Máte
otázku?

Styk otca s 1,5 ročným dieťaťom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Styk otca s 1,5 ročným dieťaťom

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Ako otec 1,5-ročnej dcéry, mám nárok na to, aby som si dieťa vzal k sebe? Predtým sme s manželkou bývali vo svojej rodine, no jej sa tam nepáčilo a odišla k svojej rodine spolu s naším dieťaťom. Bol som za ňou so žiadosťou o vrátenie dieťaťa, no odmietla mi ho vrátiť. Mám právo na dieťa, aj keď nie sme rozvedení? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Styk otca s 1,5 ročným dieťaťom

Dobrý deň, ako otec máte právo sa s dieťaťom stýkať. Pokiaľ ste s matkou bývali v spoločnej domácnosti, potom máte výhodu oproti tým otcom, ktorí s dieťaťom vôbec nežili, pretože Vás dieťa pozná.

Napriek tomu, že nie ste rozvedení môžete teraz podať návrh na súd na úpravu práv a povinnosti k dieťaťu.

 

Pokiaľ súd vo veci rozhodne, môže to trvať niekoľko mesiacov, preto podajte návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, v ktorom konaní ale musíte predložiť dôkazy o tom, že ste sa snažili s dieťaťom stretnúť (sms, maily) a matka tomu bráni. Tiež predložte dôkaz (napríklad čestné vyhlásenie tretej osoby) že ste spolu bývali a mali ste s dieťaťom dobrý vzťah.

Inak Vám súd nemusí nariadiť neodkladné opatrenie.

Žiadajte upraviť styk s dieťaťom, aby ste sa s ním mohli vidieť.

Trápi vás "Styk otca s 1,5 ročným dieťaťom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Styk otca s 1,5 ročným dieťaťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať: mám osem mesačné dieťa a otec dieťaťa, s ktorým som nebola ani zosobášená, sa chce stýkať s bábätkom. Má to prebiehať tak, že si príde poň, vezme ho k sebe domov na dve hodiny. Alarmujúce je, že otec dieťaťa je gambler, hrá na automatoch, a navyše ma psychicky týral - veľakrát sa mi vyhrážal a chcel ma aj fyzicky napadnúť. Nechcem, aby sa moje dieťa s ním stýkalo. Obávam sa o svoje dieťa, obávam sa, že mi ho ukradne alebo mu ublíži. Zdá sa mi, že mu v skutočnosti nejde o dieťa, ale skôr o pokus zničiť mi život - je chorobne žiarlivý. Cítim sa zúfalo a neviem, čo robiť. Moja advokátka mi nepomáha, mám pocit, ako keby bola na strane môjho bývalého. Chcela som po ňom získať spätné výživné, no tvrdí, že to nie je možné.

Odpoveď: Styk otca s 1,5 ročným dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 19.05.2020)

Dobrý deň,
otec má na dieťa rovnaké právo ako aj matka. Tak je nastavený zákon, avšak vždy sa musí posudzovať najlepší záujem dieťaťa. V takomto útlom veku je obzvlášť dôležité zvažovať, či je možné nechať dieťa s otcom samé, bez prítomnosti matky, nakoľko dieťa je na matku naviazané. Nakoľko nepoznám Váš spis ťažko povedať v akej fáze sa nachádzate a či už prebieha súdne konanie. Avšak pokiaľ sa neviete dohodnúť, potom môžete na súd podať návrh na úpravu práv a povinností. Rovnako pokiaľ máte obavu o dieťa a správanie otca, môžete žiadať napr. obmedzenie styku, či dokonca zákaz. To by však bolo potrebné dobre preskúmať a podľa toho zvoliť optimálny postup. Čo sa týka výživného, vo väčšine prípadov ho skutočne nemožno žiadať len tak spätne. Ak už rodič chce žiadať spätné výživné, môže ho žiadať maximálne 3 roky spätne a aj to musí súdu uviesť vážne dôvody, pre ktoré nemohla žiadať výživné skôr. Inak sa výživné prizná odo dňa podania návrhu na súd. Ak chcete výživné a neviete sa dohodnúť, mali by ste podať návrh na súd. Ako som však uviedol, nepoznám Váš prípad podrobne, takže uvedené odporúčania sú zatiaľ skôr v teoretickej rovine.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Styk otca s 1,5 ročným dieťaťom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.