Máte
otázku?

Je postup kolízneho opatrovníka správny?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Je postup kolízneho opatrovníka správny?

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na postup kolízneho opatrovníka. S bývalou manželkou súperíme o deti, ktoré obaja veľmi milujeme. Avšak, moja bývalá manželka mi ich vôbec nechce dávať. Viďím deti iba 40 hodín mesačne, a to každý druhý víkend, pričom u mňa nemôžu prespať. Tvrdí, že nie sú na to zvyknuté, hoci deti od mňa k nej nikdy nechcú odísť. Tento názor podsunula aj kolíznej opatrovníčke, ktorá ho potom poslala súdu ako odporúčanie. Je možné aby kolízny opatrovník takto postupoval bez toho, aby navštívil moju domácnosť, preskúmal pomery u mňa alebo sa vôbec presvedčil či deti naozaj nie sú zvyknuté u mňa spať? Bez akýchkoľvek konkrétnych dôkazov môže tvrdiť takúto vec? Ďakujem.

Odpoveď: Je postup kolízneho opatrovníka správny?

Dobrý deň 

kolízny opatrovník v konaní o starostlivosť, resp. úprava styku mal. detí, má konať v záujme maloletého a v jeho prospech, preto pokiaľ prebieha konanie, je potrebné aby ste to uviedli na pojednávaní prípadne k správe kolízneho opatrovníka (pokiaľ bola vyhotovená) alebo k správaniu kolízneho opatrovníka môžete podať ešte pred pojednávaním aj písomné vyjadrenie. 

 

Taktiež je možné sa spojiť s úradom práce, soc. vecí a rodiny a následne sa spýtať na postup pri šetrení danej veci. 

Neviem podrobnosti prípadu, avšak pokiaľ sú deti ešte veľmi malé, je možné, že toto je dôvod neupravenia styku cez noc. Pokiaľ sa neviete dohodnúť s exmanželkou, musíte dodržiavať rozsudok, ktorý upravuje styk mal. detí s otcom. 

 

Pokiaľ žena tvrdí, že deti nie sú zvyknuté.ale z ničoho to nevyplýva, potom Vám to stačí poprieť.

 

V konaní je potrebné preukázať, že máte výborný vzťah s deťmi. Dokonca je možné žiadať vypočuť deti, ak majú vyšší vek a vedia sa vyjadrovať.

Trápi vás "Je postup kolízneho opatrovníka správny?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je postup kolízneho opatrovníka správny? (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám otázku ohľadom opatrovania. Podala som žiadosť na opatrovanie priateľovho dedka a bolo mi to uznane, no v papieroch je uvedené, ako keby bol dedko pre mňa cudzí človek. Ja ako priateľka jeho vnuka by som mala byť považovaná za rodinného príslušníka. Mám pravdu? Ak áno, ako mám postupovať, ak už nemôžem podať odvolanie? Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Mona

Odpoveď: Je postup kolízneho opatrovníka správny?

(odpoveď odoslaná: 23.03.2021)

Dobrý deň,
pokiaľ Vám bol priznaný peň. príspevok na opatrovanie, potom ÚP uviedol v rozhodnutí správne, keďže Vy z hľadiska ust. zákona o peňažných príspevkoch nie ste v príbuzenskom vzťahu s opatrovaným, teda s dedkom Vášho priateľa.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Je postup kolízneho opatrovníka správny? (Rodinné právo)

Dobrý deň, mal by som na Vás nasledujúcu otázku: Pokračuje úloha kolízneho opatrovateľa aj po dosiahnutí 18 rokov dieťaťa, ak ešte navštevuje strednú školu, alebo zaniká s dosiahnutím tohto veku? Ďakujem za Vašu informáciu.

Odpoveď: Je postup kolízneho opatrovníka správny?

(odpoveď odoslaná: 07.03.2016)

Dobrý deň, v zmysle zákona o rodine sa kolízny opatrovník ustanovuje maloletému dieťaťu za účelom zastupovania v konaní, v ktorom môže dôjsť ku konfliktu záujmov rodičov a maloletého dieťaťa. Ak bolo súdne konanie začaté v čase, kedy bolo dieťa ešte maloleté, účastníkom konania je aj ustanovený kolízny opatrovník. Ak súdne konanie pokračuje aj po dovŕšení 18. roku života dieťaťa, kolízny opatrovník zostáva účastníkom konania. Zároveň bude už plnoleté dieťa účastníkom konania, pričom sa bude zastupovať sám. Ak by plnoleté, ale ešte študujúce dieťa, podalo nejaký návrh na súd alebo by vystupovalo v súdnom konaní ako odporca, už by nebol zastúpený kolíznym opatrovníkom. V konaní by vystupoval samostatne, prípadne by si mohol zvoliť právneho zástupcu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je postup kolízneho opatrovníka správny?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.