POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Splácanie pôžičky po rozvode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Žilina

Otázka: Splácanie pôžičky po rozvode

Dobrý deň, pred dvomi rokmi som sa rozviedla. Spolu s manželom a dcérou sme bývali u rodičov môjho manžela, kde sme prerobili jedno podlažie na bytovú jednotku. Tá však stále zostala vo vlastníctve jeho rodičov. Pôžičku sme mali v PSS, kde je môj bývalý manžel dlžníkom a ja som spolu-dlžníčkou. Ešte pred rozvodom som odišla bývať k svojim rodičom so dcérou a manžel odišiel žiť do Írska so svojou priateľkou. Medzitým podlažie, kde sme bývali, prevzal a prerobil jeho brat. Ex-manžel pôžičku platil, ale nechce to riešiť formálne. Každý mesiac sa obávam, či ju zaplatí, pretože sa mu páči hrať sa na to, že ju nebude platiť. Teraz s dcérou žijeme v prenájme. Pracujem na zmluvu za minimálnu mzdu a chodím na brigády, aby sme to zvládli. Manžel platí výživné 130 eur, ale len zriedkedy ho odošle do 15. dňa v mesiaci, ako mu bolo určené súdom. Chcela by som Vás poprosiť o možnosti riešenia.

Odpoveď: Splácanie pôžičky po rozvode

Dobrý deň. 

Právoplatnosťou rozhodnutia o rozvode zaniklo bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Pokiaľ ide o vyporiadanie záväzkov, ktoré ste nadobudli počas manželstva, tak aj po zániku manželstva ste obidvaja dlžníci. Dlžníkom z poskytnutého úveru prestávate byť až potom, čo sa dohodnete s konkrétnou bankou, bez ohľadu na to, ako ste sa s manželom dohodli o vyporiadaní tohto záväzku. Aj keby ste s manželom uzavreli dohodu o vyporiadaní BSM, ktorej predmetom by bol prechod záväzku z úveru len na neho, takáto dohoda je neúčinná voči tretej osobe, t.j. banke a to až do doby, kým ju banka neschváli. Je to však len na banke, či bude takúto dohodu akceptovať alebo si bude ešte žiadať ďalšie ručenie. 

Na vyporiadanie BSM máte zo zákona 3 ročnú lehotu, v ktorej buď môžete uzavrieť dohodu o vyporiadaní BSM alebo podať návrh na vyporiadanie na súd. Ak v tejto lehote neuzavriete dohodu alebo nepodáte žalobu na súd, tak sa BSM vyporiadava priamo zo zákona, pričom záväzky sa delia medzi manželov na polovicu.  

Vaším riešením je len podanie žaloby na súd o vyporiadanie BSM, ak sa s exmanželom nedohodnete a chcete to mať na papieri. Upozorňujem však na to, že súd nie je viazaný návrhom na vyporiadanie uvedeným v žalobe.  Súd vyporiada BSM podľa zásady, že pri vysporiadaní BSM podiely oboch manželov sú rovnaké. 

Trápi vás "Splácanie pôžičky po rozvode" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Splácanie pôžičky po rozvode (Rozvod)

Myslíte si, že je nevyhnutné, aby som mala nejaký papier? Ak on nepodá návrh na súd a nepredloží žiadnu dohodu, nemala by som začať platiť polovicu až po uplynutí trojročnej lehoty k BSM? Obávam sa, že ak prestane platiť a ja neurobím nič, budem sa musieť starat o splatnosti, aby som nakoniec neprišla do konfliktu s bankou.

Odpoveď: Splácanie pôžičky po rozvode

(odpoveď odoslaná: 17.03.2017)

Dobrý deň. 

Rozhodnutie, či to chcete riešiť súdnou cestou alebo nie, je na Vás, ale  vo Vašom prípade by som to súdnou cestou neriešila a nechala to v takom stave v akom je. Napriek tomu, že ste sa písomne nedohodli na vyporiadaní BSM, na základe ústnej dohody ste sa dohodli, že úver bude platiť on, tak to momentálne neriešte. 

Avšak upozorňujem Vás na to, že už právoplatnosťou rozhodnutia o rozvode ste povinná uhrádzať polovičku splátky, pretože Váš exmanžel by si mohol časť splátky, ktorú platí momentálne za Vás, od Vás následne vymáhať v 3 ročnej premlčacej lehote, ktorá začína plynúť dňom úhrady splátky. Ak by náhodou prestal platiť a Vy by ste začali platiť celú splátku, tak máte tiež regresný nárok voči exmanželovi na časť splátky, ktorú ste uhradili za neho. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Splácanie pôžičky po rozvode" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.