POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Stavba spoločného rodinného domu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Stavba spoločného rodinného domu

Dobrý večer, môj priateľ si nedávno kúpil pozemok a plánuje na ňom stavať dom. Opýtal sa ma, či by som s ním chcela spoločne zobrať hypotéku. Súhlasila som. Rada by som sa informovala, aké právne opatrenia treba podniknúť v prípade nepredvídaných okolností, aby nebol žiadny z nás finančne poškodený. (Na margo pozemku mi povedal, že keďže budeme spoločne bráť hypotéku, musíme byť spoločníci na zálohe, a preto ma chce do vlastníctva pozemku zapísať ako spoluvlastníka). Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Stavba spoločného rodinného domu

Dobrý deň, Vami uvedený spôsob stavby nehnuteľnosti a tiež financovanie tejto stavby je bežným spôsobom ako si ľudia žijúci spolu zabezpečujú bytové potreby. Je potrebné si uvedomiť, že potom ako Vám daruje 1/2 polovicu pozemku a následne si vezmete hypotéku na stavbu domu, nastane nasledujúca situácia. Vy a Váš partner budete na stavbe a tiež na pozemku evidovaní ako podieloví spoluvlastníci (každý 1/2). Rovnako budete voči banke vystupovať ako spoludlžníci (solidárni). Ak by v budúcnosti nastali nejaké problémy a rozišli by ste sa, budete musieť medzi sebou písomnou dohodou alebo súdnou cestou zrušiť a vyporiadať podielové spoluvlastníctvo. Vo väčšine prípadov sa podielové spoluvlastníctvo zrušuje písomnou dohodou, v ktorej sa spoluvlastníci dohodnú na tom, že jeden z nich sa stane výlučným vlastníkom nehnuteľností a zároveň sa stane výlučným dlžníkom z hypotekárneho úveru. Zisťuje sa hodnota nehnuteľnosti, zostatok úveru a ich pomerom sa určuje, či je daný spoluvlastník povinný druhému spoluvlastníkovi vyplácať náhradu za vyrovnanie podielov.

Trápi vás "Stavba spoločného rodinného domu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Stavba spoločného rodinného domu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, uvažujem o stavbe, ktorá zasahuje do ochranného pásma železnice. Z tohto dôvodu som požiadal o informáciu týkajúcu sa podmienok, za ktorých je možné stavať na danej parcele. Doručené podmienky sú pre mňa akceptovateľné, preto by som rád začal s prípravou projektové dokumentácie. Avšak, nie som si istý závažnosťou tejto informácie od ŽSR. Moja obava spočíva v tom, že pripravím a zaplatím projekt a následne mi ŽSR nedajú súhlas na stavbu vôbec, alebo budú mať iné nové pripomienky. Ako sa v takýchto prípadoch postupuje, prosím? Ďakujem. S pozdravom, Tomáš

Odpoveď: Stavba spoločného rodinného domu

(odpoveď odoslaná: 27.12.2020)

Dobrý deň,
Vami položená otázka je veľmi špecifická. Odporúčame k tejto problematike kontaktovať priamo ŽSR Bratislava, kde o tejto problematike nájdete aj informácie v osob. článu: STAVBY (ČINNOSŤ) CUDZÍCH INVESTOROV V OCHRANNOM PÁSME DRÁHY, V OBVODE DRÁHY, NA DRÁHE A NA OSTATNÝCH NEHNUTEĽNOS­TIACH ŽSR, a osloviť súčasne skúseného projektanta.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Stavba spoločného rodinného domu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rada by som Vás poprosila o poskytnutie informácií týkajúcich sa majetkových vzťahov. Chcem mať v tomto smere jasno. Spolu s partnerom sme začali stavať dom, a to trvalo približne 3 až 4 roky. V tom čase sme ešte neboli zosobášení. Financovanie sme riešili tak, že väčšinu finančných prostriedkov investoval môj partner, avšak aj ja som sa na stavebných prácach podieľala istou sumou - približne 11 000 Eur. Nehnuteľnosť je vedená na môjho partnera, pretože pozemok bol zdedený po jeho otcovi. Do domu sme sa nasťahovali v decembri 2013 a v tom istom roku sa nám narodil syn. V máji 2015 sme sa zosobášili. Počas spoločného života sme neustále zveľaďovali dom aj pozemok. Pribudla garáž, zámková dlažba a iné drobnosti. Dom ešte stále neprešiel kolaudačným konaním a ani sme o kolaudáciu zatiaľ nepožiadali. V roku 2015 mi môj brat začal splácať podiel z rodinného domu, zatiaľ len sumou 4000 Eur. Tieto peniaze boli investované do zveľadiel na pozemku. Rada by som sa opýtala, ako by som sa ocitla v prípade, že by jeden z nás zomrel, alebo keby sme sa v budúcnosti rozhodli rozviesť. Budem mať nárok na dedičstvo domu? Ak nie, keďže partner nadobudol majetok ešte pred svadbou, je možné to právne upravit tak, aby som mala nárok na dedičstvo aj ja, nielen náš syn? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Stavba spoločného rodinného domu

(odpoveď odoslaná: 04.10.2015)

Dobrý deň

čo sa týka nehnuteľností, teda rodinného domu a pozemku, ide o partnerovo výlučné vlastníctvo (kedže na LV je zapísaný on a nadobudol ho pred manželstvom). Peniaze, ktoré do rodinného domu investujete po sobáši, už patria do BSM, avšak pokiaľ ste investovali do nehnuteľností pred sobášom, investovali ste do cudzej veci a pokiaľ nedisponujete dohodou resp. nejakou zmluvou, tieto investície by bolo ťažšie vymôcť ( to v prípade, že by ste sa rozvádzali).

Podľa § 143 OZ: “V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.”

Manžel môže na Vás previesť polovicu nehnuteľnosti darovacou zmluvou a teda stanete sa podielovými spoluvlastníkmi nehnuteľností (každý po 1/2).

Pokiaľ by však Váš manžel zomrel, dedili by ste Vy a Vaše dieťa podľa zákona. Podľa § 473 ods. 1 OZ: “V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.”

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Stavba spoločného rodinného domu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.