Máte
otázku?

Ručiteľ úveru, ktorý dlžník neplati


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Žilina

Otázka: Ručiteľ úveru, ktorý dlžník neplati

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu v danej situácii, ak je to možné. Vo februári 2014 som išla ručiť bratovi na úver. V marci 2015 som začala riešiť, že úver nie je platený. Začali chodiť exekúcie aj od Sociálnej poisťovne, nezaplatená PZP na vozidlo, zdravotná poisťovňa a všetko s tým súvisiace. Keďže brat nechce úver platiť a nedá sa prepišať len na jeho meno, rada by som sa opýtala, či sa dá v tomto prípade postupovať v môj prospech. Či by som úver mohla vyplatiť a danú sumu od neho súdnou cestou vymáhať. Už neviem, s kým sa mám poradiť, tak skúšam tuto cestu. Ďakujem pekne za pomoc a príjemný zvyšok dňa prajem.

Odpoveď: Ručiteľ úveru, ktorý dlžník neplati

Dobrý deň, v zmysle Občianskeho zákonníka ručiteľ, ktorý splní dlh za dlžníka je oprávnený požadovať náhradu za plnenie poskytnuté veriteľovi (tzn. že vstupujete na miesto veriteľa - banky). To, čo uhradíte za dlžníka ako ručiteľ môžete následne od dlžníka požadovať ako náhradu. V tomto smere je však potrebné vziať do úvahy i reálnu vymožiteľnosť Vašej náhrady. Vo Vašej otázke uvádzate, že Váš brat má hneď niekoľko exekúcií od rôznych veriteľov. Úspech v exekučnom konaní záleží práve na tom, či povinný má i ďalšie exekúcie a či vlastní hnuteľný alebo nehnuteľný majetok, ktorý nie je vylúčený z exekúcie.

Trápi vás "Ručiteľ úveru, ktorý dlžník neplati" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ručiteľ úveru, ktorý dlžník neplati (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, môj priateľ je ručiteľom úveru, ktorý dlžník (jeho príbuzný) neplatí. Pri podpise zmluvy, v ktorej sa zaviazal ručiť, bol uvádzaný do omylu ohľadom výšky sumy úveru. Skutočnú výšku dlhu sa dozvedel až keď banka začala vymáhať dlh od neho a tá je mnohonásobne vyššia. Samozrejme, je to jeho chyba, že si zmluvu poriadne neprečítal a uveril tejto osobe. Tá však odmieta dlh splácať. Má môj priateľ nejakú šancu uspieť, keby súdne napadol takúto zmluvu? Aký postup by ste odporúčali? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ručiteľ úveru, ktorý dlžník neplati

(odpoveď odoslaná: 10.12.2020)

Dobrý deň,
ako uvádzate sama v otázke, najväčšiu chybu spravil, že si zmluvu riadne neprečítal. V súčasnosti je už viazaný svojím prejavom vôle v ručiteľskom vyhlásení. Omyl by sa mu zrejme nepodarilo preukázať.

Ako ručiteľ, ktorý splatí časť dlhu namiesto dlžníka, vstupuje zo zákona do postavenia veriteľa a môže následne tieto peniaze od dlžníka vymáhať sám. Ďalšou možnosťou je, ale s tým musí aj banka súhlasiť, že by sa jeho ručiteľské vyhlásenie nahradilo iným zabezpečovacím inštitútom (napríklad záložnou zmluvou alebo iným ručiteľom).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ručiteľ úveru, ktorý dlžník neplati (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý večer, mám otázku týkajúcu sa mojej finančnej situácie. Som v stave, keď už nie som schopná splácať svoje úvery. Preto som podala na bankrot. Jedna zo súčasných pôžičiek má ručiteľa. Dnes mi volala priateľka, ktorá je práve tým ručiteľom. Povedala mi, že dostala požiadavku na zaplatenie pohľadávky. Chcem sa spýtať, či môžu veritelia naozaj v takomto prípade žiadať peniaze od ručiteľa? Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Ručiteľ úveru, ktorý dlžník neplati

(odpoveď odoslaná: 23.07.2019)

Dobrý deň prajem,

ručenie je zabezpečovací inštitút, teda prostriedok, cez ktorý veriteľ chráni svoju pohľadávku, resp. si zabezpečuje to, že bude vymožená. Ručiteľ je povinný plniť namiesto dlžníka, ak dlh nesplní dlžník, hoci ho na to veriteľ písomne vyzval. Ak vyhlásite osobný bankrot, pohľadávka ako taká nezaniká, a preto môžu dlh žiadať od ručiteľa aj teraz aj potom, čo vyhlásite osobný bankrot. Ručiteľ si to, čo uhradí namiesto Vás môže od Vás žiadať späť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ručiteľ úveru, ktorý dlžník neplati" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.