Máte
otázku?

Úprava výšky výživného podľa platu novej manželky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Úprava výšky výživného podľa platu novej manželky

Dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o informáciu. Týka sa to otázky, či sa úprava výšky alimentov môže týkať aj zárobku budúcej manželky. Môj partner je rozvedený a pravidelne platí jeho bývalej manželke 400 eur za dve maloleté deti. Momentálne sa plánujeme zosobášiť. Jeho bývalá manželka chce požiadať o zvýšenie alimentov s argumentom, že ja zarábam viac ako môj budúci manžel. Jej nový partner má s ňou ďalšie dieťa, avšak nie sú zosobášení. Moja otázka znie: Má po našom sobáši právo požadovať peniaze aj zo môjho príjmu? Zatiaľ s partnerom nemáme spoločný majetok ani deti. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Úprava výšky výživného podľa platu novej manželky

Dobrý deň,

vyživovaciu povinnosť voči deťom majú ich rodičia, a to do času, kým nie sú schopné samé sa živiť. Nakoľko medzi Vami a deťmi Vášho partnera nie je žiaden rodinnoprávny vzťah, nevzniká Vám povinnosť prispievať na ich výživu. K otázke návrhu bývalej manželky Vášho partnera na zvýšenie vyživovacej povinnosti z dôvodu Vášho vyššieho príjmu si Vám dovoľujem dať do pozornosti skutočnosť, že súd pri rozhodovaní berie do úvahy odôvodnené potreby maloletých detí, možnosti schopnosti a majetkové pomery rodičov (oboch) a okruh osôb, ku ktorým ešte má povinný rodič (napr. ak sa Váš partner stal Vašim manželom) vyživovaciu povinnosť. V prípade uzavretia manželstva Vám vznikne vzájomná "manželská" vyživovacia povinnosť. 

Skutočnosť, že bývalá manželka Vášho partnera žije v spoločnej domácnosti s iným mužom a má s ním dieťa, nezakladá povinnosť Vášho partnera prispievať naňho. Vyživovaciu povinnosť voči tomuto dieťaťu má ex-manželka Vášho partnera a jej terajší priateľ. Jej priateľ nemá voči jej deťom (ktoré má s Vašim súčasným partnerom) žiadnu vyživovaciu povinnosť. Ako som ale uviedol, súd skúma odôvodnené potreby detí a možnosti, schopnosti a majetkové pomery rodičov u oboch rodičov.

Trápi vás "Úprava výšky výživného podľa platu novej manželky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Úprava výšky výživného podľa platu novej manželky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.