Máte
otázku?

Rozvod manželov - nemca žijúceho s manželkou - Slovenkou v Nemecku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Žilina

Otázka: Rozvod manželov - nemca žijúceho s manželkou - Slovenkou v Nemecku

Dobrý deň, je možné, aby som ako Slovenka s trvalým pobytom na Slovensku, momentálne však pracujúca a žijúca v Nemecku, podala návrh na rozvod na Slovensku? Môj manžel je Nemec a svadba sa konala v Nemecku. Vždy sme žili oddelene, aj po svadbe - nemali sme spoločnú domácnosť ani spoločný účet, deti nemáme, ani spoločný majetok či dlhy. Manželstvo trvá ešte len 5 mesiacov. Návrh chcem podať ja, manžel nechce podať žiadne ponuku, aby nemusel platiť súdne poplatky. Od čoho závisia poplatky, ktoré za rozvod budem v tomto prípade musieť platiť ja? Vopred Vám ďakujem za radu.

Odpoveď: Rozvod manželov - nemca žijúceho s manželkou - Slovenkou v Nemecku

Dobrý deň,

v prípade manželstiev s cudzím prvkom upravuje právomoc súdu na konanie o rozvode manželstva (teda to, súd ktorého štátu môže a musí konať o rozvode manželstva) únijný právny predpis - nariadenie Rady č. 2201/2003, skrátene označované ako Nariadenie Brusel  IIa.

Podľa čl. 3. tohto nariadenia vo veciach rozvodu majú právomoc súdy členského štátu, na ktorého území majú manželia obvyklý pobyt. 

Vzhľadom na to, že z Vašej otázky vyplýva, že žijete spolu s Vaším manželom v rovnakom členskom štáte, teda máte v ňom obvyklý pobyt (pojem obyklý pobyt má faktický charakter, na tento účel je úplne irrelevantné, či máte trvalý alebo prechodný pobyt stále na území Slovenskej republiky), majú súdy tohto členského štátu právomoc konať o rozvode.

Slovenský súd by mal podľa uvedeného právneho predpisu právomoc konať o Vašom rozvode napr. v prípade, ak by ste sa presťahovali na Slovensko a žili ste tu minimálne 6 mesiacov.

K otázke týkajúcej sa trov konania o rozvod manželstva v Nemecku je potrebné vyhľadať právnu pomoc nemeckých advokátov.

Trápi vás "Rozvod manželov - nemca žijúceho s manželkou - Slovenkou v Nemecku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod manželov - nemca žijúceho s manželkou - Slovenkou v Nemecku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.