Máte
otázku?

Ťarcha na zdedenom dome


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Košice

Otázka: Ťarcha na zdedenom dome

Dobrý deň, po smrti babky rodinný dom zdedili jej deti, resp. vnúčatá. Jeden z vnukov má v dome trvalý pobyt a bohužiaľ aj dlhy. Na dom uvalili štyria exekútori ťarchu kvôli nemu. Ako postupovať pri predaji, ak vnuk vlastní 1/16 domu a bráni tak ďalšiemu predaju nehnuteľnosti? Na akú časť majú exekútori nárok? Ďakujem.

Odpoveď: Ťarcha na zdedenom dome

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ Podľa ust. exek. poriadku právo exekútora ako uvádzate pojmovo v otázke, je obmedzené do výšky samotného dlhu dlžníka a obmedzené podielom 1/16 z nehnuteľnosti.

2./ Pokiaľ má povinný v uvedenej nehnuteľnosti trvalý pobyt /neuvádzate výšku dlhu/, potom platí podľa § 65 exek. poriadku, že "ak ide o vykonanie exekúcie na vymoženie peňažnej pohľadávky, ktorá bez príslušenstva ku dňu doručenia návrhu na vykonanie exekúcie neprevyšuje 2 000 eur, nemožno exekúciu vykonať predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný hlásený trvalý pobyt alebo prechodný pobyt podľa osobitného predpisu; právo zriadiť exekučné záložné právo na nehnuteľnosť tým nie je dotknuté. Za drobnú exekúciu sa nepovažuje exekúcia na vymoženie pohľadávky na výživnom." Poukazujeme aj na ust. ex. poriadku, kde platí, že "spoluvlastník hnuteľnej veci alebo nehnuteľnej veci, ktorá je v podielovom spoluvlastníctve, môže zabrániť predaju veci, ak najneskôr do začiatku dražby zloží u exekútora v hotovosti alebo šekom na účet exekútora sumu vo výške podielu, ktorý sa má vydražiť."

3./ Ak je zriadené exek. záložné právo na nehnuteľnosť túto môžete predať len so súhlasom exekútora, tak, že podiel pripadajúci na dlžníka /Vášho rod. príslušníka/ pôjde na úhradu jeho dlhu, ktorý je predmetom exek. konania.

4./ Ale predovšetkým treba riešiť samotný dlh, či je zákonný, či nie je premlčaný a pod. Na posúdenie dlhu v exek. konaní sa môžete obrátiť aj na našu advokátsku kanceláriu.

 

Trápi vás "Ťarcha na zdedenom dome" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ťarcha na zdedenom dome" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.