Máte
otázku?

Obvinenie z vydierania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Obvinenie z vydierania

Prosím Vás, potrebujem pomoc. Dobrovoľne som svojmu kamarátovi požičal peniaze, no následne som to nahlásil ako vydieranie. Aké následky to môže mať? V dodatku som nahlásil, že chcem celú situáciu stiahnuť a že nechcem žiadne ďalšie vyšetrovanie. Vyšetrovateľka mi však povedala, že prípad ide na kriminálny odbor, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

Odpoveď: Obvinenie z vydierania

Dobrý deň. Ak ste podali trestné oznámenie, toto v zásade nemožno bez ďalšieho vziať späť. V tom treba prisvedčiť vyšetrovateľke. Jediný spôsob, ako možno docieliť zastavenie trestného stíhania z pohľadu poškodeného je odopretie jeho súhlasu podľa § 211 Trestného poriadku. V tomto ustanovení sú špecifikované trestné činy, pri ktorých môže poškodený odoprieť súhlas a tým sa docieli zastavenie trestného konania. Trestné konanie pre podozrenie z trestného činu vydierania sa však týmto spôsobom nedá zastaviť.

Ak sa vydieranie nepreukáže, tak Váš kamarát by nemal byť odstíhaný. Naopak Vám by mohlo hroziť trestné stíhanie pre trestný čin krivého obvinenia, ak ste podali nepravdivé trestné oznámenie v úmysle privodiť mu trestné stíhanie.

Základná skutková podstata krivého obvinenia je uvedená v § 345 Trestného zákona, ktorý hovorí: "Kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov."

Trápi vás "Obvinenie z vydierania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Obvinenie z vydierania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.