Máte
otázku?

Predsedom bytového domu môže byť len vlastník


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Predsedom bytového domu môže byť len vlastník

Dobrý večer, mám záujem robiť predsedom bytového domu, v ktorom nie som vlastníkom. Mám tam trvalý pobyt a tiež tam bývam. Byt patrí svokrovcov. Môže byť svokor zapísaný v registri a mne udeliť všeobecnú plnú moc na výkon tejto funkcie? Nehodlám sa odsťahovať. Ďakujem. Podľa zákona od januára tohto roku môže byť predsedom len vlastník – dá sa tento zákon obísť?

Odpoveď: Predsedom bytového domu môže byť len vlastník

Dobrý deň, konanie právnických osôb, ktorým je aj spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov, je upravené v § 20 Občianskeho zákonníka. Podľa uvedeného ustanovenia právne úkony právnickej osoby vo všetkých veciach robia tí, ktorí sú na to oprávnení zmluvou o zriadení právnickej osoby, zakladacou listinou alebo zákonom (štatutárne orgány). V prípade spoločenstva vlastníkov bytov je podľa § 7c ods. 2 zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v aktuálnom znení štatutárnym orgánom, ktorý je oprávnený robiť právne úkony predseda spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

Z rozhodovacej činnosti súdov taktiež vyplýva, že konanie štatutárneho orgánu, ktorým fyzická osoba ako štatutár udelila generálnu plnú moc tretej osobe bolo považované za absolútne neplatný právny úkon pre obchádzanie zákona (analogicky napr. rozhodnutie NS ČR sp. zn. 32Cdo 4133/2009, 29Cdo 1227/2007).

Okrem toho, Ústavný súd Slovenskej republiky rovnaký právny záver konštatoval aj v prípade, ak by takéto generálne plnomocenstvo tretej osobe bolo udelené samotnou právnickou osobou - spoločenstvom vlastníkom (a nie štatutárom ako fyzickou osobou). Uvedený právny záver vychádza z rozhodnutia ÚS SR, sp. zn. III. ÚS 353/2012-17 zo dňa 01.08.2012, v ktorom súd konštatoval, že: "...ak by sa predmetné splnomocnenie malo interpretovať tak, že je udelené spoločnosťou a v rozsahu oprávnenia robiť právne úkony spoločnosti vo všetkých veciach, ústavný súd považuje za potrebné ako obiter dictum vysloviť názor, že by šlo o právny úkon absolútne neplatný podľa (§ 39 Občianskeho zákonníka), pretože zo zákona (§ 20 ods. 1 Občianskeho zákonníka) patrí tento rozsah právomoci výlučne iba konateľom" (pozn. štatutárom).

So zreteľom na vyššie uvedené zákonné ustanovenia ako aj rozhodovaciu činnosť súdov je preto nutné konštatovať, že udelenie generálneho plnomocenstva (či právnickou osobou alebo štatutárom ako fyzickou osobou) na výkon funkcie štatutára - predsedu spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov by bolo považované za absolútne neplatný právny úkon.

Trápi vás "Predsedom bytového domu môže byť len vlastník" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predsedom bytového domu môže byť len vlastník (Občianske právo)

Dobrý deň, môže byť človek, ktorý býva v byte, ktorý nevlastní ani byt, ani žiaden nebytový priestor a nemá trvalý ani prechodný pobyt, predsedom SVB? Potom, ak ho na uvedené splnomocnil vlastník bytu a z siedmich vlastníkov s týmto päť súhlasilo a dvaja nesúhlasili?

Odpoveď: Predsedom bytového domu môže byť len vlastník

(odpoveď odoslaná: 16.03.2023)

Dobrý deň, zákon o vlastníctve bytov má v tomto smere jasné ustanovenie § 7c/ ods. 2 :"Predseda je štatutárny orgán, ktorý riadi činnosť spoločenstva a koná v jeho mene. Predsedu volí zhromaždenie na tri roky. Za predsedu môže byť zvolená len fyzická osoba, ktorá je spôsobilá na právne úkony, je vlastníkom alebo spoluvlastníkom bytu alebo nebytového priestoru v dome a je bezúhonná. Predseda rozhoduje o všetkých záležitostiach spoločenstva, ak nie sú týmto zákonom, zmluvou o spoločenstve alebo stanovami zverené inému orgánu spoločenstva. "

Z uvedeného zákonného ustanovenia jasne vyplýva, že predseda spoločenstva musí byť vlastníkom alebo spoluvlastníkom bytu alebo nebytového priestoru a nepostačuje žiadne splnomocnenie vlastníkov bytov pre osobu, ktorá vlastníkom alebo spoluvlastníkom bytu prípadne nebytového priestoru nie je.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Predsedom bytového domu môže byť len vlastník (Občianske právo)

Dobrý deň. Moja otázka znie nasledovne: Môže byť predsedom Spoločenstva vlastníkov bytov (SVB) konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným (s.r.o.), ktorá je vlastníkom bytu v dome? Zákon totiž hovorí len o vlastníkovi, ale nešpecifikuje, či ide o fyzickú alebo právnickú osobu. Ďakujem.

Odpoveď: Predsedom bytového domu môže byť len vlastník

(odpoveď odoslaná: 03.11.2020)

Dobrý deň,

podľa § 7c zákona č. 182/1993 o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, môže byť za predsedu spoločenstva zvolená len fyzická osoba, ktorá je spôsobilá na právne úkony, je vlastníkom alebo spoluvlastníkom bytu alebo nebytového priestoru v dome a je bezúhonná. 

V zmysle vyššie uvedeného nemôže byť teda predsedom SVB konateľ s.r.o..

Aj keď si myslím, že je to skôr nedôslednosť zákonodarcu ako úmysel vylúčiť štatutárnych zástupcov z tejto pozície. 


Podotázka: Predsedom bytového domu môže byť len vlastník (Občianske právo)

Dobrý deň, predseda nášho Spoločenstva vlastníkov bytov je od 27. 12. 2019 hospitalizovaný s vážnou diagnózou. Lekári vyslovili predpoklad, že doba liečenia presiahne obdobie troch nasledujúcich mesiacov. Rada v bytovom dome si zvolila zástupcu, avšak písomné splnomocnenie na zastupovanie predsedu Spoločenstva vlastníkov bytov nemá v písomnej forme podpísané ani jeden člen rady. Ústne sme sa dohodli na zastupovaní počas troch mesiacov. Po uplynutí tejto doby sa zvažuje možnosť zvolania zhromaždenia a zvolenia nového predsedu Spoločenstva vlastníkov bytov s odôvodnením, že súčasný predseda nie je schopný kvôli zdravotným dôvodom vykonávať svoju funkciu. Chceme objasniť, či v takomto prípade musí byť najskôr hlasované o jeho odvolaní a až potom vyhlásené hlasovanie o voľbe nového predsedu? Ďakujem.

Odpoveď: Predsedom bytového domu môže byť len vlastník

(odpoveď odoslaná: 17.01.2020)

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku sa nachádza v ustanovení § 7c ods. 3 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov:

Predsedu odvoláva zhromaždenie. Funkčné obdobie predsedu sa skončí dňom, keď zanikne vlastnícke právo predsedu k bytu alebo k nebytovému priestoru v dome. Ak je predseda odvolaný alebo sa skončilo funkčné obdobie predsedu z dôvodu zániku jeho vlastníckeho práva k bytu alebo k nebytovému priestoru v dome a nie je súčasne zvolený nový predseda, ak sa predseda vzdá funkcie alebo ju nie je schopný vykonávať z iných dôvodov najmenej po dobu troch po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov, do zvolenia nového predsedu vykonáva funkciu predsedu člen rady určený radou.

Z tohto ustanovenia je zrejmé, že samotný zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov predvída, že ak je predseda spoločenstva odvolaný, súčasne sa volí nový. Zákon počíta aj s možnosťou, že žiadneho sa, súčasne s odvolaním pôvodného predsedu, nepodarí zvoliť. Tzn. že je možné zároveň pôvodného predsedu odvolať a nového zvoliť. Zákon pritom neupravuje dôvody, pre ktoré je možné predsedu odvolať.

Nad rámec Vašej otázky si dovoľujem upozorniť na zastupovanie súčasného predsedu bez písomného poverenia. Ak by totiž takýto zástupca podpisoval právne úkony v mene spoločenstva, bez potrebného oprávnenia, môže ísť o neplatný právny úkon.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predsedom bytového domu môže byť len vlastník" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.