Máte
otázku?

Spôsob akým sa vypláca pracovná pohotovosť?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Spôsob akým sa vypláca pracovná pohotovosť?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako je vlastne platená pracovná pohotovosť, pokiaľ ju vykonávam na pracovisku. Je to platené ako normálna pracovná smena vrátane príplatkov, plus príplatok za pracovnú pohotovosť, s tým rozdielom, že hodiny za pracovnú pohotovosť sa nezapočítavajú do fondu pracovného času, pokiaľ je pracovná pohotovosť neaktívna? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Spôsob akým sa vypláca pracovná pohotovosť?

Dobrý deň,

pracovná pohotovosť (platená) môže byť vykonávaná na pracovisku ako aj na inom dohodnutom mieste podľa pracovnej zmluvy. 

Aktívna práca v čase pohotovosti je odmeňovaná ako práca nadčas

Pri neaktívnej časti pracovnej pohotovosti mimo pracoviska, patrí zamestnancovi príplatok za každú hodinu 0,72 eura. Na pracovisku, sa považuje za pracovný čas a teda sa aj započítava do fondu pracovného času. 

Všetky otázky o pracovnej pohotovosti sú zodpovedané v ustanovení § 96 ods. 1 až 8 Zákonníka práce.

Podľa § 96 Zákonníka práce :

(1) Ak zamestnávateľ v odôvodnených prípadoch na zabezpečenie nevyhnutných úloh nariadi zamestnancovi alebo sa s ním dohodne, aby sa mimo rámca rozvrhu pracovných zmien a nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času zdržiaval po určený čas na dohodnutom mieste a bol pripravený na výkon práce podľa pracovnej zmluvy, ide o pracovnú pohotovosť. Zamestnávateľ môže za podmienok ustanovených v § 94 zamestnancovi nariadiť alebo s ním dohodnúť pracovnú pohotovosť mimo pracoviska aj na dobu, počas ktorej zamestnanec nepracuje preto, že je sviatok, za ktorý mu patrí náhrada mzdy alebo za ktorý sa mu jeho mesačná mzda nekráti; ustanovenie § 122 ods. 3 tým nie je dotknuté.

(2) Čas, počas ktorého sa zamestnanec zdržiava na pracovisku a je pripravený na výkon práce, ale prácu nevykonáva, je neaktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa považuje za pracovný čas.

(3) Za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti na pracovisku podľa odseku 2 patrí zamestnancovi mzda vo výške pomernej časti základnej zložky mzdy, najmenej však vo výške minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodnú na poskytnutí náhradného voľna za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti na pracovisku, patrí zamestnancovi mzda podľa prvej vety a za hodinu tejto pracovnej pohotovosti hodina náhradného voľna; za čas čerpania náhradného voľna zamestnancovi mzda nepatrí

(4) Čas, počas ktorého sa zamestnanec zdržiava na dohodnutom mieste mimo pracoviska a je pripravený na výkon práce, ale prácu nevykonáva, je neaktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa nezapočítava do pracovného času.

(5) Za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti mimo pracoviska patrí zamestnancovi náhrada najmenej v sume 0,72 eura.

(6) Čas, keď zamestnanec počas pracovnej pohotovosti vykonáva prácu, je aktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa považuje za prácu nadčas.

(7) Pracovnú pohotovosť môže zamestnávateľ nariadiť najviac v rozsahu osem hodín v týždni a najviac v rozsahu 100 hodín v kalendárnom roku. Nad tento rozsah je pracovná pohotovosť prípustná len po dohode so zamestnancom.

(8) V kolektívnej zmluve možno dohodnúť obmedzenie rozsahu pracovnej pohotovosti, ktorú možno so zamestnancom dohodnúť podľa odseku 7.

Trápi vás "Spôsob akým sa vypláca pracovná pohotovosť?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Spôsob akým sa vypláca pracovná pohotovosť? (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem v oblasti železníc priamo v prevádzke s dennými a nočnými zmenami. Naše zmeny sú klasicky 12-hodinové. Počas nočných zmien máme na pracovisku dvojhodinovú pracovnú pohotovosť. To mi až tak nevadí, avšak problém vidím v tom, že tieto dve hodiny, aj keď som na pracovisku a musím byť k dispozícii, sa nezapocítavajú do pracovného času. Keď to sčítam za rok, vyjde to na významný počet hodín, o ktoré prichádzame. Chcel by som sa informovať, či je tento stav v poriadku a či existuje možnosť, ako situáciu riešiť. Vzhľadom na to, že ide o štátny podnik, je to zložité, no zaujímalo by ma to, a som presvedčený, že aj ďalších kolegov. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Spôsob akým sa vypláca pracovná pohotovosť?

(odpoveď odoslaná: 11.03.2024)

Dobrý deň, vo vyššie uvedenej veci platí ust. § 96 Zákonníka práce :

"Pracovná pohotovosť

(1) Ak zamestnávateľ v odôvodnených prípadoch na zabezpečenie nevyhnutných úloh nariadi zamestnancovi alebo sa s ním dohodne, aby sa mimo rámca rozvrhu pracovných zmien a nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času zdržiaval po určený čas na dohodnutom mieste a bol pripravený na výkon práce podľa pracovnej zmluvy, ide o pracovnú pohotovosť. Zamestnávateľ môže za podmienok ustanovených v § 94 zamestnancovi nariadiť alebo s ním dohodnúť pracovnú pohotovosť mimo pracoviska aj na dobu, počas ktorej zamestnanec nepracuje preto, že je sviatok, za ktorý mu patrí náhrada mzdy alebo za ktorý sa mu jeho mesačná mzda nekráti; ustanovenie § 122 ods. 3 tým nie je dotknuté.

(2) Čas, počas ktorého sa zamestnanec zdržiava na pracovisku a je pripravený na výkon práce, ale prácu nevykonáva, je neaktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa považuje za pracovný čas.

(3) Za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti na pracovisku podľa odseku 2 patrí zamestnancovi mzda vo výške pomernej časti základnej zložky mzdy, najmenej však vo výške minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodnú na poskytnutí náhradného voľna za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti na pracovisku, patrí zamestnancovi mzda podľa prvej vety a za hodinu tejto pracovnej pohotovosti hodina náhradného voľna; za čas čerpania náhradného voľna zamestnancovi mzda nepatrí.  

(4) Čas, počas ktorého sa zamestnanec zdržiava na dohodnutom mieste mimo pracoviska a je pripravený na výkon práce, ale prácu nevykonáva, je neaktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa nezapočítava do pracovného času.

(5)  Za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti mimo pracoviska patrí zamestnancovi náhrada najmenej 20 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu.

(6) Čas, keď zamestnanec počas pracovnej pohotovosti vykonáva prácu, je aktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa považuje za prácu nadčas. (7) Pracovnú pohotovosť môže zamestnávateľ nariadiť najviac v rozsahu osem hodín v týždni a najviac v rozsahu 100 hodín v kalendárnom roku. Nad tento rozsah je pracovná pohotovosť prípustná len po dohode so zamestnancom. (8) V kolektívnej zmluve možno dohodnúť obmedzenie rozsahu pracovnej pohotovosti, ktorú možno so zamestnancom dohodnúť podľa odseku 7."

 

Vo veci odporúčam kontaktovať priamo Národný inšpektorát práce.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spôsob akým sa vypláca pracovná pohotovosť?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.