Máte
otázku?

Priestupok a register trestov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Priestupok a register trestov

Môjho syna prichytili pri krádeži veci v hodnote 50 eur. Tento čin bol klasifikovaný ako priestupok. Chcem sa opýtať, či je tento priestupok zaznamenaný vo výpise z registra trestov, ktorý je potrebný pre zamestnávateľa. Ďakujem.

Odpoveď: Priestupok a register trestov

Dobrý deň, v registri trestov (či už vo výpise alebo v odpise) sa evidujú právoplatné odsúdenia súdov Slovenskej republiky, iných štátov EÚ alebo iných tretích štátov uznaných na Slovensku. Ak bol Váš syn prejednaný iba v rámci priestupkového konania, tento priestupok nie je evidovaný v registri trestov. Rovnako považujem za potrebné uviesť, že aj keby mu bol tento trest uložený súdom, tak sa peňažný trest zahladzuje jeho vykonaním (zaplatením), a preto by vo výpise z registra trestov nemal mať záznam (ak nevyvstala chyba v komunikácii súdu so správou registra).

Trápi vás "Priestupok a register trestov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Priestupok a register trestov (Trestné právo)

Dobrý deň, mal som dohodnutý predaj určitých topánok s jedným mladíkom z Čiech. On mi poslal peniaze na účet a ja som mu poslal topánky. Kvôli časovej tiesni som ich však nemohol poslať ako doporučené. Zdá sa, že pošta musela balík nejako stratit, keďže balík k nemu nedorazil. Neprišlo mi, že by mi klamal, pretože by mohol pretvárať, že balík prišiel. Po určitom čase mi napísal, že mu nikdy nič neprišlo a požaduje vrátenie peňazí. Povedal som mu, že neplánujem peňažnú sumu vrátiť, keďže sa balík stratil nie mojou vinou. Teraz sa chce dotyčný obrátiť na políciu. Existuje riziko prípadných dôsledkov a aké by to mohlo byť pre mňa? Za každú odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Priestupok a register trestov

(odpoveď odoslaná: 12.06.2019)

Dobrý deň, sme názoru, že v tomto prípade ťaháte za kratší koniec, nakoľko zrejme nemáte ani doklad o zaslaní zásielky doporučene /skontrolujte na stránke Slov. pošty /https://tandt.posta.sk// či adresát zásielku prevzal.

Pokiaľ ste zásielku nepoistili a nemáte doklad o zaslaní, budete musieť peniaz vrátiť.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Priestupok a register trestov (Trestné právo)

Rád by som sa opýtal, či je možné napadnúť blokovú pokutu, ktorá bola uložená v priestupkovom konaní na mieste. Je možné podať odvolanie alebo opravný prostriedok?

Odpoveď: Priestupok a register trestov

(odpoveď odoslaná: 26.02.2019)

 

Podľa ust. § 84 ods.3 zákona o priestupkoch : Proti blokovému konaniu sa nemožno odvolať, nemožno ho obnoviť ani preskúmať mimo odvolacieho konania.


Podotázka: Priestupok a register trestov (Trestné právo)

Dobrý deň! V obchode s odevami sa mi stala z môjho hľadiska neúmyselná krádež veci v hodnote 3,90 eur. Jednalo sa o malú látkovú čelenku do vlasov, ktorú som chytila do ruky a pokračovala som v prezeraní tovaru. Následne mi zavolala dcéra s urgentným zdravotným problémom. V tom momente som chcela odísť. Keď som skončila hovor, mobil som si vložila do vrecka bundy a obe ruky do vreciek nohavíc s úmyslom napraviť si vrecká, vôbec som netušila, že stále držím čelenku v ruke. Nato za mnou pristúpila bezpečnostná pracovníčka, ktorá vyžadovala, aby som ukázala, čo mám vo vreckách. Bola som prekvapená. Našli tam tu čelenku za 3,90 eur, hneď som sa ospravedlňovala a ponúkla sa, že to zaplatím, keďže o krádež nešlo. Niečo také mi nikdy predtým nehrozilo. Miesto odpovedi zavolala políciu, ktorá ma odviedla a spísala zápisnicu. Do mesiaca bude na obvodnom úrade konanie o priestupku. Som slušný človek a práve preto je to pre mňa veľmi ťažká situácia, ktorá mi navyše pridáva k mojim depresiám. Zaujíma ma, čo môžem očakávať z budúceho konania a či by som mala zabezpečiť právneho zástupcu. Prosím, môžete mi poradiť, ako toto celé zvládnuť? Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Priestupok a register trestov

(odpoveď odoslaná: 10.05.2014)

Dobrý deň,

v tomto prípade prebehne priestupkové konanie. Na potvrdenie Vašich vyjadrení by bolo vhodné nechať predvolať svedkov, ktorí bolí prítomní pri danom skutku (ak tam nejakí boli).

V najhoršom prípade Vám hrozí obvinenie z priestupku, ktoré môže skončiť pokarhaním (napomenutím) alebo veľmi nízkou pokutou. Nemyslím si, že by to skončilo s vysokou pokutou, nakoľko ide o vec nízkej hodnoty.

Ak by sa to však opakovalo, bez ohľadu na výšku hodnoty veci, by to mohlo skončiť trestným stíhaním. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Priestupok a register trestov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.