, že namiesto splácania polovice úveru mi bývalý manžel prevedie pozemok na môj mena a ja budem úver naďalej splácať sama? Ďakujem za odpoveď, som ochotná zaplatiť aj za poradenstvo.

Odpoveď: Úver po rozvode

Dobrý deň, ak ste si úver vzali počas trvania manželstva, ale ste na zmluve uvedená iba Vy ako dlžníčka, tento úver nepatrí do BSM, ale je Vaším výlučným dlhom. Z toho dôvodu nemáte právo požadovať od svojho manžela splácanie 1/2 úveru. Ak ste však tento úver použili na nadobudnutie spoločnej veci, resp. ako investícia do spoločnej veci, môžete požadovať náhradu za túto investíciu. Podľa ustanovenia § 150 Občianskeho zákonníka ak jeden z manželov zo svojho výlučného majetku investuje do spoločného majetku, má pri vyporiadaní BSM právo požadovať náhradu za túto investíciu. Ak ste si auto kúpili výlučne z finančných prostriedkov patriacich Vám (napr. iba z úveru) mal by podľa môjho právneho názoru patriť toto auto iba Vám. Nemuseli by ste mu vyplácať žiadnu náhradu. V právnej teórii sa ale líšia názory na to, či počas trvania manželstva môže manžel nadobudnúť vec do svojho výlučného vlastníctva (niektorí sú zástancami toho, že ani za výlučné prostriedky sa nenadobúdajú veci do výlučného vlastníctva, ale do BSM).

Trápi vás "Úver po rozvode" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Úver po rozvode (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, už nežijem so svojím manželom, no rozvod ešte nebol vykonaný. Rada by som si vzala spotrebný úver, kde budem jediným dlžníkom. Chcem sa opýtať, či by tento úver mohol nejako ovplyvniť manžela v prípade, že by si chcel po rozvode vziať úver. Prináša to pre neho nejakú povinnosť teraz alebo potom, po rozvode? Ďakujem.

Odpoveď: Úver po rozvode

(odpoveď odoslaná: 19.01.2021)

Dobrý deň,

 

ak so počas trvania zoberiete úver, tak tento úver bude Vašim výlučným záväzkom. Na druhej strane ak ho nebudete splácať a dôjde k exekúcii, bude sa dať siahnuť aj na Váš spoločný majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, a to aj napriek tomu, že manžel nebude priamo z úveru zaviazaný.

Tiež si treba dať pozor na to ,že ak počas manželstva kúpite nejakú vec, ktorú ste financovali z takéhoto spotrebného úveru, tak pri splnení ostatných podmienok pôjde o spoločnú vec patriacu do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Úver po rozvode" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.