Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Uplatnenie práva zodpovedajúcemu vecnému bremenu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Uplatnenie práva zodpovedajúcemu vecnému bremenu

Dobrý deň. Pred 15 rokmi moja babička darovacou zmluvou previedla svoju časť domu na mojich rodičov s podmienkou, že má na dom doživotné právo bez obmedzenia užívania niektorej jeho časti. Druhú časť domu odkúpili od ďalších maminých súrodencov. Po určitých rodinných sporoch však mama uzamkla dvere, ktoré prepájajú babičkinu časť domu so zvyškom, a tým jej znemožnila prístup k kúpeľni a toalete. Napriek snahám viacerých členov rodiny na jej presvedčenie odmieta dvere odomknúť. Existuje nejaký postup, ktorým by babička mohla svoju dcéru prinútiť tieto dvere odomknúť? Prípadne, poskytuje toto dôvod na zrušenie darovacej zmluvy? Ak by bol odpoveďou áno, musela by sa babička finančne vyrovnať s mojimi rodičmi, vzhľadom na to, že dom bol po prevode kompletne zrekonštruovaný? Ďakujem.

Odpoveď: Uplatnenie práva zodpovedajúcemu vecnému bremenu

Dobrý deň. Vo Vašej otázke uvádzate, že Vaša babka má na dom „doživotné právo“, ktoré nie je obmedzené iba na niektorú časť domu. Z uvedeného usudzujem, že ide o právo zodpovedajúce vecnému bremenu, ktoré spočíva v doživotnom práve užívania a bývania v predmetnom dome. Pritom vlastníkmi nehnuteľnosti, ku ktorej sa toto právo vzťahuje, sú Vaši rodičia.

 

Vecné bremeno a právo zodpovedajúce vecnému bremenu

Podľa ustanovenia § 151n ods. 1 Občianskeho zákonníka platí, že: „Vecné bremená obmedzujú vlastníka nehnuteľnej veci v prospech niekoho iného tak, že je povinný niečo trpieť, niečoho sa zdržať alebo niečo konať. Práva zodpovedajúce vecným bremenám sú spojené buď s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti, alebo patria určitej osobe.“

Vzhľadom na to, že vecné bremená sa zriaďujú k nehnuteľnosti, v tomto prípade k domu, ktorý patrí Vašim rodičom, sú to práve Vaši rodičia (ako vlastníci tohto domu), ktorí sú povinní v prospech Vašej babky znášať povinnosti vyplývajúce z práva zodpovedajúcemu vecnému bremenu, ktoré patrí Vašej babke.

Na jednej strane teda stojí vecné bremeno, ktoré zaťažuje vlastníkov zaťaženej nehnuteľnosti – Vašich rodičov a na strane druhej stojí právo zodpovedajúce vecnému bremenu, ktoré patrí Vašej babke.

Pritom ak osoby povinné z vecného bremena, nedovolia osobe oprávnenej z vecného bremena výkon práv patriacim tejto osobe, je na mieste domáhať sa ochrany týchto ohrozený, resp. porušený práv súdnou cestou. Inak povedané, Vaša babka sa môže obrátiť na súd.

 

Možnosť zrušenia darovacej zmluvy

Podľa ustanovenia § 630 Občianskeho zákonníka platí, že: „Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.“

Vyššie citované zákonné ustanovenie predstavuje základný právny rámec inštitútu vrátenia daru a umožňuje darcovi, aby sa domáhal vrátenia daru v prípade, že obdarovaný hrubo porušuje dobré mravy, a to správaním sa voči darcovi alebo členom jeho rodiny. Na to, aby sa naplnila skutková podstata citovaného ustanovenia sa vyžaduje len také správanie obdarovaného, ktoré sa objektívne prejavilo (nie je teda rozhodujúci subjektívny pocit a úsudok darcu).

Domáhanie sa vrátenia daru je jednostranným právnym úkonom darcu, ktorý smeruje k tomu, aby obdarovaný dotknutý dar vrátil. Formu tohto úkonu neustanovuje, avšak z výzvy na vrátenie daru musí byť zrejmá vôľa darcu smerujúca k tomu, aby obdarovaný predmet daru vrátil. Pritom ak sa vrátenie daru týka nehnuteľnosti, je potrebné tento úkon realizovať písomnou formou.

V súvislosti s právom na vrátenie daru však treba skonštatovať, že ide majetkové právo, ktoré sa premlčuje vo všeobecnej trojročnej premlčacej dobe (k tomu bližšie v ustanovení § 101 Občianskeho zákonníka). Pritom v danom prípade začína premlčacia doba plynúť od momentu, kedy sa obdarovaný zachoval spôsobom uvedeným v citovanom zákonnom ustanovení. V prípade opakovaného závadného konania začína plynúť premlčacia doba u každého takéhoto konania samostatne a v prípade dlhotrvajúceho závadného konania plynie premlčacia doba až odo dňa, keď obdarovaný od tohto konania upustil.

Zo zadanej otázky usudzujem, že správanie Vašej matky voči Vašej babke by mohlo naplniť dikciu hrubého porušovania dobrých mravov, čo by znamenalo, že Vaša babka by sa mohla domáhať vrátenia daru.

V takom prípade je ale potrebné uvedomiť si, čo je predmetom daru, ktorý sa má vrátiť. Vychádzajúc z Vami opísanej skutkovej situácie mám za to, že predmetom daru je len časť nehnuteľnosti – určitý spoluvlastnícky podiel. Časť domu totiž mala byť kúpená od súrodencov Vašej matky a časť domu bola darovaná Vašou babkou Vašim rodičom.

Pritom časť, ktorá bola darovaná Vašim rodičom, je potrebné rozdeliť na polovicu, pretože v zásade je vylúčené, aby sa stal predmet daru predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov – Vašich rodičov. Inak povedané, z podielu na dome, ktorý patril Vašej babke, polovicu nadobudol Váš otec a polovicu Vaša matka.

Pritom ak je len matka osobou, ktorá sa voči Vašej babke správa tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy, môže sa Vaša babka domáhať vrátenia daru len vo vzťahu k podielu, ktorý darovala Vašej matke.

 

Náhrada za zhodnotenie daru

Pokiaľ ide o otázku týkajúcu sa finančnej kompenzácie za rekonštrukciu, v prípade domáhania sa vrátenia daru, zákon to vyslovene neupravuje. Mohlo by však ísť o bezdôvodné obohatenie na strane Vašej babky, ktoré by po vrátení daru musela Vašej matke vydať.

Ak totiž porovnáme hodnotu predmetu daru v čase darovania a teraz, táto sa rekonštrukciami nepochybne zvýšila. Opätovne je však nutné zdôrazniť, že aj v tomto smere by bolo potrebné zohľadniť to, že Vaša babka by sa mohla domáhať len vrátenia podielu, ktorý darovala Vašej matke. Z uvedeného dôvodu by sa aj prípadná náhrada vzťahovala len ku tomuto podielu.

 

Záver

Záverom je potrebné uviesť, že situáciu v rodine je vhodné v prvom rade riešiť prostredníctvom komunikácie. Ak však komunikácia zlyhá, je tu možnosť domáhať sa ochrany práv súdnou cestou. V prípade súdneho konania však treba počítať s tým, že vzťahy v rodine sa tým len vyostria.

Trápi vás "Uplatnenie práva zodpovedajúcemu vecnému bremenu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Uplatnenie práva zodpovedajúcemu vecnému bremenu (Občianske právo)

Dobrý deň, som vlastníkom bytu, v ktorom býva moja mama. Zistila som, že je na moje meno vedená exekúcia - avšak nedarí sa mi skontaktovať s exekútorom rýchlou formou telefonicky, tak som ho kontaktovala písomnou formou - list aj email. Kým dostanem odpoveď a celkovo vysporiadam exekúciu, chcela by som sa opýtať, či zriadenie vecného bremena bytu - doživotné právo na užívanie bytu pre moju mamu minimálne spomalí proces zablokovania nehnuteľnosti exekútorom? Alebo ho dokonca zastaví? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Uplatnenie práva zodpovedajúcemu vecnému bremenu

(odpoveď odoslaná: 26.10.2024)

Dobrý deň, v otázke neuvádzate výšku pohľadávky, ktorá je vymáhaná cestou súdneho exekútora. Ak na byte už viazne exekučné záložné právo, to ešte neznamená, že byt bude predaný v exekučnom konaní. Je to zákonné oprávnenie súdneho exekptora, aby nedošlo k predaju bytu napriek vedenej exekúcii a oprávnenému v exekučnom konaní nebola uhradená jeho pohladávka vymáhaná cestou súdneho exekútora.

Pokiaľ ste exekútora kontaktovali emailom, ako aj telefonocky, nie je povinný Vám oznamovať informácie z exekučného spisu touto formou. Odporúčam súdneho exekútora kontaktovať písomne doporučeným listom.

V zmysle ust. § 63 ods. 3/ a 4./ exekučného poriadku platí :

"(3/ Ak ide o vykonanie exekúcie na vymoženie peňažnej pohľadávky, ktorá bez príslušenstva ku dňu doručenia návrhu na vykonanie exekúcie neprevyšuje 2 000 eur (ďalej len „drobné exekúcie“), nemožno exekúciu vykonať predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný hlásený trvalý pobyt alebo prechodný pobyt podľa osobitného predpisu; právo zriadiť exekučné záložné právo na nehnuteľnosť tým nie je dotknuté. Za drobnú exekúciu sa nepovažuje exekúcia na vymoženie pohľadávky na výživnom.

(4) Exekúciu predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný prihlásený trvalý pobyt alebo prechodný pobyt podľa odseku 3, možno vykonať výnimočne na základe schválenia súdu, ak sú voči povinnému vedené viaceré exekúcie, v ktorých sa vymáhajú pohľadávky prevyšujúce v súhrne 2 000 eur a exekútor preukáže, že peňažná pohľadávka nemôže byť vymožená iným spôsobom. Návrh na schválenie predaja nehnuteľnosti podľa prvej vety môže podať exekútor, ktorý ako prvý v poradí na nehnuteľnosti zriadil exekučné záložné právo a na základe jeho písomného súhlasu aj exekútor, ktorého exekučné záložné právo bolo zriadené neskôr."

Ak by došlo k predaju nehnuteľnosti v exekučnom konaní, samotné vecné bremeno nezaniká a prechádza na nového vlastníka nehnuteľnosti, ktorý nehnuteľnosť nadobudne v dražbe /vydražiteľa/.

Nevieme aká je výška dlhu v exekučnom konaní, ale riešením je aj žiadosť o splátkový kalendár v zymsle ust. § 61g/ exekučného poriadku /dlh menší kao 5 000 €/.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Uplatnenie práva zodpovedajúcemu vecnému bremenu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.