POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Premlčanie pôžičky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Premlčanie pôžičky

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Dňa 19.8.2005 som si vzala úver zo Slovenskej sporiteľne vo výške 300 000 tisíc korún. Zaplatila som z neho približne 250 000 tisíc, no kvôli nepriaznivým finančným problémom som prestala úver splácať 8.4.2013. Mala som schválený súdny zmier, v rámci ktorého som sa zaviazala splácať mesačne 100 eur. Do mája 2015 som si splátky riadne platila, no od júna 2015 som opäť prestala platiť, keďže môj partner mal rakovinu a chýbali mi finančné prostriedky. Po smrti partnera som sa starala o matku v terminálnom štádiu onkologickej choroby, a preto som bola nezamestnaná a evidovaná na úrade práce. Matka zomrela 4.8.2015 a dňa 15.6.2015 bol podaný návrh na vykonanie exekúcie a domáhania sa zostatku pohľadávky. Splatnosť úveru bola 5 rokov, momentálne exekútor žiada odo mňa konečnú sumu a nezaplatené úroky, ročné úroky a súdne náklady vo výške 15 273 eur. Chcem sa opýtať, či je možné s tým niečo robiť, prípadne podať námietku premlčania, keďže tento dlh momentálne nie som schopná splatiť. Súčasne som na pracovnej neschopnosti, mám vyživovaciu povinnosť na jedno dieťa a žijem sama so synom, ktorý nastupuje na SOŠ. Exekúciu mám na plat, aj na dôchodok, ktorý poberám vo výške 170 eur. Momentálne nič neplatím, lebo som na pracovnej neschopnosti. Som v zúfalej situácii, prosím Vás o pomoc a radu. Srdečná vďaka, S.

Odpoveď: Premlčanie pôžičky

Dobry den, pozicka nebude premlcana, pretoze ste mali sudne konanie a po sudnom rozhodnuti bola podana exekucia. Obavam sa, ze kedze uz prebehlo sudne konanie, nebude sa s tym dat robit nic.

Trápi vás "Premlčanie pôžičky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Premlčanie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, v roku 2013 som prestal splácať úver od banky z finančných dôvodov. Úver som pôvodne splácal asi tri roky. Počas tej doby som ho dvakrát refinancoval v inej banke, aby som dosiahol nižšie splátky. Medzičasom posledná banka, kde som mal úver refinancovaný, skrachovala. Túto banku odkúpila iná finančná inštitúcia v októbri 2021. Počas celého tohto obdobia som bol iba raz kontaktovaný zástupcom z prvej banky, ktorý chcel vyjednávať možnú dohodu. Domnievam sa, že to bolo už po trojročnej lehote od poslednej splátky. V rovnakom čase sa zástupca dostavil aj na adresu môjho bývalého trvalého pobytu, kde žijú moji rodičia. Avšak v tom čase som už mal zrušený trvalý pobyt, preto odišiel bez kontaktovania ma. Chcel by som zdôrazniť, že to nebol exekútor. Odvtedy som nebol kontaktovaný ani iným spôsobom. Chcel by som sa opýtať: Je možné, že exekúcia neprebehla, keď na túto adresu neprišla žiadna obálka? A je možné, že pohľadávka je už premlčaná, aj keď agenda úveru bola odkúpená inou bankou a nie sú to ešte tri roky? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Premlčanie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 07.03.2024)

Dobrý deň, vo vami uvedenej veci uvádzame, že aj keď úver bol refinancovaný a pohľadávku voči vám prevzala iná banka, premlčacia doba plynue od splatnosti dlhu, ku ktorému došlo neuhradením niektrej splátky v lehote splatnosti, kedy zrejme podľa podmienomk uvedneých v zmluve s bankou došlo k splatnosti celého dlhu naraz v celosti. Banka mohla podať žalobu na súd o vymáhanie dlžnej sumy. Všeobecná premčacia doba je tri roky a plynie odo dňa ked sa právo mohlo vykonať po prvý raz, čo vyplýva z ust. § 101 Občianskeho zákonníka. Zmena v osobe veriteľa nemá vplyv na plynutie premlčacej doby čo vyplýva z ust. § 111 Občianskeho zákonníka :

"Zmena v osobe veriteľa alebo dlžníka nemá vplyv na plynutie premlčacej doby."

Uvádzate, že ste sa presťahovali resp. trvalý pobyt máte na inej adrese ako tej, ktorá je uvedená v zmluve s bankou, banka však o tejto zmene nevie.

Záver pre vás je taký, že ak banka nepodala návrh na súd o vymáhanie dlžnej sumy v premlčacej dobe 3 roky, následne preto nemohlo dôjsť ani k exekučnému konaniu, lebo neexistuje exekučný titul, ktorým je súdne rozhodnutie /platobný rozkaz alebo rozsudok/, ktorým by ste boli zaviazaný k úhrade dlžnej sumy.  Z dôvodu vašej právnej istoty odporúčam vám kontaktovať príslušný okresný súd podľa miesta pôvodného, ako aj nového trvalého pobytu a zistiť, či je voči vám vedené nejaké súdne konanie. Adresy súdov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

Ak by vás kontaktovali z banky písomne, potom radšej odporúčam s dokladmi kontaktovať adovkáta. Nepodpisujte žiadne uznanie dlhu alebo splátkový kalendár, lebo by ste mohli uznať premlčaný dlh, kde následne platí 10 ročná premlčacia doba.

V prípade potreby kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Premlčanie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať: Mám úver v banke z roku 2008, v roku 2015 som mal súd, kde som bol odsúdený na jeho splatenie. Neplatil som, keďže som bol mimo Slovenska a z mojich príjmov mi nič nestiahli. Chcel by som sa informovať, kedy uplynie premlčacia lehota a ako mám následne postupovať. Ďakujem pekne za odpoveď. Úver mám už v súčasnosti u spoločnosti EOS vymahačská.

Odpoveď: Premlčanie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 08.09.2023)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že máte súdne rozhodnutie z roku 2015 - rozsudok alebo platobný rozkaz, na základe ktorého ste boli zaviazaný k úhrade dlžnej sumy v prospech banky. Ak ej to tak, uvádzame, že v zmysle ust. § 110 Obč. zákonníka je premlčacia doba 10 rokov  /citujeme/ :

"Ak bolo právo priznané právoplatným rozhodnutím súdu alebo iného orgánu,  premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď sa malo podľa rozhodnutia plniť. Ak právo dlžník písomne uznal čo do dôvodu i výšky, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď k uznaniu došlo; ak bola však v uznaní uvedená lehota na plnenie, plynie premlčacia doba od uplynutia tejto lehoty."

Z uvedeného zák.ustanovenia vyplýva, že premlčacia doba 10 rokov a teda veriteľ môže podať návrh na vykonanie exekúcie do 10 rokov od právoplatnosti a vykonateľnosti súdneho rozhodnutia, t.j. v podstate až do nejakého dátmu v roku 2025. Ak vec prevzala vymáhačská spoločnosť, je predpoklad, že budú od vás žiadať uhradiť aj ďalšie úroky a poplatky mimo súdneho rozhodnutia. Žiadnu sumu naviac neuhradzujte. To, že ste boli v zahraničí nemá vplyv na plynutie premlčacej doby.

V prípade, že by vás kontaktovala vymáhačská spoločnosť písomne, odporúčam nepodpisovať uznanie dlhu, lebo potvrdíte, že spoločnosť môže vymáhať dlh ešte naviac ďalších 10 rokov.

V prípade problémov, resp. ak by ste komunikácii s vymáhačskou spoločnosťou nerozumeli, kontaktujte našu advokátsku kanceláriu, aby sme vám pomohli.


Podotázka: Premlčanie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcela by som vedieť, kedy sa stáva dlh premlčaným. Dlh prešiel z bankovej spoločnosti na vymáhačskú spoločnosť. Tá ma sporadicky kontaktuje prostredníctvom e-mailu. Dlh sa nespláca už od roku 2015 a ja som bola ručiteľkou tohto dlhu v roku 2012. Mám pocit, že už im ide hlavne o vymáhanie peňazí vo svoj prospech. Prosím o radu. Som dôchodkyňa a chcem vedieť, ako je to s premlčaním dlhov. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Premlčanie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 13.08.2023)

Dobrý deň, vo veci vami uvedenej problematiky uvádzame, že pokiaľ vo veci nebol vydaný platobný rozkaz alebo rozsudok, ktoré nadobudli právoplatnosť a vykonateľnosť, potom nič neuhradzujte. Platí totiž všeobecná premlčacia doba, ktorá je tri roky v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka. Ak teda v uvedenej lehote nebol podaný návrh na súd o úhradu zostatku dlžnej sumy, potom je nárok veriteľa premlčaný. To, že pohľadávku  bankovej spoločnosti /mená nezverejňujeme/ prevzala vymáhačská spoločnosť nemá vplyv na plynutie premlčacej doby a premlčacia doba plynie stále od neuhradenej splátky.

Záver :

Nič neuhradzujte a vymáhačskej spoločnosti pri telef. kontakte môžete uviesť, že ak sú právneho názoru, že ich nárok je opodstatnený, aby podali žalobu na súd. Vymáhačskej spoločnosti nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy.


Trápi vás "Premlčanie pôžičky" a chcete pomôcť?

Podotázka: Premlčanie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, včera som mala zaplatiť istú sumu. Skontaktovala som svoju právnu zástupkyňu, ale dodnes som nedostala číslo účtu, kam mám zaslať platbu. Právna zástupkyňa tvrdí, že sa nemôže spojiť so svojim klientom. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako mám zaplatiť dlžnú sumu?

Odpoveď: Premlčanie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 19.07.2023)

Dobrý deň, možnosťou je uhradiť dlh na účet veriteľa priamo poštovou poukážkou.

V tom ale nevidíme problém, podstatný je druh sporu a to, či pohľadávka veriteľa, ktorý má právneho zástupcu, ktorý vás kontaktoval, nie je premlčaná. Podstatné je aj to, či advokátska kancelária vám predložila písomné splnomocnenie na zastupovanie veriteľa, teda osoby, ktorej ste dlžná nejakú sumu.

Ohľadom premlčania uvádzame, že platí v zmysle ust. § 101 Občianskeho zákonníka všeobecná premlčacia doba, ktorá je tri roky a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Príklad : Ak ste s požičali napr. peniaze a tieto ste nevrátili v lehote splatnosti, potom nasledujúcim dňom začne plynúť premlčacia doba 3 roky na podanie žaloby na súd. Ak by žaloba v uvedenej lehote podaná, nárok veriteľa je premlčaný a nie ste povinná nič uhradiť.

Odporúčam vo veci radšej krátku konzultáciu u advokáta na posúdenie vašich dokladov, prípadne kontaktujte Centrum právnej pomoci vo vašom okrese, aby predišli tomu, že uhradíte premlčanú pohľadávku.


Podotázka: Premlčanie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, prosím o pomoc, ako mám postupovať, keď chcem podať na súd v Bratislave žiadosť o zrušenie, prípadne o potvrdenie premlčania týkajúce sa Zmluvy o spotrebiteľskom úvere zo dňa 13. 10. 2015, ktorú som uzavrel s nebankovou spoločnosťou. Výška istiny bola 2 002,91 EUR. Úver som splatil do výšky 717,38 EUR. Neznal som praktiky nebankových subjektov. Ďakujem, L.

Odpoveď: Premlčanie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 16.06.2023)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že Vás kontaktovala vymáhačská spoločnosť prípadne nebanková spoločnosť, aby ste uhradili dlh na základe zmluvy o spotrebiteľskom úvere. Výška pôžičky na základe zmluvy o spotrebiteľskom úvere z 13.10.2015 bola cca 2000 €, uhradili ste celkom 717,38 €. V otázke neuvádzate od kedy ste v omeškaní s úhradou splatnej splátky.

K podstate veci uvádzame, že ak zo strany nebankovej spoločnosti resp. vymáhačskej spoločnosti nebol podaný návrh na súd v lehote do 3 rokov od splatnosti neuhradenej splátky a teda nebolo vydané žiadne súdne rozhodnutie /platobný rozkaz alebo rozsudok/, potom nič neuhradzujte. Uvádzame, že všeobecná premlčacia doba je v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka 3 roky a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Príklad pre Vašu potrebu : Ak ste neuhradili splatnú splátku napr. za mesiac 07/2016 a neuhradením tejto splátky sa stal splatný celý dlh naraz, premlčacia doba na uplatnenie nároku cestou súdu uplynula v 08/1019.

Vymáhačskej spoločnosti nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach z dôchodku, prípadne listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu Vám zostatok odpustia.

Z Vašej strany nie je potrebné podávať žiadnu žalobu.

Ak by Vás vymáhačská spoločnosť kontaktovala telefonicky, len im oznámte, že ak sú právneho názoru, že ich nárok je opodstatnený, nech podajú žalobu na súd.

Nič neuhradzujte.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Premlčanie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom premlčania dlhu. Dnes ma telefonicky kontaktovala polícia s nasledovnou skutočnosťou: Môj bývalý partner mal údajne vziať pôžičku z firmy, v ktorej pracoval v čase, keď sme spolu žili. Po incidente domáceho násilie, pri ktorom bol podmienkovo trestaný, opustil krajinu a od 17. júna 2009 po ňom prebieha pátranie. Odvtedy o ňom nie sú dostupné žiadne informácie. Chcem sa opýtať, či je možné, aby niekto vymáhal spomínaný dlh odo mňa ako z jeho bývalej družky, alebo od mojich detí?

Odpoveď: Premlčanie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 18.05.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že Vy ako priateľka /slovenský právny poriadok nepozná pojem druh - družka/ nie ste zodpovedná za dlhy Váš priateľa, keďže nie ste ani ručiteľom a ani spoludlžníkom.

Dovoľujeme si vysloviť pochybnosť, že by Vás oficiálne štátna  polícia telefonicky kontaktovala, aby ste pôžičky uhradili. Skôr došlo k zneužitiu Vášho tel. čísla zo strany veriteľa. Ak po Vašom priateľovi je vyhlásené pátranie od r. 2009, potom zrejme ani nebol podaný návrh na súd voči nemu ako dlžníkovi a naviac uplynula premlčacia doba, ktorá v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka je tri roky.

Odporúčam o uvedenom prípade informovať štátnu políciu napr. aj cez FB. Vy však nič neuhradzujte, lebo nie ste dlžníkom,  spoludlžníkom ani ručiteľom !


Trápi vás "Premlčanie pôžičky" a chcete pomôcť?

Podotázka: Premlčanie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem sa spýtať: Niektoré firmy vymáhajú od mňa pohľadávky, ktoré som prestal platiť v roku 2014. Oslovil som súd s otázkou, či voči mne podali žalobu, no nepodarilo sa mi to zistiť. Ak doteraz nepodali žalobu, platí tam premlčacia doba 3 roky a preto to nemôžu dať na súd. Chcem vedieť, či to môžu dať na súd aj po premlčacej dobe a ak sa na tento zákon neozvem, či to pre nich bude znamenať zelenú a môžu ma exekuovať? Ďakujem.

Odpoveď: Premlčanie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 23.03.2023)

Dobrý deň, z otázky usudzujeme, že ide o vymáhačské spoločnosti a ak pôžičky nesplácate od roku 2014, pričom veriteľ nepodal žalobu na súd v premlčacej dobe, a teda nebol vydaný platobný rozkaz alebo rozsudok, veriteľovi prípadne vymáhačskej spoločnosti nič nepodpisujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne listinu, z ktorej by vyplývalo, že ak časť dlhu uhradíte, tak Vám zostatok odpustia, nič neuhradzujte.


Platí všeobecná premlčacia doba 3 roky v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka a preto ak by veriteľ podal žalobu na súd, súd žalobu s poukázaním na ust. §  101 a ust. §  Obč. zákonníka zamietne. Veriteľ ani vymáhačská spoločnosť za tohto právneho stavu bez súd súdneho rozhodnutia nemôžu podať návrh na vykonanie exekúcie.


Podotázka: Premlčanie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, poprosím o radu, či môže byť lepšia splátka z roku 2014 premlčaná? Posledná splátka bola 25. 6. 2018, banka ju zosplatnila 20. 11. 2018 a 2. 2. 2022 podala na Okresný súd Banská Bystrica návrh na platobný rozkaz. Tento rozkaz bol vydaný 10. 2. 2022. Od ktorého dátumu sa ráta premlčanie? Dátum splátok bol vždy 25. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Zuzana

Odpoveď: Premlčanie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 19.02.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že vo veci bol vydaný platobný rozkaz a vzhľadom na obsah otázky a jednotlivé dátumy v ňom uvedené je potrebné podať odpor proti platobnému rozkazu a vzniesť námietku premlčania aj s poukázaním na ust. § 103 a ust. § 583 Obč. zákonníka.
Uvádzame, že bez ohľadu na to, či banka zosplatnila alebo nezosplatnila úver/pôžičku, čo v podstate znamená len že dlžník je povinný zaplatiť zostatok úveru/pôžičky naraz v celosti, premlčacia doba plynie od splatnosti neuhradenej splátky, teda vo Vašom prípade od premlčacia doba v zmysle ust. §103 Obč. zákonníka je tri roky a plynie odo dňa zročnosti nesplnenej splátky, teda od 26.7.2018. Uvádzame, že aj keby sa premlčacia doba rátala od zosplatnenia úveru/pôžičky, nárok uplatnil veriteľ po uplynutí premlčacej doby 3 rokov - až dňa 2.2.2022

Na Vašu podporu vo veci citujeme  z rozsudku Krajského súdu v Trnave sp.zn. 23Co/35/2015 zo dňa 25.1.2016, ktorý v odpore môžete citovať :

"Ak potom začiatok plynutia premlčacej doby pri plnení dohodnutom v splátkach, ako aj v prípade, ak sa pre nesplnenie splátok stane zročným celý dlh podľa § 565 OZ, upravuje osobitne § 103 OZ tak, že premlčacia doba začne plynúť odo dňa zročnosti nesplnenej splátky, nemožno použiť všeobecnú právnu úpravu začiatku plynutia premlčacej doby podľa § 101 OZ, v premlčacia doba je trojročná a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Ustanovenie § 103 OZ neobsahuje výnimku, podľa ktorej by v prípade spotrebiteľských zmlúv veriteľ uplatňujúci si svoje právo podľa § 565 OZ mohol tak urobiť najskôr po uplynutí troch mesiacov od omeškania so zaplatením splátky (a v súvislosti s uvedeným by začala aj premlčacia doba plynúť až tri mesiace od omeškania so zaplatením splátky). Naopak, § 103 OZ stanovuje, že ak sa pre nesplnenie niektorej zo splátok stane zročným celý dlh, začne ; plynúť premlčacia doba odo dňa zročnosti nesplnenej splátky (teda nie od splatnosti celého dlhu). Odvolací súd len dodáva, že opačný výklad (prezentovaný žalobkyňou), by okrem toho, že nemá oporu v texte príslušných zákonných ustanovení, bol v rozpore s princípom ochrany spotrebiteľa, pretože by dodávateľovi poskytoval dlhšiu ako 3 ročnú premlčaciu dobu na uplatnenie práv zo spotrebiteľskej zmluvy (ak bolo plnenie dohodnuté v splátkach pod stratou ich výhody."

Vo veci Vám môžeme pomôcť s napísaním odporu.


Podotázka: Premlčanie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Dňa 14. Decembra 2015 som, okrem iného, zdedil aj zostatok pôžičky. V ten istý deň som odniesol právoplatné osvedčenie o dedičstve do banky, kde pracovníčka urobila kópiu. Spoločne sme zrušili bežný účet a povedala mi, že tieto informácie pošle na príslušné miesto, odkiaľ ma budú kontaktovať, aby sme sa dohodli na riešení záväzku. Dnes je 17. januára 2023 a stále sa mi nikto neozval. Je možné, že tento záväzok už je premlčaný? Ďakujem.

Odpoveď: Premlčanie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 17.01.2023)

Dobrý deň,
v takomto prípade by dlh mal byť už premlčaný. V zmysle ust. § 101 Občianskeho zákonníka:

Pokiaľ nie je v ďalších ustanoveniach uvedené inak, premlčacia doba je trojročná a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz.

 


Trápi vás "Premlčanie pôžičky" a chcete pomôcť?

Podotázka: Premlčanie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Dňa 23.8.2018 mi bola doručená informácia o okamžitej splatnosti úveru z dôvodu neplatenia určená na dátum 3.9.2018. Ide o úžernícku spoločnosť Profi Credit. Požičaná suma bola 1000 Eur, splatených bolo 12 zo 24 splátok, čo vo výsledku predstavuje sumu 943,44 Eur. Dňa 24.1.2022 bol na súde podaný návrh na vydanie platobného rozkazu, ktorý obsahuje zvýšenú sumu 943,44 Eur plus úrok 0,1% za každý deň oneskorenia. Je tento nárok premlčaný podľa uvedených dátumov? A ak nie, je takýto úrok primeraný? Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Premlčanie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 02.12.2022)

Dobrý deň, ak bol úver zosplatnený k 03.09.2018, najskôr od tohto momentu musela začať plynúť premlčacia doba na uplatnenie tohto nároku na súde, ak nie aj skôr. Z tohto dôvodu, nakoľko žaloba bola podaná podľa vami uvedených informácií až 24.01.2022, nárok žalobcu je s najväčšou pravdepodobnosťou premlčaný. Premlčacia doba je totiž trojročná a plynie od splatnosti pohľadávky. Z tohto dôvodu určite v konaní vzneste námietku premlčania voči celému žalovanému nároku. 

Pokiaľ ide o úrok z omeškania, tento bol podľa zákona v čase vzniku omeškania 5 % ročne odo dňa nasledujúceho po splatnosti celého dlhu. Vzhľadom na to súd by mohol, ak by pohľadávka nebola premlčaná, priznať žalobcovi len 0,1 % ročne zo žalovanej sumy ako úrok z omeškania, nakoľko na denný úrok z omeškania nemá tento nárok a súčasne by mu nemohol priznať úrok vo vyššej sadzbe než si žalobou uplatnil. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Premlčanie pôžičky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.