Máte
otázku?

Sebaobrana a ublíženie na zdraví


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Sebaobrana a ublíženie na zdraví

Dobrý deň, rád by som sa opýtal. Môj brat bol s kamarátmi na stanici a naňho pristúpil neznámy muž a začal ho bezdôvodne fackať. Brat zareagoval sebaobranou a zlomil tomuto neznámemu mužovi čeľusť. Aký trest by mohol dostať?

Odpoveď: Sebaobrana a ublíženie na zdraví

Dobrý deň, pokiaľ sa brat iba bránil a využil sebaobranu, potom jeho konanie nie je trestným činom. Dôležité je, aby neprekročil mieru sebaobrany. Sebaobrana môže byť dôraznejšia ako útok druhej strany, ale nesmie byť vo výraznom nepomere. 

Na polícii to budú chcieť rýchlo ukončiť a budú chcieť brata uznať za vinného. To je najjednoduchšia cesta pre políciu. Brat by sa mal právne brániť a neprijať trest. Aj keby bolo voči nemu začaté trestné stíhanie.

 

Tiež sa prihliada na to, či bol brat niekedy v minulosti súdne trestaný. To môže tiež zavážiť pri rozhodovaní, či mu vznesú obvinenie. Pokiaľ má tu možnosť, nech navštívi advokáta. Môžete sa obrátiť aj na niektorého z našich advokátov, ktorý Vám ochotne poradí. 

Pretože, ak by bol uznaný vinným, potom tento skutok (trestný čin) bude mať zapísaný v odpise z registra trestov do konca svojho života a môže mu to robiť veľké problémy. Nie je veľa veci dôležitejších ako čistý odpis registra trestov. Pretože niekedy v budúcnosti sa mu náhodou stane nejaká udalosť, niekoho zrazí na ceste, pretože mu vbehol pod kolesá a ak má zápis v registri trestov, bude sa na to pozerať inak (aj keď podľa práva by bol skutok už zahladený). Súdy vždy žiadajú odpis z registra trestov, nie výpis.

Trápi vás "Sebaobrana a ublíženie na zdraví" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Sebaobrana a ublíženie na zdraví" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.