Máte
otázku?

Práca v nepretržitej prevádzke


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Banská Bystrica

Otázka: Práca v nepretržitej prevádzke

Dobrý deň, pracujem na smeny v nepretržitej prevádzke podľa systému 2,2,3. Odmeňovaní sme mesačnou mzdou. Od 1.1.2017 nám zamestnávateľ interným oznámením oznámil, že v prípade, ak nám pripadne smena na sviatok a nebudeme pracovať, musíme čerpať dovolenku, inak sme povinní pracovať. Chcem sa spýtať, či je tento postup správny. Mám ďalšiu otázku - ak si zoberiem dva dni dovolenky a jeden z nich bude sviatok, počíta sa to ako dva dni dovolenky, alebo jeden deň dovolenky a jeden sviatočný deň? Ďakujem za odpoveď. Milan.

Odpoveď: Práca v nepretržitej prevádzke

Dobrý deň. Myslím si, že postup Vášho zamestnávateľa je správny. Pracujete v nepretržitej prevádzke to znamená, že pár dní pracujete a pár dní máte voľno. V prípade ak Vaše voľno pripadne na sviatok, tak nepracujete, ale nemáte nárok na príplatok za sviatok. Ak Vám zmena pripadne na sviatok berie sa to ako bežný pracovný deň, ale na rozdiel od nároku na mzdu máte nárok aj na príplatok za sviatok. Ak však nenastúpite do práce práve počas Vašej zmeny, ktorá pripadne na sviatok musíte si vziať dovolenku, lebo vo Vašom prípade ide o bežný pracovný deň. Ak si zoberiete dva dni dovolenky v týchto dňoch kedy by ste mali mať zmenu, tak sa to bude brať ako keby ste mali dva dni dovolenky.

Trápi vás "Práca v nepretržitej prevádzke" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Práca v nepretržitej prevádzke (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem v štvorzmennej nepretržitej prevádzke (2 dni ráno, 2 dni popoludní, 2 dni v noci a potom 2 dni voľna; pričom jedna zmena trvá 8 hodín). Mám nárok na viac než 25 dní dovolenky, ak pracujem v takomto režime počas celého roka? Je to v poriadku, že pracujem takmer stále 6 dní v týždni? Ďakujem.

Odpoveď: Práca v nepretržitej prevádzke

(odpoveď odoslaná: 04.02.2024)

Dobrý deň, počet dní dovolenky nezávisí od počtu odpracovaných dní či hodín.

Nárok na dovolenku priznáva Zákonník práce rovnako pre každého zamestnanca, a to v rozsahu štyroch týždňov. A dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku, a zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa, je najmenej päť týždňov. 

Podľa § 103 ods. 1 a 2 Zákonníka práce, "Základná výmera dovolenky je najmenej štyri týždne. Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku, a zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa, je najmenej päť týždňov."

Ak časový rozasah práce, ktorú vykonávate, je prácou nadčas, tak táto sa kompenzuje iným spôsobom, ako dovolenkou. Môže sa kompenzovať buď mzdovým zvýhodnením (teda v peňažnej forme § 121 ods. 1 ZP) alebo náhradným voľnom (§ 121 ods. 3 ZP). Závisí, ako sa dohodnete so zamestnávateľom.

Podľa § 97 ods. 1 Zákonníka práce,"Práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien."

Podľa § 121 ods. 1 Zákonníka práce, "Za prácu nadčas patrí zamestnancovi dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 25 % jeho priemerného zárobku. Zamestnancovi, ktorý vykonáva rizikové práce, patrí za prácu nadčas dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 35 % jeho priemerného zárobku."

Podľa § 121 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže so zamestnancom dohodnúť čerpanie náhradného voľna za prácu nadčas. Zamestnancovi patrí náhradné voľno v rozsahu, v ktorom práca nadčas trvala; v tom prípade zamestnancovi mzdové zvýhodnenie podľa odseku 1 nepatrí"


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Práca v nepretržitej prevádzke (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem v nepretržitej prevádzke podľa systému: dva dni ranná zmena, dva dni nočná zmena nasledované štyrmi dňami voľna (12-hodinové zmeny). Na 1. novembra, keď bol štátny sviatok a závod bol zatvorený, mi vypadla moja pracovná smena. Mohú mi za tento deň zobrať dovolenku? Ďakujem.

Odpoveď: Práca v nepretržitej prevádzke

(odpoveď odoslaná: 02.12.2023)

Dobrý deň, nie, nemôžu. 

Dovolenka sa nariaďuje a potom sa čerpá. V deň čo bol sviatok, ste nepracovali, čo bude zohľadnené vo Vašej mzde za november podľa § 122 ods. 3 ZP. Zamestnávateľ Vám nemôže z tohto dôvodu krátiť dovolenku. Dôvody na krátenie dovolenky sú upravené v § 109 ZP. 

Podľa § 122 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, ktorý nepracoval preto, že sviatok pripadol na jeho obvyklý pracovný deň, patrí náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku, ak mu mzda ušla pre sviatok. U zamestnanca, ktorý je odmeňovaný mesačnou mzdou, sa sviatok, ktorý pripadne na jeho obvyklý pracovný deň, považuje za odpracovaný deň, za ktorý mu patrí mzda. Tomuto zamestnancovi náhrada mzdy za sviatok nepatrí. V kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve možno dohodnúť, že aj u zamestnanca, ktorý je odmeňovaný mesačnou mzdou, sa bude postupovať podľa prvej vety."

Podľa § 109 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu, ak v tomto kalendárnom roku nepracoval z dôvodu 

a) výkonu mimoriadnej služby v období krízovej situácie alebo alternatívnej služby v čase vojny a vojnového stavu,  b) čerpania rodičovskej dovolenky c) dlhodobého uvoľnenia na výkon verejnej funkcie a na výkon odborovej funkcie  d) dôležitých osobných prekážok v práci."   Podľa § 109 ods. 3 Zákonníka práce, "Za každú neospravedlnene zameškanú zmenu (pracovný deň) môže zamestnávateľ krátiť zamestnancovi dovolenku o jeden až dva dni. Neospravedlnené zameškania kratších častí jednotlivých zmien sa sčítajú."


Podotázka: Práca v nepretržitej prevádzke (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Pracujem v nepretržitej prevádzke a môj zamestnávateľ mi zrušil nočnú pracovnú zmenu, ktorá pripadla na sviatok. Zamestnanci, ktorým na tento deň pripadla denná zmena, si ju nemusia nadrobiť iný deň, no ja musím nadrobiť nočnú zmenu. Je postup zamestnávateľa správny?

Odpoveď: Práca v nepretržitej prevádzke

(odpoveď odoslaná: 29.07.2023)

Dobrý deň,
nie, postup zamestnávateľa nie je správny. Bol sviatok a teda nešlo o zameškanie alebo vynechanie z práce z dôvodov na Vašej strane. Vo sviatok Vám zamestnávateľ nenariadil prácu. 

Podľa § 94 ods. 4 Zákonníka práce, "Vo sviatok možno zamestnancovi nariadiť len práce, ktoré možno nariadiť v dňoch nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni, práce v nepretržitej prevádzke a práce potrebné pri strážení objektov zamestnávateľa."

Vaše nadrobenie si potom môžete nárokovať ako prácu nadčas, za ktorú Vám prináleží príplatok. 

Podľa § 97 ods. 1 Zákonníka práce, "Práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien."

Podľa § 121 ods. 1 Zákonníka práce,  "Za prácu nadčas patrí zamestnancovi dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 25 % jeho priemerného zárobku. Zamestnancovi, ktorý vykonáva rizikové práce, patrí za prácu nadčas dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 35 % jeho priemerného zárobku."

 


Trápi vás "Práca v nepretržitej prevádzke" a chcete pomôcť?

Podotázka: Práca v nepretržitej prevádzke (Pracovné právo)

Zdravím, pracujem ako zamestnanec v spoločnosti, ktorá sa zaoberá výrobou v strojárskej priemyselnej sfére. Pracujem na trojzmenný systém a pracovný čas mám v zmluve stanovený od utoroka do soboty. Chcem sa opýtať, či je to takto v poriadku. Nemal by byť pracovný čas od pondelka do piatku, alebo som na omyle? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Práca v nepretržitej prevádzke

(odpoveď odoslaná: 13.02.2020)

Dobrý deň,

ak pracujete na 3 zmeny, maximálny týždenný pracovný čas môže byť 37,5 hod. týždenne. Zamestnávateľ určuje rozvrhnutie pracovného času, tzv. ustanovený týždenný pracovný čas. Môže byť aj menej než je zákonný limit, pričom musí dodržať právo na denný a týždenný odpočinok. Podľa zákona je zamestnávateľ povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku, ktoré musia pripadať na sobotu a nedeľu alebo na nedeľu a pondelok. Rovnako musíte mať 12 hodinový odpočinok medzi zmenami. Ak pracujete od utorka do soboty a je dodržaný odstup 12 hodín medzi zmenami, tak potom je to v poriadku.


Podotázka: Práca v nepretržitej prevádzke (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem v nepretržitej prevádzke. Ak čerpám náhradné voľno za prácu nadčas, mám tiež nárok na príplatky (za sobotu, nedeľu, nočnú prácu), ktoré mi vznikli odpracovaním tohto nadčasu? Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Práca v nepretržitej prevádzke

(odpoveď odoslaná: 14.05.2019)

Dobrý deň, podľa ust. § 121 Zákonníka práce platí /citujeme/ :

"Mzda za prácu nadčas

(1) Za prácu nadčas patrí zamestnancovi dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 25 % jeho priemerného zárobku. Zamestnancovi, ktorý vykonáva rizikové práce, patrí za prácu nadčas dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 35 % jeho priemerného zárobku.

(2) Zamestnávateľ môže písomne dohodnúť s vedúcim zamestnancom v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu, s vedúcim zamestnancom, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti tohto vedúceho zamestnanca, a so zamestnancom, ktorý vykonáva koncepčné, systémové, tvorivé alebo metodické činnosti, riadi, organizuje alebo koordinuje zložité procesy alebo rozsiahle súbory veľmi zložitých zariadení, že vo výške mzdy bude zohľadnená prípadná práca nadčas, najviac však v úhrne 150 hodín v kalendárnom roku. V týchto prípadoch zamestnancovi za prácu nadčas nepatrí mzda ani mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas podľa odseku 1 a zamestnanec nemôže za túto dobu čerpať náhradné voľno.

(3) Zamestnávateľ môže so zamestnancom dohodnúť čerpanie náhradného voľna za prácu nadčas. Zamestnancovi patrí náhradné voľno v rozsahu, v ktorom práca nadčas trvala; v tom prípade zamestnancovi mzdové zvýhodnenie podľa odseku 1 nepatrí.

(4) Náhradné voľno zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi v dohodnutom termíne. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodnú na termíne čerpania náhradného voľna za prácu nadčas, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi náhradné voľno najneskôr do uplynutia štyroch kalendárnych mesiacov nasledujúcich po mesiaci, v ktorom bola práca nadčas vykonaná.

(5) Ak zamestnávateľ neposkytne zamestnancovi náhradné voľno podľa odseku 4, zamestnancovi patrí mzdové zvýhodnenie podľa odseku 1."

 

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že ak ste sa dohodli so zamestnávateľom na čerpaní náhrad. voľna a toto Vám bolo poskytnuté najneskoršie do 4 mesiacov nasledujúcich po mesiaci, v ktorom bola nadčasová práca vykonávaná,  mzdové zvýhodnenie Vám nepatrí.

Ak Vám náhradné voľno nebude poskytnuté v uvedenej lehote t.j. najneskoršie do 4 mesiacov po mesiaci, v ktorom bola práca nadčas vykonaná, patrí Vám mzdové zvýhodnenie podľa  odst. 1 § 121 ZP, t.j. 25 %, pri rizikových prácach 35 %.

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Práca v nepretržitej prevádzke (Pracovné právo)

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať. Pracujem ako chyžná vo wellness hoteli a náš zamestnávateľ nám neplatí za prácu vo sviatok. Je to v poriadku alebo porušuje nejaké nariadenie? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Práca v nepretržitej prevádzke

(odpoveď odoslaná: 30.11.2018)

Dobrý deň, zamestnávateľ svojím konaním porušuje priamo Zákonník práce, ktorý priznáva všetkým zamestnancom zo zákona (čiže o tom nerozhoduje zamestnávateľ) nárok na mzdové zvýhodnenie počas práce vo sviatok vo výške 100 %. Ak Vám túto mzdu nevypláca, porušuje tým Zákonník práce. Za určitých okolností môže toto jeho konanie odôvodniť okamžité skončenie pracovného pomeru z Vašej strany, ale môže sa svojho konania dopustiť aj spáchania trestného činu nevyplácania mzdy. V prípade, že ste s ním už o tomto probléme komunikovali, ale on naďalej mzdové zvýhodnenie podľa Zákonníka práce nepriznáva, obráťte sa na najbližší inšpektorát práce a podajte im oznámenie o situácii na pracovisko. Je možné, že po ich ingerencii, začne zamestnávateľ mzdové zvýhodnenie vyplácať. Ak by tomu tak nebolo, budete môcť postupovať aj súdnou cestou, prípadne okamžite ukončiť pracovný pomer.


Trápi vás "Práca v nepretržitej prevádzke" a chcete pomôcť?

Podotázka: Práca v nepretržitej prevádzke (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Pracujem v nepretržitej prevádzke a zamestnávateľ nám nariadil čerpanie dovolenky počas vianočných sviatkov, teda 24. a 25. 12. 2018. Je to v súlade so zákonom? Osemhodinoví pracovníci sú normálne doma a majú platený sviatok, zatiaľ čo my, dvanásťhodinoví pracovníci, si musíme brať dovolenku, pretože firma bude zatvorená. Ďakujem.

Odpoveď: Práca v nepretržitej prevádzke

(odpoveď odoslaná: 27.11.2018)

Dobrý deň,

podľa § 94 ods. 5 Zákonníka práce V dňoch 1. januára, 6. januára, vo Veľký piatok, vo Veľkonočnú nedeľu, vo Veľkonočný pondelok, 1. mája, 8. mája, 5. júla, 29. augusta, 1. septembra, 15. septembra, 1. novembra, 17. novembra, 24. decembra po 12.00 hodine, 25. decembra a 26. decembra nemožno zamestnancovi nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác (ďalej len „maloobchodný predaj“) okrem maloobchodného predaja podľa prílohy č. 1a; ustanovenia odseku 3 písm. f) a odseku 4 sa v týchto prípadoch nepoužijú.

Maloobchodný predaj je možný len v prípadoch:

1. maloobchodný predaj na čerpacích staniciach s palivami a mazivami,

2. maloobchodný predaj a výdaj liekov v lekárňach,

3. maloobchodný predaj na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach,

4. predaj cestovných lístkov,

5. predaj suvenírov,

6. predaj kvetov 8. mája, 1. septembra a predaj kvetov a predmetov určených na výzdobu hrobového miesta 1. novembra.

Zároveň podľa § 112 ods. 3 Zákonníka práce Ak pripadne počas dovolenky zamestnanca sviatok na deň, ktorý je inak jeho obvyklým pracovným dňom, nezapočítava sa mu do dovolenky. Ide o kogentné ustanovenie, od ktorého sa nemožno odchýliť dohodou, a preto Vám nemôže na tieto dni dovolenku nariadiť, resp. tento deň sa nezapočíta do dovolenky a Vy stále budete mať nárok na čerpanie týchto dovolenkových dní.


Podotázka: Práca v nepretržitej prevádzke (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem ako údržbár v nepretržitej prevádzke. Mám dennú a nočnú smenu a dva dni voľna. Plat dostávam na hodinovú bázu. Chcel by som sa opýtať, či mi v prípade, že mi príde smena na sviatok a neodpracujem ju, bude táto smena zaplatená ako sviatok alebo ako dovolenka.

Odpoveď: Práca v nepretržitej prevádzke

(odpoveď odoslaná: 07.11.2018)

Dobrý deň,

práce vo sviatok možno nariadiť len výnimočne, avšak práca v nepretržitej prevádzke je výnimkou, a teda môže byť nariadená aj cez sviatok. Ak pracujete cez sviatok, potom máte nárok na dosiahnutú mzdu a mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok. Pre Vás je to akokeby riadny pracovný deň. Dovolenku na tento deň Vám nemôže zamestnávateľ nariadiť. Ak by ju aj nariadil, nezapočítava sa Vám do dovolenky, ktorú máte k dispozícii. 


Podotázka: Práca v nepretržitej prevádzke (Pracovné právo)

Dobrý deň, potrebujem radu. Pracujem v nepretržitej prevádzke, kde máme presne určený čas nástupu na rannú, poobednú alebo nočnú službu a robíme si plán služieb. Má náš zamestnávateľ právo neustále nám meniť služby a hlavne nástup do práce? Uvediem príklad: na rannú službu máme nástup o 6. hodine, no zamestnávateľ nám ju neustále posúva na 9. alebo 10. hodinu. Samozrejme, tým pádom musím odísť aj neskôr z práce. Má zamestnávateľ právo neustále nám meniť čas nástupu do práce či čas odchodu z práce? Ďakujem!

Odpoveď: Práca v nepretržitej prevádzke

(odpoveď odoslaná: 30.06.2018)

Dobrý deň,

podľa § 90 ods. 9 Zákonníka práce Rozvrhnutie pracovného času je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi najmenej týždeň vopred a s platnosťou najmenej na týždeň.

Ide jednu z povinností zamestnávateľa, ktorú by mal dodržiavať pri rozvrhovaní zmien. Ak túto povinnosť nedodržiava máte možnosť obrátiť sa na inšpektorát práce, ktorý môže prešetriť jeho postup, a to, či dodržiava zákon.

V pracovnom práve, ale rovnako platí aj to, že výkon práv a povinností nemôže byť v rozpore s dobrými mravmi. Ak by ste mali stanovený nástup na pracovnú zmenu a zamestnávateľ by náhle nástup zmenil a trval na tom, aby ste v práci boli dlhšie, mohlo by to byť považované za výkon práva v rozpore s dobrými mravmi. Teoreticky by ste mohli oponovať a odmietnuť vykonávať prácu v takto zmenenej pracovnej dobe, a to v prípadoch, ak by ste napr. mali dohodnuté nejaké iné záležitosti, ktoré si potrebujete zariadiť, a touto zmenou by došlo k zásahu do Vašich plánov. Vystavili by ste sa však riziku, že by to považoval za porušenie pracovnej disciplíny, a preto skôr odporúčam dôrazne zamestnávateľovi vysvetliť, že ním zvolený postup nie je súladný so zákonom a zasahuje aj do Vášho osobného života. Účelom § 90 ods. 9 je totiž práve to, aby si zamestnanec mohol zariadiť aj svoje osobné potreby a mal určitú istotu.


Trápi vás "Práca v nepretržitej prevádzke" a chcete pomôcť?

Podotázka: Práca v nepretržitej prevádzke (Pracovné právo)

Od 1. 5. 2018 mám nárok na príplatky za sviatky, ak pracujem v štvorzmennom provoze/nepretržitej prevádzke? Ak áno, v akej výške a z akého základu? Vo firme existujú rôzne výklady ZP. Ďakujem a prajem príjemný deň.

Odpoveď: Práca v nepretržitej prevádzke

(odpoveď odoslaná: 27.06.2018)

Dobrý deň, podľa Zákonníka práce Vám patrí príplatok najmenej vo výške 100 % priemerného zárobku. Určenie priemerného zárobku však má veľa špecifík, ktorý nie je možné zovšeobecniť a uviesť príkladmo. V každom individuálnom prípade je potrebné priemerný zárobok vypočítať samostatne podľa skutkových okolností Vášho prípadu. Spôsob a postup určenia priemerného zárobku je uvedený v ustanovení § 134 Zákonníka práce. Najdôležitejšie je vedieť, že sa pri každom zamestnancovi určuje samostatne. Preto nie je podstatné akú sú priemerné zárobky ostatných zamestnancov, ale aké sú Vaše priemerné zárobky. Priemerný zárobok sa určuje z Vašej mzdy za tzv. rozhodujúce obdobie, ním je kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Práca v nepretržitej prevádzke" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.