Máte
otázku?

Šikana na pracovisku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Šikana na pracovisku

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či sa jedná o šikanu, ak vám nadriadený na pracovisku neustále hovorí, že ste neschopný, hlúpy, smeje sa vám do tváre a ponižuje vás. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Šikana na pracovisku

Dobrý deň,
uvedené správanie zo strany nadriadeného voči Vám, sa dá označiť ako šikana alebo bossing. 

Tieto pojmy však nie sú v zákonoch definované ani upravené.

Jediný pojem, pod ktorý sa dá šikana podradiť je priama diskriminácia, ktorá je upravená v zákone č. 365/2004 Z. z. o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov (antidiskriminačný zákon)

Podľa § 2a ods. 2 antidiskriminačného zákona, "Priama diskriminácia je konanie alebo opomenutie, pri ktorom sa s osobou zaobchádza menej priaznivo, ako sa zaobchádza, zaobchádzalo alebo by sa mohlo zaobchádzať s inou osobou v porovnateľnej situácii."

Podľa § 2 ods. 2 antidiskriminačného zákona, "Pri dodržiavaní zásady rovnakého zaobchádzania je potrebné prihliadať aj na dobré mravy na účely rozšírenia ochrany pred diskrimináciou."

Trápi vás "Šikana na pracovisku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Šikana na pracovisku (Pracovné právo)

Dobrý deň, v našej práci je systém, podľa ktorého sú za pochybenia udelené takzvané "čierne body". Tieto body náš zamestnávateľ zverejňuje v spoločnom chate, kde ich vidia všetci zamestnanci. Predvčerom som na tento systém slušne reagovala a vedeniu som napísala prosbu, či by sa nám body nemohli udeľovať osobne. Myslím si, že ich verejné oznamovanie nás dehonestuje, psychicky nám to neprospieva a neprispieva to k dobrej atmosfére na pracovisku. Okrem toho mi udelenie čierneho bodu nepripadalo spravodlivé, pretože som bola pokarhaná za to, že som sa v dochádzkovom systéme neodhlásila na pauzu, keď som písala dotaz, ktorý nepatril k mojim pracovným povinnostiam. Aby som to urobila, musela by som cestovať na iné poschodie, kde je dochádzkový systém, a potom sa vrátiť, čo by bolo veľmi neefektívne len kvôli napísaniu dvoch viet otázky. Som presvedčená, že ako zamestnanec mám právo slušne sa na niečo spýtať svojho zamestnávateľa a nemala by som byť za to disciplinárne postihnutá bodmi, ktoré sa majú udelené za pochybenia v práci. Pokladám toto konanie za šikanu a ak sa nemýlim, mám v úmysle toto písomne vedeniu oznámiť. Budem vďačná za vašu odpoveď.

Odpoveď: Šikana na pracovisku

(odpoveď odoslaná: 20.04.2024)

Dobrý deň,
áno, postihy zamestnancov takéhto typu smerujúce od zamestnávateľa, nie sú v súlade so zákonom. Takéto spôsoby, ako sú čierne body a spoločný chat je celkom neštandartný spôsob zamestnávateľa uplatňujúci na zamestnancov. Navyše, ak v spoločnom chate zamestnávateľ udeľuje čierne body niektorému zo zamestnancov a ostatí zamestnanci to vidia. 

Pracovnoprávny vzťah je individuálny vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Každý jeden vzťah je individuálny, nakoľko každý zamestnanec má inú pracovnú pozíciu, inú zodpovednosť a zamestnávateľ musí ku každému zamestnancovi pristupovať individuálne. 

Zamestnávateľ predsa neuzatvrára jednu pracovnú zmluvu so všetkými zamestnancami ale s každým zamestnancom samostatne uzatvára jednu pracovnú zmluvu. Pracovnou zmluvou sa zakladá pracovný pomer a nástupom zamestnanca do práce vzniká pracovný pomer. Pracovný pomer každého zamestnanca je len jeden jediný a zamestnávateľ nemôže všetkých zamestnancov hádzať do jedného vreca. 

Takýmto postupom zamestnávateľa dochádza k porušovaniu zásady dobrých mravov ale aj k porušeniu zásady ochrany osobných údajov, a súkromia zamestnancov voči ostatným zamestnancom. Takéto otázky sa rieši súkromne so zamestnancom a nie verejne. 

Takže kľudne môžete zamestnávateľovi napísať vyššie uvedené k jeho praktikám a môžete uvažovať nad podnetom na Inšpektorát práce. 

Podľa čl. 2 Zákonníka práce, "Pracovnoprávne vzťahy podľa tohto zákona môžu vznikať len so súhlasom fyzickej osoby a zamestnávateľa. Zamestnávateľ má právo na slobodný výber zamestnancov v potrebnom počte a štruktúre a určovať podmienky a spôsob uplatnenia tohto práva, ak tento zákon, osobitný predpis alebo medzinárodná zmluva, ktorou je Slovenská republika viazaná, neustanovuje inak. Výkon práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov musí byť v súlade s dobrými mravmi; nikto nesmie tieto práva a povinnosti zneužívať na škodu druhého účastníka pracovnoprávneho vzťahu alebo spoluzamestnancov."

Podľa § 1 ods. 1 Zákonníka práce, "Tento zákon upravuje individuálne pracovnoprávne vzťahy v súvislosti s výkonom závislej práce fyzických osôb pre právnické osoby alebo fyzické osoby a kolektívne pracovnoprávne vzťahy a niektoré právne vzťahy s nimi súvisiace."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Šikana na pracovisku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Ohováranie a šikana na pracovisku

    Trápi vás "Ohováranie a šikana na pracovisku" a chcete pomôcť? Opýtajte sa advokáta. V tejto právne poradni odpovedajú: JUDr. Milan Ficek.

  • Výpoveď kvôli šikane

    Nikto nesmie byť na pracovisku v súvislosti s výkonom pracovnoprávnych vzťahov prenasledovaný ani inak postihovaný za to, že podá na iného zamestnanca alebo ...

  • Mobbing a Bossing - právna ochrana

    Ako sa brániť pred mobbingom a bossingom? Termínmi mobbing a bossing sa označujú rôzne formy šikanovania zamestnancov na pracovisku, pričom pri mobingu ide ...

  • Ohováranie, ako sa môžem brániť?

    Ohováranie, osočovanie, hanobenie dobrého mena · Ohováranie a šikana na pracovisku · Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť? Ako sa brániť proti trestnému ...

  • Obrana voči bossingu

    Termínmi mobbing a bossing sa označujú rôzne formy šikanovania zamestnancov na ... Ohováranie a šikana na pracovisku.

  • Ohováranie

    v takomto prípade by sa mohlo jednať o tzv. bossing, inými slovami šikanu na pracovisku a na mieste by bolo podanie sťažnosti zamestnávateľovi.

  • Ako sa brániť voči nepravdivým informáciám?

    5. 5. 2017 ... Ohováranie a šikana na pracovisku. Ako sa môžem brániť pred neustálym ohováraním a udávaním. ... V tomto konaní však treba jednak preukázať ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.