Máte
otázku?

Mám povinnosť oznámiť pracovný úraz?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Mám povinnosť oznámiť pracovný úraz?

Moja mama utrpela pracovný úraz, o ktorom zamestnávateľ bol informovaný. Napriek tomu ju presvedčil, aby nevyzradila pravdu. Teraz je mama v nemocnici s vážnymi zraneniami a nechce o tejto záležitosti hovoriť. Jej zamestnávateľ tvrdí, že to nebola jeho chyba, ale chyba vodiča - avia sa totiž zhodou okolností pohla z kopca s robotníkmi. Neviem, ako by som mal túto situáciu riešiť.

Odpoveď: Mám povinnosť oznámiť pracovný úraz?

Dobrý deň, podľa § 195 ods. 2 Zákonníka práce, pracovný úraz je poškodenie zdravia, ktoré bolo zamestnancovi spôsobené pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním nezávisle od jeho vôle krátkodobým, náhlym a násilným pôsobením vonkajších vplyvov. Podľa predchádzajúceho odseku platí, že ak u zamestnanca došlo pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním k poškodeniu zdravia alebo k jeho smrti úrazom, zodpovedá za škodu tým vzniknutú zamestnávateľ, u ktorého bol zamestnanec v čase pracovného úrazu v pracovnom pomere. V zmysle § 17 zákona č. 124/2006 Z.z., zamestnanec je povinný bezodkladne oznámiť zamestnávateľovi vznik pracovného úrazu, ktorý utrpel, ak mu to dovoľuje jeho zdravotný stav. Rovnakú povinnosť má aj zamestnanec alebo fyzická osoba, ktorá bola svedkom vzniku uvedenej udalosti. Zamestnávateľ je povinný registrovať pracovný úraz, ktorým bola spôsobená pracovná neschopnosť zamestnanca trvajúca viac ako tri dni. Zamestnávateľ je taktiež povinný po prijatí oznámenia bezodkladne oznámiť vznik registrovaného pracovného úrazu 1.) zástupcom zamestnancov vrátane príslušného zástupcu zamestnancov pre bezpečnosť, 2.) príslušnému útvaru Policajného zboru, ak zistené skutočnosti nasvedčujú, že v súvislosti s pracovným úrazom bol spáchaný trestný čin, 3.) príslušnému inšpektorátu práce alebo príslušnému orgánu dozoru, ak ide o závažný pracovný úraz. Na základe uvedeného, je zákonnou povinnosťou Vašej matky oznámiť vznik pracovného úrazu, rovnako tak aj každého svedka. Je zrejmé, že zamestnávateľ Vašej matky sa snaží predmetnú udalosť utajiť, aby sa zbavil zodpovednosti, ako aj možných postihov, ktoré mu hrozia za nedodržanie ustanovení o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci.

Trápi vás "Mám povinnosť oznámiť pracovný úraz?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Mám povinnosť oznámiť pracovný úraz? (Pracovné právo)

Dobrý deň, prosím Vás o radu ohľadom mojej situácie, za ktorú Vám vopred veľmi pekne ďakujem. Približne hodinu pred koncom pracovnej doby som si vyvrtla členok (som učiteľka na strednej škole a mala som obuté topánky na vysokom podpätku), čo videl aj môj zamestnávateľ. Noha bolela, no bolesť postupne ustupovala, takže som to nejako neriešila. Po príchode domov však noha opuchla, a tak som navštívila pohotovosť, kde mi zistili, že mám podvrtnutý členok. Následne som e-mailom kontaktovala svojho zamestnávateľa, oznámila mu situáciu a požiadala o zaregistrovanie udalosti ako pracovného úrazu. Jeho odpoveď bola: "Vážená pani kolegyňa, po konzultáciách s naším bezpečnostným technikom a v zmysle zákonníka práce je zamestnanec povinný okamžite nahlásiť vznik úrazu nadriadenému, ak mu to jeho zdravotný stav dovoľuje. Vzhľadom na to, že úraz nebol okamžite nahlásený, nemôžeme ho klasifikovať ako pracovný úraz." Je tento postup správny? Úraz som nahlásila e-mailom, pretože sa zdravotný stav zhoršil až po príchode z práce domov. V práci som nemohla predpokladať, ako sa situácia vyvinie. V zákone sa píše, že úraz je potrebné nahlásiť do 5-6 dní. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Mám povinnosť oznámiť pracovný úraz?

(odpoveď odoslaná: 26.04.2024)

Dobrý deň, vo veci vami položenej otázky uvádzame, že v tomto prípade nie je podstatné ani tak vyjadrenie zamesntávateľa o povinnosti nahlásiť poškodenie zdravia, ku ktorému došlo počas pracovnej doby a že ste tak mali urobiť okamžite.

Je však správne, že ste tak urobili.

Podstatné vo vašom príapde je ust. § 195 ods. 2 Zákonníka práce, ktoré definuje pracovný úraz :

"Pracovný úraz je poškodenie zdravia, ktoré bolo zamestnancovi spôsobené pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním nezávisle od jeho vôle krátkodobým, náhlym a násilným pôsobením vonkajších vplyvov."

Podmienka zvýraznená v texte vyššie, že došlo k pracovnému úrazu krátkodobým, náhlym a násilným pôsobením vonkajších vplyvov nie je na vašej strane splnená. Príčinou vyvrtnutia členka boli vysoké topánky.

Prípadná PN vám bude vyplácaná v súlade s ust. zákon o sociálnom poistení.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Mám povinnosť oznámiť pracovný úraz?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.