Máte
otázku?

Ohováranie ako trestný čin?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Ohováranie ako trestný čin?

Dobrý deň, sme účastníkmi kolaudačného konania, o ktoré požiadala suseda, ktorá žiada o povolenie zmeny v užívaní stavby rodinného domu na nový účel a to súkromná materská škola. Obecný úrad stanovil termín konania, na ktorom sa zúčastnili nie len priamo susediaci obyvatelia ale aj všetci obyvatelia dotknutej zóny. Celé konanie prebiehalo veľmi zmätočne a zavádzajúco, načo sme všetci prítomní reagovali podaním sťažnosti na príslušný úrad voči takémuto konaniu. V zápätí na druhý deň pani suseda tj majiteľka nehnuteľnosti a žiadateľka o danú zmenu užívania nehnuteľnosti napísala ako reakciu na našu sťažnosť na daný úrad list, v ktorom uvádza, že pani, ktorá z úradu vykonávala svoju prácu pri prehliadke domu musela zažívať agresívne útoky a vyhrážky nás ako nespokojných susedov, že to bol pre danú pracovníčku traumatizujúci zážitok, že ju pre jej bezpečnosť musela vyviezť autom z daného miesta a zároveň, že ona sama bola vystavená útoku a keďže je tehotná skončila v lekárskej opatere. Musím podotknúť, že dotyčnú pani z úradu sme my susedia nevideli, neprišli s ňou do kontatku, nakoľko bola jej návšteva v danej nehnuteľnosti po celý čas stretnutia zatajovaná majiteľkou nehnuteľnosti a podľa jej tvrdenia dotyčná úradníčka sa na danom mieste nenachádzala. Dotyčná suseda tj majiteľka nehnuteľnosti po skončení stretnutia počas, ktorého sa celý čas zdržiavala len vo svojej nehnuteľnosti a my dotknutí susedia sme čakali celý čas pred nehnuteľnosťou odišla svojim autom preč bez toho, aby došlo k akémukoľvek kontaktu s nami. Vzhľadom k týmto udalostiam máme za to, že došlo k poškodeniu nášho mena a to oznámením nepravdivých informácií na príslušný úrad, čo môže ohroziť naše meno medzi spoluobčanmi a poškodiť nás v našich zamestnanich, nakoľko sme boli označení ako agresori a útočníci. Aké máme možnosti sa brániť a obhájiť si svoje práva? Môžeme postupovať podľa § 373 Trestného zákona ods. 1 TZ? Aký postup by sme mali zvoliť?

Odpoveď: Ohováranie ako trestný čin?

Dobrý deň, máte právo kedykoľvek podať trestne oznámenie, pokiaľ sa domnievate, že ide o trestný čin.

V tomto Vašom prípade však nevidím trestnosť konania uvedenej osoby, a preto si myslím, že Vaše trestné oznámenie bude odmietnuté.

Ako sa však uviedol vyššie, máte právo podať trestné oznámenie, len si dajte pozor, aby ste trestné oznámenie neformulovali tak, že táto osoba sa dopustila trestného činu ohovárania, pretože, ak by sa to nepreukázalo mohli by ste byť stíhaní pre trestný čin krivého obvinenia.

 

Trápi vás "Ohováranie ako trestný čin?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ohováranie ako trestný čin?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.