Máte
otázku?

Uvedenie otca do rodného listu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Uvedenie otca do rodného listu

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na nasledujúce: Som na konci tretieho mesiaca tehotenstva a otec dieťaťa ma opustil. Momentálne nám komunikácia nefunguje, dochádza len k hádkam a výčitkám. Otec dieťaťa si chce dať spraviť testy na otcovstvo. Moje otázky sú: 1. Kedy je možné podstúpiť testy na otcovstvo, teda v akom veku dieťaťa? 2. Môžem ho uviesť do rodného listu bez jeho vedomia? 3. Ak si nebudem želať jeho prítomnosť pri dieťati ani po pôrode z dôvodu zlých vzťahov a on nebude vedieť o tom, že je uvedený v rodnom liste, má právo sa s ním stýkať? Má možnosť získať rodný list bez môjho vedomia? 4. V prípade, že bude žiadať testy na otcovstvo a pokiaľ nebude výsledok testu známy, môžem od neho žiadať finančný príspevok?

Odpoveď: Uvedenie otca do rodného listu

Dobrý deň, testy otcovstva je možné urobiť kedykoľvek (vek dieťaťa nie je limitovaný). Do rodného listu na matrike ho možete uviesť iba, ak s tým prejaví súhlas. Ak by neprejavil súhlas, môžete sa obrátiť na súd, aby určil otcovstvo súd. Ak je otec, má právo sa s dieťaťom stýkať. Ak mu to nedovolíte, môže sa obrátiť na súd. Do rodného listu môže byť zapísaný aj napriek Vášmu nesúhlasu, ale musel by to riešiť cez súd. Výsledok testu bude veľmi rýchlo. Na súde môžete žiadať nariadiť predbežné opatrenie, aby súd určil výživné do času, kým súd nerozhodne o výživnom.

Trápi vás "Uvedenie otca do rodného listu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Uvedenie otca do rodného listu (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať: moja dcéra sa narodila v Nemecku a v jej rodnom liste nie je udaný otec. Môžem otca zapísať do slovenského rodného listu?

Odpoveď: Uvedenie otca do rodného listu

(odpoveď odoslaná: 03.11.2015)

Dobrý deň, na matrike musíte obaja rodičia prejaviť súhlas s tým, aby bol otec zapísaný ako otec aj do rodného listu. Ak prejaví súhlas, môžete ho zapísať. Ak by to neurobil, potom môžete podať návrh na súd na určenie otcovstva.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Uvedenie otca do rodného listu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.