Máte
otázku?

Som povinný platiť neprimerane vysoké úroky z omeškania?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Som povinný platiť neprimerane vysoké úroky z omeškania?

Som povinný platiť nebankovým subjektom úroky z omeškania na základe poskytnutej pôžičky? Platí na nich nejaký zákon? Naúčtovali mi veľké úroky.

Odpoveď: Som povinný platiť neprimerane vysoké úroky z omeškania?

Dobrý deň, dopad poskytovania finančných prostriedkov zo strany nebankových spoločností bežným občanom, bol v posledných rokoch mimoriadne diskutovanou spoločenskou témou, na základe ktorej došlo k viacerým právnym úpravám, ktorých cieľom je chrániť slabšiu stranu zmluvy o úvere, zmluvy o pôžičke alebo inak označenej zmluvy, ktorej predmetom je dočasné poskytnutie peňažných prostriedkov fyzickej osobe. Právnu úpravu ochrany tejto fyzickej osobe, v právnej teórie označenej pod pojmom spotrebiteľ, upravuje predovšetkým zákon č. 129/2010 Z.z. o spotrebiteľských úveroch a o iných úveroch a pôžičkách pre spotrebiteľov, v spojení s príslušnými ustanoveniami Občianskeho zákonníka. Uvedené predpisy upravujú viaceré povinnosti pre poskytovateľov pôžičiek, ako napr. posúdiť schopnosť spotrebiteľa splácať poskytnutý úver a jeho príslušenstvo. Taktiež zakazujú pod hrozbou absolutnej neplatnosti dohodnúť v takých zmluvách neprimerane vysoký úrok za poskytnutú pôžičku, výšku úrokov z omeškania, prípadne ďalšie sankcie. Z uvedených dôvodov je v prípade neprimerane vysokých úrokov z omeškania, súd oprávnený takú zmluvnú podmienku vyhodnotiť ako neprijateľnú a preto za absolutne neplatnú.

Úroky z omeškania teda môžu požadovať ale nesmú byť vysoké. To, čo znamená "vysoké", závisí od konkrétnych okolností prípadu.

Trápi vás "Som povinný platiť neprimerane vysoké úroky z omeškania?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Som povinný platiť neprimerane vysoké úroky z omeškania? (Občianske právo)

Dobrý deň, touto cestou by som chcela využiť odborný pohľad na moju dilemu a požiadať o vašu pomoc s mojou otázkou. Chcela by som sa opýtať na otázku týkajúcu sa poskytnutej pôžičky medzi dvoma zmluvnými stranami. Dve subjekty majú uzavretú zmluvu o pôžičke, ktorá sa úročí dohodnutou úrokovou sadzbou. Moja dilema znie: pri splátkach pôžičky je v prepočtoch rozhodujúci deň, kedy veriteľ na svoj účet prijal finančné prostriedky, alebo deň, kedy dlžník zo svojej banky poslal finančné prostriedky veriteľovi? Ak obaja nemajú rovnakú banku, môže sa to líšiť o deň až dva, čo môže ovplyvniť výšku úroku. Ďakujem veľmi pekne a prajem krásny zvyšok dňa. Veronika.

Odpoveď: Som povinný platiť neprimerane vysoké úroky z omeškania?

(odpoveď odoslaná: 10.06.2021)

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade je ust. § 567 Obč. zákonníka jasné  a znie nasledovne :

"(1) Dlh sa plní na mieste určenom dohodou účastníkov. Ak nie je miesto plnenia takto určené, je ním bydlisko alebo sídlo dlžníka.

(2) Peňažný dlh plnený prostredníctvom peňažného ústavu alebo prostredníctvom poštového podniku je splnený pripísaním sumy dlhu na účet veriteľa v peňažnom ústave alebo vyplatením sumy dlhu veriteľovi v hotovosti, ak osobitný zákon neustanovuje inak alebo ak sa veriteľ a dlžník písomne nedohodnú inak."
 
 
Poukazujeme aj na ust. § 566 Obč. zákonníka, v zmysle ktorého veriteľ je povinný prijať aj čiastočné plnenie, ak to neodporuje dohode alebo povahe pohľadávky.
Pri čiastočnom plnení peňažného dlhu sa plnenie dlžníka započítava najprv na istinu a potom na úroky, ak dlžník neurčí inak.
 

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Som povinný platiť neprimerane vysoké úroky z omeškania? (Občianske právo)

Dobrý deň, je možné, že dlh narástol o 200 %? Môže exekútor prísť k mne domov a zobrať hnutelný majetok? Výška dlžnej čiastky je 269,16 eur a to je dlh z 23.5.2013, dnes je to 832,83 eur a ak to nezaplatím, príde exekútor 5.10.2016. Prosím o radu, neviem ako postupovať, nemám možnosť to zaplatiť naraz. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Som povinný platiť neprimerane vysoké úroky z omeškania?

(odpoveď odoslaná: 28.09.2016)

Dobrý deň, bez toho, aby som nahliadol do relevantných listinných podkladov, nie je možné určiť, či veriteľom požadovaná resp. súdnym exekútorom vymáhaná suma je dôvodná a teda zákonná. V dôsledku omeškania so zaplatením istiny pohľadávky (269,16 €), vzniká povinnosť platiť sankčné poplatky, najmä úrok z omeškania, zmluvné pokuty, náhradu trov súdneho konania alebo trovy exekučného konania, to všetko v závislosti od obsahu zmluvy uzavretej s veriteľom a spôsobom vymáhania pohľadávky. V exekučnom konaní je exekútor oprávnený vymôcť splnenie povinnosti zaplatiť peňažný záväzok aj prostredníctvom predaja hnuteľných vecí patriacich povinnému (Vám). Ak nie je vo vašich možnostiach vyrovnať celý dlh naraz, môžete požiadať súdneho exekútora o splnenie dlhu v splátkach, v dôsledku čoho bude exekúcia dočasne pozastavená.  



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Som povinný platiť neprimerane vysoké úroky z omeškania?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Sankcie z omeškania

    Zákon však vždy v prípade omeškania s peňažným plnením priznáva veriteľovi minimálne nárok na ... Som povinný platiť neprimerane vysoké úroky z omeškania?

  • Musím zaplatiť zmluvnú pokutu?

    "Neprimerane vysokú zmluvnú pokutu môže súd znížiť s prihliadnutím na hodnotu ... povinný platiť poplatok z omeškania; výšku úrokov z omeškania a poplatku z ...

  • Vymáhanie dlhu POHOTOVOSŤ

    Spoločnosť pohotovosť žiadala zaplatiť ešte ďalšie úroky, ale to som im už ... so zákonom (napr. neprimerane vysoké sankcie - úroky, penále, pokuty a pod.) ...

  • Exekúcia a dedičstvo

    pri dedení platí, že všetky práva a povinnosti prechádzajú na dedičov ... na neprimerané úroky a náklady napr. istina je 750 eur úroky z omeškania vo výške ...

  • Nebanková spoločnosť vymáha dlh

    A teraz nevieme, je možné, že sú to také vysoké úroky a musíme ich zaplatiť ... pričom mesačná splátka bola vo výške 250 eur, takže som úver prestal platiť.

  • Dobré mravy

    1 OZ Výkon práv a povinností vyplývajúcich z občianskoprávnych vzťahov nesmie bez ... Je nepochybné, že neprimerane vysoké úroky, dojednané pri peňažnej ...

  • Nebanková spoločnosť vymáha dlh

    Dobrý deň, Potrebovala by som sa poradiť vo veci vymáhania dlhu cez ... titulom nimi vypočítaných úrokov z omeškania, zmluvných pokút a rôznych poplatkov.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.