Máte
otázku?

Ručiteľ na úvere a exekúcia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Ručiteľ na úvere a exekúcia

Dobrý deň. Chcel by som sa informovať o nasledujúcej záležitosti: Pred 12 rokmi som sa stal ručiteľom. Následne mi začali prichádzať exekúcie a výzvy k zaplateniu. Neviem, kde sa nachádza osoba, ktorej som ručil, ani kam sa prestahovala. Exekútor mi už päť rokov zráža z výplaty nemalú sumu a ja to už ďalej nemôžem splácať. Keďže mám vlastnú rodinu, tak si v dôsledku toho nemôžeme dovoliť takmer nič. Nemám možnosť sa na dotyčného skontaktovať. Trápi ma najmä to, že máme s ním síce spísanú dohodu u notára, podľa ktorej by v prípade neplatenia všetky náklady prešli na jeho rodičov, ale neviem, ako ju môžem uplatniť a či má vôbec nejakú hodnotu. Bol by som rád, ak by ste mi poradili, ako mám postupovať, aby bola moja exekúcia zastavená. V konečnom dôsledku som zo spomínaného úveru nevidel ani euro. Vopred ďakujem.

Odpoveď: Ručiteľ na úvere a exekúcia

Dobrý deň, ak ste na zmluve o úvere uvedený ako ručiteľ a dlžník sa zatajuje, veriteľ nedokáže vymôcť dlh od neho, nedokážete žiadnym spôsobom docieliť zastavenie exekúcie. Ak ste sa v zmluve o úvere zaviazali zaplatiť za dlžníka, bude exekúcia voči Vašej osobe zastavená až v prípade, keď bude úplne vymožená. Vy ako ručiteľ zo zákona vstupujete po splatení hoci aj časti dlhu dlžníka do postavenia veriteľa a čiastku, ktorú ste zaplatili namiesto dlžníka môžete od neho vymáhať hoci aj súdnou cestou. Súčasné bydlisko Vášho dlžníka by sa Vám možno podarilo zistiť cez centrálny register obyvateľov SR, kde Vám po úhrade poplatku vo výške 5,- € poskytnú z registra informácie týkajúce sa pobytu Vášho dlžníka. Čo sa týka Vášho dokumentu o tom, že ak Vám nenahradí platby on, tak Vám ich nahradia jeho rodičia by bolo potrebné vopred posúdiť tento dokument ako celok, aby bolo možné povedať, že sa Vaša pohľadávka voči Vášmu dlžníkovi dá vymáhať aj od jeho rodičov.

Trápi vás "Ručiteľ na úvere a exekúcia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ručiteľ na úvere a exekúcia (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, v apríli 2017 som ako jeden z dvoch ručiteľov vyplatil exekúciu za dlžníka. Existuje možnosť, ako tieto peniaze získať naspäť?

Odpoveď: Ručiteľ na úvere a exekúcia

(odpoveď odoslaná: 07.11.2019)

Dobrý deň, 

ak ste v exekučnom konaní uhradili za dlžníka jeho dlh, odporúčame dlžníka vyzvať k úhrade Vami zaplatenej sumy vo Vami stanovenej lehote.

Všeobecná premlčacia lehota je 3 roky odo dňa keď ste Vy dlh za dlžníka uhradili (§ 101 Obč. zákonníka).

Podľa ust. § 550 Obč. zákonníka platí, že "ručiteľ, ktorý dlh splnil, je oprávnený požadovať od dlžníka náhradu za plnenie poskytnuté veriteľovi."

Ak dlžník dlžnú sumu neuhradí, budete sa musieť obrátiť na súd  s návrhom na vydanie platobného rozkazu. 

V prípade, že by ste sa obrátili na advokáta, po splnení zákonných náležitostí platobný rozkaz bude vydaný do 10 pracovných dní.

 

 


 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ručiteľ na úvere a exekúcia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.