Máte
otázku?

Napadnutie - ublíženie na zdraví


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Napadnutie - ublíženie na zdraví

Bol som v sobotu na Silvestra v meste, keď sme narazili na troch ľudí, ktorí ma napadli. Zhodili ma na cestu a kopali ma do hlavy a po tele. Prosím o radu, ako postupovať v takýchto situáciách, pretože mi nepôsobili žiadne viditeľné zranenia na tvári. Trpím však veľkými bolesťami, stalo sa to v Brezne pred obchodným domom Point, približne o pol 6 ráno. Ďakujem vopred za skorú odpoveď. PS.

Odpoveď: Napadnutie - ublíženie na zdraví

Dobrý deň, choďte sa dať ošetriť, ak to vyžaduje Vaša zdravotná situácia. 

Môžete mať aj otras mozgu, čo nie je vôbec zábava. 

Podajte tiež hneď trestné oznámenie na polícii. Ak to bolo na ulici, potom môžu existovať kamerové záznamy. 

Trápi vás "Napadnutie - ublíženie na zdraví" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Napadnutie - ublíženie na zdraví (Trestné právo)

Dňa 15. 4. 2018 ma napadol sused a bola volaná aj polícia. Bola som 14 dní na PN, ale až do dnešného dňa mi nedali vedieť, ako to doriešili. Môžem ísť sa tam opýtať?

Odpoveď: Napadnutie - ublíženie na zdraví

(odpoveď odoslaná: 26.06.2018)

Dobrý deň. Ak Vám sused spôsobil také poškodenie zdravia, kvôli ktorému ste museli byť 14 práceneschopná, domnievam sa, že mohol naplniť svojim konaním niektorú zo skutkových podstát trestného činu ublíženia na zdraví (ustanovenia § 155 až § 158 Trestného zákona).

Podľa ustanovenia § 123 ods. 2 Trestného zákona platí, že: "Ublížením na zdraví sa na účely tohto zákona rozumie také poškodenie zdravia iného, ktoré si objektívne vyžiadalo lekárske vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie, počas ktorého bol nie iba na krátky čas sťažený obvyklý spôsob života poškodeného." Z časového hľadiska pritom treba dikciu "nie iba na krátky čas" vykladať tak, že ide spravidla aspoň o 7 dní. Nakoľko vo Vašom prípade ste boli práceneschopná až 14 dní, tento predpoklad možno považovať za splnený.

Konanie Vášho suseda by teda malo byť riešené v rámci trestného konania, pričom Vy by ste mali byť v procesnom postavení poškodenej. Ako poškodená sa pritom môžete informovať ohľadom stavu veci.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Napadnutie - ublíženie na zdraví (Trestné právo)

Dobrý deň, môj sedemnásťročný syn bol napadnutý dospelou osobou. Pri tomto útoku mu bola päsťou zlomená nosová kost, a utrpel tržné rany na sliznici so silným krvácaním. Podali sme trestné oznámenie. Syn sa následne podrobil liečbe a pravidelným kontrolám u ošetrujúceho lekára, ktorý po mesiaci liečbu považoval za úspešne ukončenú. Počas tejto doby syn trpel bolesťami, spal zle, a mal aj problémy s dýchaním. Ešte skôr, než jeho lekár ukončil liečbu, nám polícia poslala uznesenie. Posudkový lekár, ktorého si najala polícia, vypracoval dokument tvrdiac, že doba liečenia bola menej ako sedem dní. Nikdy však nebrali do úvahy lekárske správy, ktoré sme im pravidelne poskytovali vo forme kópií. Nezohľadnili ani poslednú správu o ukončení liečby, pretože sme ju nestihli zaniesť do spisu predtým, ako nám prišlo uznesenie. Uznesenie tiež neobsahovalo žiadne informácie o tom, že sme predtým požadovali odškodnenie vo forme bolestného. Polícia doteraz nekontaktovala synovho ošetrujúceho lekára, aby sa vyjadril k zraneniu. Neviem, ako mám pokračovať. Mám na sťažnosť iba tri dni a dnes, 9. mája, mi to bolo doručené ako zákonnému zástupcovi. Je to pre mňa veľmi naliehavé. Ďakujem.

Odpoveď: Napadnutie - ublíženie na zdraví

(odpoveď odoslaná: 11.05.2017)

Dobrý deň. Za daných okolností je nutné podať proti uzneseniu policajta sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať prokurátor. K sťažnosti môžete pripojiť aj lekárske správy od ošetrujúceho lekára Vášho syna.
Lehota na podanie sťažnosti je skutočne iba trojdňová, pričom začína planúť až od nasledujúceho dňa po prevzatí uznesenia. Ak ste teda uznesenie prevzali 09.05.2017, tak posledný deň lehoty je 12.05.2017 (piatok).
Pre úplnosť ešte dodávam, že právna úprava sťažnosti je uvedená najmä v § 185 a nasl. Trestného poriadku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Napadnutie - ublíženie na zdraví" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.